Ženy 19. storočia neboli len "opory mužov"! Chmelár búra mýty o úlohe žien v slovenskom národnom hnutí
04 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Eduard Chmelár, známy slovenský historik a publicista, prináša kontroverzný pohľad na úlohu žien v slovenskom národnom hnutí 19. storočia. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti ostro kritizuje konzervatívny prístup Matice slovenskej k tejto téme a odhaľuje šokujúce fakty o postavení žien v danej dobe.

Matica slovenská vs. realita 19. storočia

Chmelár vo svojom príspevku oceňuje snahu Matice slovenskej pripomínať si významné výročia našich dejín, no zároveň kritizuje jej pohľad na úlohu žien. "Nemôžem súhlasiť s koncepciou, s akou uchopila ich úlohu v ňom," píše Chmelár a cituje webstránku MS, ktorá ženy popisuje ako "starostlivé matky, verné manželky a vychovávateľky".

Historik však tvrdí: "Nemyslím si, že by významné ženy v slovenskom národnom hnutí boli vďačné práve za takúto úlohu, ktorú im Matica slovenská pripísala. Naopak, ženy sa po celé toto obdobie vzpierali tradičným pozíciám, do ktorých ich manipulovali muži."

Šokujúci Štúr a jeho názory na ženy

Chmelár odhaľuje prekvapivé fakty o Ľudovítovi Štúrovi, ktorého označuje za "až šokujúco ultrakonzervatívneho" v otázke postavenia žien. Cituje Štúrove slová: "My vôbec nežiadame, ba ani nechceme, aby sa z našich dievčat stali vlastenky. Chceme to, aby boli dobré gazdiné, matky a vychovávateľky nášho budúceho potomstva."

Anička Jurkovičová: Obeť manželstva?

Historik sa venuje aj osudu Aničky Jurkovičovej, jednej z prvých slovenských herečiek. Chmelár tvrdí: "Je dôležité upozorniť, že všetky svoje úspechy v divadelníctve a na poli národného života dosiahla za slobodna. Po svadbe sa úplne uzavrela."

Cituje z jej korešpondencie s manželom J.M. Hurbanom, ktorá podľa neho "jednoznačne dokazuje, že nebola šťastná". Chmelár píše: "Mala toho na krku neuveriteľne veľa, a to všetko ju vyčerpávalo."

Boj žien za emancipáciu

Chmelár poukazuje na to, že ženy sa aktívne snažili o emancipáciu, no narážali na odpor mužov. Spomína príklad dcéry Hurbanovcov, Želmíry, o ktorej Hurban písal: "Ona je v nebezpečenstve, že spadne do pasce emancipácie žien!"

Historik tiež pripomína udalosti z roku 1918, keď boli ženy vylúčené z dôležitých politických rokovaní: "Keď sa slovenskí národovci schádzali 30. októbra 1918 do Martina, aby tam vyhlásili slávnu Deklaráciu Slovenskej národnej rady, slovenské národovkyne... museli zostať pred budovou Tatrabanky, lebo slovutní páni ich na zasadnutie jednoducho nepustili."

Výzva na prehodnotenie pohľadu na ženy v dejinách

Chmelár uzatvára svoj príspevok výzvou: "Takže významné ženy v slovenskom národnom hnutí si netreba pripomínať ako obetavé matky, ktoré vytvárali rodinné zázemie svojim manželom, ale ako plnohodnotné bytosti bojujúce za svoje rovnoprávne postavenie, ako aktívne osoby v presadzovaní emancipačných snáh slovenského národa – nie ako druhoradé pomocníčky mužov."

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik