Národný sviatok s príchuťou tradície: 4. august patrí Matici slovenskej
04 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Matica slovenská (MS), ktorá vznikla 4. augusta 1863, je najvýznamnejšou kultúrno-spoločenskou inštitúciou v dejinách slovenského národa. Jej založenie si na Slovensku každoročne pripomíname 4. augusta ako pamätný deň - Deň Matice slovenskej. Príslušný zákon prijali poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) v októbri 1993.       

Myšlienka založiť národnú kultúrnu inštitúciu, ktorá by rozvíjala slovenskú kultúru, jazyk a osvetu, sa zrodila počas boja Slovákov za jazykové a politické práva na začiatku 19. storočia. Prvou slovenskou celonárodnou inštitúciou bol spolok Tatrín, ktorý vznikol na podnet Ľudovíta Štúra v auguste 1844 v Liptovskom Svätom Mikuláši. Svoju činnosť rozvíjal do roku 1848 a práve na jeho činnosť o viac ako desať rokov neskôr nadviazala Matica slovenská.     

Predstavitelia slovenského národa sa 6. a 7. júna 1861 zišli v Turčianskom Svätom Martine, aby po revolučných rokoch prijali a vyhlásili zásadný programový dokument. Ten určoval smerovanie k svojbytnosti slovenského národa. V prijatom Memorande národa slovenského bola aj požiadavka na založenie slovenského kultúrneho spolku a zároveň sa ustanovil dočasný výbor, ktorý už začiatkom augusta 1861 predložil uhorskému miestodržiteľstvu stanovy Matice slovenskej.      

Súhlasom cisára Františka Jozefa I. so stanovami sa 21. augusta 1862 odstránili posledné prekážky jej vzniku. Panovník povolil Maticu slovenskú ako "jednotu milovníkov národa a života slovenského", ktorá nesmie vyvíjať politickú činnosť.    

Nasledujúci rok sa 4. augusta 1863 v rámci vyvrcholenia osláv tisícročného jubilea príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu uskutočnilo v historickom centre Turca zakladajúce valné zhromaždenie Matice slovenskej. Podľa záznamov z kroník sa vtedy zišlo štyri až päťtisíc ľudí, čo bolo dovtedy najväčšie národné zhromaždenie na Slovensku.     

Po duchovnej časti zhromaždenia došlo k zasadnutiu prvých matičiarov. Rokovanie dočasného matičného výboru otvoril Ján Francisci, ktorý bol jeho predsedom. Zhromaždeniu predložil aj vyzbieraných 94.000 zlatých potrebných na chod Matice slovenskej, ktorá sa hneď od svojho vzniku stala centrom a symbolom slovenského národného povedomia. Novozaložená inštitúcia dostala dar aj od rakúskeho cisára, a síce 1000 zlatých ako príspevok k jej začínajúcemu pôsobeniu.

Na základe ústavy malo byť cieľom Matice slovenskej budovanie umnej a mravnej vzdelanosti Slovákov, pestovanie a podpora slovenskej literatúry a umenia, ako aj práca na celkovom zveľaďovaní života Slovákov. Za prvého predsedu bol na valnom zhromaždení zvolený katolícky biskup Štefan Moyzes a za prvého podpredsedu evanjelický superintendent Karol Kuzmány. Obaja symbolizovali spoluprácu medzi slovenskými katolíkmi a evanjelikmi.     

V roku 1864 rozhodnutím 2. valného zhromaždenia prijala Matica slovenská pre tlač všetkých matičných publikácií a dokumentov štúrovskú normu spisovnej slovenčiny a ako písmo latinku.     

Po prehratej bitke Rakúska s Pruskom pri Hradci Králové v roku 1866 využili maďarskí predstavitelia oslabené pozície cisárskej moci. O rok neskôr došlo k rakúsko-uhorskému vyrovnaniu s následnou stupňujúcou sa maďarizáciou v Uhorsku. Uhorské úrady sa pozerali na pôsobenie Matice slovenskej s nevôľou, až došlo po dvanástich rokoch jej činnosti - 12. novembra 1875 - k násilnému zatvoreniu Matice a zhabaniu jej majetku.        Matica slovenská obnovila svoju činnosť až 1. januára 1919 po vzniku Československej republiky.

Chorváti nám ponúkajú ROPU, ale za akú CENU? Blanár VARUJE pred PACSOU!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár prekvapil verejnosť svojím najnovším statusom na sociálnej sieti. Odhalil v ňom zákulisné ťahy Európskej komisie a Chorvátska, ktoré sa zdajú byť namierené proti slovenským záujmom v otázke dodávok... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik