Chcú dobyť Krym. Majú na to?
05 | 08 | 2024 I Milan Laca

Operácia na dobytie Krymu si bude vyžadovať obrovské zdroje z Ukrajiny.

Operácia na dobytie Krymu si vyžiada obrovské ľudské a technické zdroje Ukrajiny.
Majú zdroje? 
Ako píše Business Insider, „Ukrajina bude pravdepodobne potrebovať dobre zásobené sily tri až päťkrát väčšie ako je počet obrancov. Táto operácia bude mnohonásobne väčšia, ako rozsah protiofenzívy z roku 2023“, píše sa v článku.
Ako by sa to dalo?

"Obojživelný útok je nemožný, pretože Ukrajine chýbajú lode na prepravu veľkého počtu vojakov a ich ťažkej techniky. Rusko má navyše stále lietadlá a ponorky s dlhým dosahom, ktoré sú na mori v podstate nezraniteľné. Rusko má tiež na Kryme rozsiahlu vojenskú infraštruktúru, ktorá bude musieť byť vážne poškodená, aby mala Ukrajina šancu získať ho späť, tvrdí Basil Germond, expert na medzinárodnú bezpečnosť z Lancasterskej univerzity vo Veľkej Británii.

Nový slovník! Vojnu treba skončiť!
Zelenskyj označil za hlavnú potrebu Ukrajiny rýchle ukončenie konfliktu. Hlavnou potrebou Ukrajiny je čo najrýchlejšie ukončiť konflikt, povedal v dennom príhovore prezident Volodymyr Zelenskyj. Vraj sa dá... Predstavitelia ministerstva... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Milan Laca

Chystajú sa...

Šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny Kirill Budanov oznámil, že ukrajinské ozbrojené sily sa pripravujú na zničenie Krymského mosta. Podľa neho, ako ho cituje ukrajinská stránka STRANA.ua, ukrajinské ozbrojené sily pracujú na diaľkových úderoch, ako aj na zničení Krymského mosta. „To všetko si vyžaduje, povedzme, komplexné riešenie. Práce prebiehajú“, povedal Budanov.

Putin oponuje

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane zdôraznil, že otázka Krymu je pre Rusko uzavretá a referendum o polostrove sa konalo v prísnom súlade s medzinárodným právom. 

Majú šancu?
Ako povedal v rozhovore pre noviny vojenský analytik Benjamin Friedman, pre novú ofenzívu chýbajú Ukrajine nielen vojaci, ale aj vzdušné krytie. „Nemyslím si, že Ukrajina je schopná poskytnúť svojim pozemným silám účinnú vzdušnú podporu ani s F-16, vzhľadom na možnosti ruskej protivzdušnej obrany“, povedal analytik.
Pár stíhačiek už majú
Agentúra Bloomberg oznámila, že na Ukrajinu dorazila prvá „malá“ várka amerických stíhačiek F-16 z krajín Severoatlantickej aliancie.
Rusi stále varujú
Ruské ministerstvo zahraničných vecí opakovane zdôraznilo, že Spojené štáty a ich satelity NATO vytvárajú riziko priameho ozbrojeného konfliktu s Moskvou, ktorý horzí katastrofálnymi následkami. Skutočnosť, že Kyjev  má stíhačky F-16, schopné niesť jadrové zbrane, bude Rusko považovať za hrozbu zo strany Západu v jadrovej sfére. 
Čo predpovedajú o vojne...
„Prichádza veľká bitka“. Britský expert predpovedá začiatok novej etapy vo vojne. Mercuris: pád Pokrovska, Časovho Jaru a Konstantinovky sa stane novou etapou konfliktu na území Ukrajiny. Vyhlásil to britský expert Alexander Mercouris na svojom... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik