AKTUÁLNE: Erupcia na Etne silnie. Lety sú zrušené
04 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Prevádzku letiska v Catanii na talianskom ostrove Sicília v utorok pozastavili v dôsledku výbuchu neďalekej sopky Etna, oznámil prevádzkovateľ letiska.

TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a ANSA. Etna je jednou z najaktívnejších sopiek na svete a v posledných dňoch chrlí lávu a popol. Prevádzku letiska prerušili, pretože sopka vychrlila do ovzdušia veľký oblak sopečného popola. Taliansky Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV) odhaduje, že oblak popola siahal až do výšky ôsmich kilometrov.

Sopka chrlí nebezpečný „dážď“ sopečných kameňov

Na Etne prebieha erupcia už niekoľko týždňov, no dnes nadránom táto erupcia výrazne zosilnela a všetkých prekvapila. V nedeľu nadránom o 4.21 hod. Etna vymrštila so seba výraznú lávovú fontánu a vychrlila doslova „dážď“ sopečných kameňov.

Tie dosiahli veľkosť až do 4 cm a veľkou rýchlosťou padali do okolitých dedín pod sopkou. Obyvateľov nadránom vystrašil hluk a padajúce sopečné kamene. 

Erupcia prebieha, platí červený kód pre všetky lety

Ako informuje portál imeteo.sk výbušná činnosť Etny naďalej pokračuje pokračuje. Poradné centrum sopečného popola (VAAC) Toulouse varovalo pred oblakom sopečného popola, ktorý vystúpil do odhadovanej výšky 6 100 m a zároveň letovej hladiny. Oblak dymu sa pohybuje sa rýchlosťou 20 m/s v smere na východ.

Letový kód bol okamžite zmenený na červený, čo znamená, že všetky lety sú zrušené alebo budú presmerované na iné letiská. Cestujúcim sa odporúča riadiť sa pokynmi svojej leteckej spoločnosti a sledovať aktuálne informácie.

 

Vulkanológovia ďalej informovali, že infrazvuková aktivita sopky je na veľmi vysokých hodnotách. Infrazvukové udalosti sú lokalizované v kráteri Voragine a vykazujú vysoké amplitúdy.

Vedeli ste?

Etna je jednou zo sopiek s najdlhšími historickými záznamami o erupciách, ktoré siahajú viac ako 2 000 rokov do minulosti.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik