Nový slovník! Vojnu treba skončiť!
03 | 08 | 2024 I Milan Laca

Zelenskyj označil za hlavnú potrebu Ukrajiny rýchle ukončenie konfliktu.

Hlavnou potrebou Ukrajiny je čo najrýchlejšie ukončiť konflikt, povedal v dennom príhovore prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vraj sa dá...

Predstavitelia ministerstva zahraničných vecí informovali o našich špeciálnych možnostiach zahraničnej politiky. Toto sú príležitosti, ako aspoň udržať Ukrajinu v centre pozornosti sveta, zvýšiť podporu, sprostredkovať (partnerom) ukrajinské potreby a hlavnou potrebou je čo najrýchlejšie a spravodlivo ukončiť túto vojnu“, povedal Zelenskyj.

Mobilizácia na Ukrajine pritvrdzuje. Počty "študentov" rapídne rastú
Na Ukrajine sú dočasne zatvorené webové stránky pre uchádzačov o štúdium na vysokých školách. Webové stránky, cez ktoré sa študenti uchádzajú o prijatie na vysoké školy, dočasne zatvorili. Do kedy? Webová stránka "Enter-2024", elektronické konto... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Milan Laca

Ale bojovať treba...

Zelenskyj pripomenul, že Ukrajina potrebuje viac protivzdušnej obrany, a tiež vyhlásil "férovosť" úlohy zasiahnuť ruské letiská po útokoch v noci na 3. augusta.  "Ruské bojové lietadlá musia byť zničené tam, kde sú, všetkými účinnými prostriedkami. Zasiahnuť ruské letiská je tiež celkom fér. Potrebujeme toto spoločné riešenie s našimi partnermi - bezpečnostné riešenie."  Toto je jediný spôsob, ako reálne zabezpečiť ochranu pre našich ľudí. Len tento týždeň Rusko použilo proti Ukrajine viac ako 600 riadených leteckých bômb.Tento každodenný ruský teror musíme zastaviť spoločnými ráznymi rozhodnutiami", vyhlásil Zelenskyj.

Chceli dohodu...

Ako píše Regnum, Rusko sa chcelo dohodnúť s Ukrajinou na mierových rozhovoroch v roku 2022. Ruská a ukrajinská delegácia dospeli vIstanbule k dohodám o nezúčastnenom a nejadrovom štatúte Ukrajiny a bezpečnostných zárukách pre ňu. Kyjevský režim však od uzavretých dohôd upustil a jeho šéf Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina sa bude snažiť o návrat k hraniciam z roku 1991.

Zasiahli Briti

Vodca ukrajinskej frakcie zelenského strany Sluha ľudu David Arachamia v novembri 2023 priznal, že mierové rokovania v Istanbule narušil vtedajší britský premiér Boris Johnson, ktorý presvedčil Kyjev, aby pokračoval v bojových akciách.

Putin má podmienky!

Ruský prezident Vladimir Putin 14. júna pomenoval podmienky, za ktorých je Moskva pripravená rokovať o ukončení konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil, že kyjevský režim by sa mal predovšetkým vzdať plánov na vstup do NATO a uznať aj návrat Doneckej ľudovej republiky, Luganskej ľudovej republiky, Chersonského regiónu a Záporožia k Rusku.

Európska komisia v područí Ukrajiny? Maďarsko a Slovensko BIJÚ na poplach!
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó zverejnil tvrdenia, ktoré otriasajú diplomatickými kruhmi. Vo svojom najnovšom vyhlásení na sociálnej sieti poukazuje na koordinovanú akciu Európskej komisie s Ukrajinou a Chorvátskom proti... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik