Pozor na deti! TIETO rastliny ich veľmi lákajú, no sú nebezpečné
03 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Väčšinou vyzerajú krásne, no pre človeka sú nebezpečné. Aj také rastliny kvitnú na Slovensku v tomto období. Pred dvoma z nich varujú odborníci z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach;  zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR s dôrazom na to, že svojim vzhľadom lákajú hlavne deti. Pre ne môže mať dotyk s nimi doslova fatálne následky.

Jesienka obyčajná je ľahko zameniteľná s inýmin rastlinami, oproti nim je však prudko jedovatá. O jej vysokej toxicite svedčí aj fakt, že hoci sa využíva v medicíne, účinnú látku môže predpísať jedine lekár. Jej účinok sa prejaví mnohokrát až neskôr, no môže spôsobiť až ochrnutie, zvlášť u detí, ktoré ešte nemajú natoľko vybudovaný imunitný systém. Druhou rastlinou je invazívny boľševník obrovský, ktorého výlučok z listov a stonky účinkuje až po čase, no môže spôsobiť vážne popáleniny, ktoré sa hoja veľmi ťažko a dlho.

Ešte aj názov má pekný

Mnohí z nás ju možno majú aj v záhrade – pre jej pútavý, pekný vzhľad. Jesienka obyčajná je neobyčajná nie len vzhľadom ale aj tým, že je prudko jedovatá. Neobyčajná je aj svojim akoby obráteným životným cyklom – najskôr vykvitne a až po odkvitnutí, teda v zime, alebo až na ďalší rok sa objavia aj listy. Začína kvitnúť práve v tomto období a táto jej fáza trvá až do októbra.

„Rastie v skupinách na mierne vlhkých až vlhkých lúkach a pasienkoch, nielen v hornatých oblastiach, ale i sadoch a v lužných lesoch. Vyskytuje sa od nížin až po horské pásmo. Kvitne od augusta do októbra. U nás je táto rastlina rozšírená, aj keď miestami silno ustupuje,“ uvádza Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF).

Nebezpečná je však už od jari, jej listy sa nápadito ponášajú na listy medvedieho cesnaku. Nezameňte si ju ani za okrasný krókus, či cenné korenie šafran pravý.

Z KÓMY späť DO života: Denis rozpráva o svojej ceste z Číny na Slovensko po HROZIVEJ NEHODE
Má 26 rokov a v Číne mal úplne iné plány ako realita, ktorá skončila prevozom vládnym špeciálom na Slovensko. Denis si šiel do Číny splniť sen o štúdiu na tamojšej univerzite. Lenže prišiel výlet do Macau, pád na eskalátore a náraz hlavou do... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Eka Balašková

Jedovatá je aj voda vo váze

Okrem toho, že je jedovatá, sa používa aj v medicíne.

Alkaloid kolchicín je využiteľný aj v medicíne. Keďže je však vysoko toxický, smie ho predpísať len lekár. Pomáha pri liečbe dny a leukémie. Jej veľký vplyv na delenie buniek sa využíva aj šľachtiteľmi v poľnohospodárstve na zvýšenie výnosu poľnohospodárskych plodín.

Zber laikom sa však dôrazne neodporúča - obsahuje jeden z najprudších jedov – kolchicín. Ten pôsobí na centrálnu nervovú sústavu, krvný obeh a obličky. UVLF upozorňuje, že jedovatá je aj voda vo váze, v ktorej ste túto kvetinu mali.

Čo spôsobuje kolchicín

Táto látka patrí medzi najnebezpečnejšie jedy, pretože sa vstrebáva veľmi pomaly a otrava sa prejaví až keď už môže byť neskoro. Odborníci z UVLF medzi príznaky otravy radia pálenie a škrabanie v ústach, ťažkosti s prehĺtaním, nevoľnosť, vracanie, črevné kŕče a hnačky.

Dochádza k hojnému močeniu s prímesou krvi. Príznaky otravy sa objavia o dve až šesť hodín. Prejavujú sa tráviacimi ťažkosťami a poruchami obehovej sústavy.

Nakoniec nastáva ochrnutie a bezvedomie. Smrť nastáva približne po 12 hodinách zlyhaním respiračného centra a srdca, ak sa včas nepodá protijed.

Smrteľná dávka pre človeka sa udáva 20 – 40 mg (t.j. 5 – 10 semien), niektorí autori uvádzajú letálnu dávku okolo 6 g semien alebo 60 g listov, informuje UVLF.

Zvlášť pozor na deti

„Pre svoj ľúbivý vzhľad sa pestuje i ako okrasná rastlina. Pri manipulácii s ňou si radšej dávajte pozor. Ak máte malé deti, radšej ju nevysádzajte. Najčastejšie dochádza k otravám práve u malých deti, s vážnymi až smrteľnými následkami a to po konzumácii kvetov alebo semien,“ upozorňuje UVLF.

Facebook | Jesienka obyčajná

VAROVANIE! POZOR NA DETI! Začína kvitnúť extra JEDOVATÁ rastlina!
Náprstník červený je krásna horská rastlina, ale je lepšie držať si od nej odstup – predstavuje vážnu hrozbu pre život a zdravie. Konzumácia ktorejkoľvek časti tejto rastliny v množstve dva až tri gramy je smrteľná dávka - varuje v polsatnews.pl... Čítať ďalej
07 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Invazívny boľševník obrovský

Toto je rastlina, s ktorou bojuje množstvo samospráv na Slovensku. Podľa ŠOP SR dorastá do výšky 2 – 5 metrov. Vidieť ju môžeme najmä v okolí vodných tokov, na okrajoch lesov, na vlhkých lúkach, ale aj na iných menej využívaných miestach. Kvitne zväčša od júna do augusta. Na Slovensku ju nájdete hlavne v severnejších častiach.

Pozor hlavne na šťavu z listov a stoniek

Riziko tejto rastliny sa skrýva hlavne v listoch a stonke. Fototoxické furanokumaríny reagujú na svetlo, čo znamená, že ich účinok sa najviac prejavuje po vystavení slnečnému žiareniu. K vzniku popálenín a poleptania kože môže dôjsť až po niekoľkých minútach či hodinách.

Práve preto by sme pred dotykom s touto rastlinou mali chrániť najmä deti – rastlina má dutú stonku a tú deti radi využijú pri hre.

Čo rastlina spôsobuje

„Z týchto popálenín sa následne vytvoria nepríjemné pľuzgiere. Ich zahojenie trvá aj niekoľko týždňov a môžu po ňom zostať na koži jazvy. Dlhší kontakt s rastlinou môže spôsobiť bolesti hlavy, zvýšenú teplotu, slabosť a zimnicu. Nie je vylúčené ani slzenie, pálenie nosnej a ústnej dutiny. „Opuchy dýchacích slizníc môžu zapríčiniť aj smrť. Takéto prípady boli zaznamenané vo svete v súvislosti s deťmi,“ informuje ŠOP.

Ako vyzerá

„Jej byľ je hrubá, pozdĺžne ryhovaná, červeno škvrnitá, dutá, v hornej časti môže byť aj rozkonárená. Spodné listy sú veľké, niekedy až 150 cm dlhé, trojpočetné, hlboko ostro vykrajované. Listy nachádzajúce sa na stonke vyššie sa postupne zmenšujú. Na vrchole stonky sa vytvára mohutné súkvetie tvorené desiatkami okolíkov, zložených z drobných bielych kvetov. V priemere má súkvetie aj 50 cm,“ približuje ŠOPSR.

Kolaps slovenskej plavkyne Tamary Potockej. Už je známa príčina
Už je známa príčina kolapsu slovenskej plavkyne Tamary Potockej na olympiáde Podľa členky slovenskej plaveckej výpravy Ivany Langeovej bol príčinou kolapsu astmatický záchvat. „Tamara Potocká je astmatička a po doplávaní dostala astmatický... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik