Politológ: TOTO tu nebolo od čias BREŽNEVA!
03 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Člen premiérovho poradného systému a politológ Eduard Chmelár je pohoršený vydieraním Európskej komisie, aké predvádza v prípade Slovenska a Maďarska. Na sociálnej sieti otvorene píše, že situácia mu začína pripomínať Brežnevovu politiku, akú použil voči Pražskej jari.

Na Facebooku Chmelár vyjadril súhlas s maďarským ministrom zahraničia, že prístup EÚ voči dvom jej členským štátom je škandál. Veď EK Slovensku odkázala, že už dávno sa malo prispôsobiť sankciám a teda ak tak neurobilo doteraz, v podstate bude nútené. Ak nie, tak bude odkázané na nie celkom spoľahlivého partnera. Chmelára tiež pobúrilo arogantné Hojsíkovo vyhlásenie, po ktorom sa zamýšľa, ako môžu kolaboranti označovať za kolaboranta toho, kto pôsobí v záujmoch Slovenska. Politológ sa tiež obáva neokoloniálnej politiky Bruselu, ktorá bude ďaleko horšia ako keď sme boli satelitom ZSSR.

Konajte v prospech členov EÚ

„Súhlasím s vyjadrením maďarského ministra zahraničných vecí Pétra Szijjárta, že vyhlásenie Európskej komisie o tom, že nevidí nijaký problém v súvislosti s ukrajinským zákazom tranzitu ropy na územie dvoch členských krajín EÚ, považuje za škandál. My naozaj plným právom očakávame, že Európska komisia bude konať v prospech záujmov svojich členských krajín, nie v prospech záujmu Ukrajiny. List podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa (bývalého lotyšského premiéra) šéfom diplomacií Slovenska a Maďarska však znova dokazuje, že Ukrajina si proti členským štátom EÚ môže dovoliť prakticky čokoľvek,“píše Chmelár na Facebooku.

Chorváti nám ponúkajú ROPU, ale za akú CENU? Blanár VARUJE pred PACSOU!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár prekvapil verejnosť svojím najnovším statusom na sociálnej sieti. Odhalil v ňom zákulisné ťahy Európskej komisie a Chorvátska, ktoré sa zdajú byť namierené proti slovenským záujmom v otázke dodávok... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Hlúpa hra na slepú babu

„Namiesto konania nám Európska komisia odkázala, že nechápe, prečo sme doteraz neznížili svoju závislosť od ruskej ropy. A úplnou náhodou, všakáno, v tom istom čase zaslal chorvátsky premiér predsedníčke Európskej komisie list, v ktorom jej ponúkol zásobovanie prostredníctvom ropovodu Adria. Toto hranie sa na nechápavých a sprostých je až urážlivé,“ konštatuje Chmelár s tým, že aj predsedníčke EK, aj Dombrovskisovi je jasné, že južnou trasou dodávaná ropa by bola oveľa drahšia.

Zdroj foto: TASR | Minister zahraničia Juraj Blanár

„Nielen pre samotnú cenu suroviny, ale aj pre vysoké prepravné poplatky, ktoré sú 5-krát vyššie než náklady prepravy ropy do susedného Rakúska, mnohonásobne vyššie ako je priemer na európskom trhu. A ako poznamenal šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár, zatiaľ nie je jasný ani objem ropy, ktoré by bolo Chorvátsko schopné dodať. Ale toto všetko Ursula von der Leyenová veľmi dobre vie a keby náhodou nie, Péter Szijjártó jej to opätovne pripomenul. Takže s kým sa to tu hrá Brusel na slepú babu?,“pýta sa Chmelár.

Vydaní na milosť a nemilosť nespoľahlivému

„Dva listy, ktoré poslal podpredseda Európskej komisie Slovensku a Maďarsku a zároveň chorvátsky premiér Európskej komisii, sú len ďalším dôkazom, že ide o sprisahanie koordinované z Bruselu. Oni veľmi dobre vedia, že Chorvátsko pre nás nie je spoľahlivou tranzitnou krajinou. A to, že nás chce Brusel vydať na milosť a nemilosť takémuto neserióznemu partnerovi a sám je ľahostajný voči hrozbe nedostatku ropy a drahších pohonných hmôt pre národné hospodárstvo a obyvateľstvo dvoch členských krajín EÚ, je tak brutálny útok na našu suverenitu a naše záujmy, že slovenská vláda by sa mala ihneď zobudiť z uhorkovej sezóny, nečakať a prijať tvrdé protiopatrenia,“ varuje aj vládu Chmelár s tým, že takáto „hra“ EK, v ktorej ohrozuje energetickú bezpečnosť dvoch členských krajín spochybňuje základy a zmysel EÚ.

„V takom prípade by sme mali my rovnako bezohľadne odpovedať, nech Kyjev zabudne na členstvo v EÚ, kým sa bude správať ako nepriateľ. Nemôžeme si však pri tejto príležitosti odpustiť zopakovať otázku, tentoraz dôraznejšie: Kde, dočerta je, a čo robí podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič?!?,“ pýta sa Chmelár.

Arogantné Hojsíkovo vyjadrenie

„Dnes nám však vyvstala ešte jedna, rovnako závažná otázka. Podpredseda Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko Martin Hojsík sa dnes arogantne vyjadril, že slovenská vláda preháňa a že by mala ponuku Európskej komisie prijať,“ pokračuje Chmelár. On sám nerozumie tomu, ako opozícia vníma pojmy, ako kolaborant či vlastizradca, keď ich používajú voči tým, ktorí sa snažia o mier a ide im o národno-štátne záujmy Slovenska.

Zdroj: FOTO TASR | Poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS)

„Znelo to, akoby šimečkovci, naďovci a gröhlingovci buď nevedeli, kde majú svoju vlasť alebo za ňu považovali Spojené štáty alebo Ukrajinu, keďže sledujú prioritne ich záujmy,“ konštatuje politológ apripomína Káčerove budapeštianske „cesty“ za pokynmi nie do krajiny, ktorej robil veľvyslanca, ale do USA. Nuž a slovo kolaborant má presne ten význam, ktorému zodpovedá správanie opozície – tá počúva pokyny z Bruselu a Washingtonu.

Ukrajina má jednu smolu: Vlastného nadsluhujúceho prezidenta
Privretý kohútik s ropou cez ropovod Družba je pre Slovensko, Maďarsko a tiež Česko nepochybne veľký problém. Vracia sa k nemu aj armádny generál vo výslužbe Jozef Viktorín (hnutie Republika). Ten na Facebooku hovorí nie len o tom, že takto vyzerá... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Biľak by servílnosť závidel

„Ale práve tomu, čo dnes robí Progresívne Slovensko, zodpovedá význam kolaborácie a vlastizrady. Lebo ak ste čakali, že v otázkach životných záujmov Slovenskej republiky sa politická reprezentácia zjednotí, museli ste ostať len v zhnusenom šoku zo správania zapredaných progresívcov, ktorí navrhujú, aby sme sa podvolili diktátu, nátlaku a nevýhodným podmienkam tak odpudzujúcim spôsobom, že aj Vasiľ Biľak by im tú servilnosť závidel. Chcem však veriť, že aj na strane opozície je veľa čestných ľudí, ktorým záleží na ich vlasti a životnej úrovni jej obyvateľov. Slovensko sa musí zomknúť. Toto nie je o našej vláde. Toto je o neokoloniálnej politike Bruselu, ktorej sa musíme vzoprieť ako jeden muž, pretože budeme čeliť tlakom, aké sme od čias sovietskej nadvlády nepoznali,“ obáva sa Chmelár v závere statusu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik