Inšpirácia pre budúcnosť je v našich koreňoch (VIDEO+FOTOGALÉRIA)
04 | 08 | 2024 I Eka Balašková

V súčasnej dobe viac, ako inokedy pred tým sa snažíme „objaviť teplú vodu“. Nasilu hovoríme o akejsi rovnoprávnosti žien, o tom, ako ženy treba chrániť a na druhej strane tolerujeme do neba volajúce reči voči ženám (Santusová a čurillovci), či najnovšie muža v boxerskom ringu proti žene. Kým my o veciach hovoríme, naši predkovia ich mnohokrát žili. Dôkazom toho je aj Anička Hurbanová-Jurkovičová. Tá je aj podľa europoslanca Milana Uhríka (hnutie Republika) inšpiráciou pre budúcnosť.

Aj Matica Slovenská vyhlásila rok 2024 za Rok slovenských žien v národnom hnutí. V rámci toho bola Aničke Hurbanovej-Jurkovičovej v Aleji národných dejateľov, ako prvej žene, odhalená busta. Slávnostného aktu sa zúčastnil aj europoslanec Milan Uhrík, ktorý tvrdí, že Anička Jurkovičová Hurbanová je dôkazom, že ženy s odvahou, odhodlaním a láskou dokážu veľké veci.

Busta v Aleji národných dejateľov

Vo štvrtok (1. augusta) podvečer pred sídelnou budovou Matice Slovenskej bola slávnostne odhalená bronzová busta Aničky Jurkovičovej. Predseda Matice Slovenskej Marián Gešper pripomenul, že Jurkovičová bola zakladateľkou slovenského divadla, ale pôsobila aj ako národná buditeľka, dnes by sme ju nazvali aktivistkou, v rámci tretej generácie národného obrodenia, teda generácie štúrovcov.

Nebola len manželka

„Anička bola nielen manželkou Jozefa Miloslava Hurbana a matkou deviatich detí (vrátane Svetozára Hurbana Vajanského), ale najmä veľkou vlastenkou a priekopníčkou 🇸🇰 slovenskej kultúry a divadla,“pripomína na sociálnej sieti aj Milan Uhrík.

My naďalej budeme brániť normálnu spoločnosť
"Ženské hnutia roky bojovali za rovnosť žien a mužov. Trvalo im tisícročia, aby to dosiahli. Potom prišlo na scénu pár progresívnych politikov a političiek, ktorí presadili, že aj muž je žena, ak si nalakuje nechty," píše minister životného... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Inšpirujme sa

„Dnešné odhalenie busty tejto výnimočnej ženy v priestoroch Matice slovenskej je nielen znakom úcty k našej minulosti, ale najmä inšpiráciou do budúcnosti. Láska k rodine a vlasti si zasluhuje vždy úctu a obdiv,“ uzatvára europoslanec.

Facebook / Anička Hurbanová - Jurkovičová
Facebook /ˇMilan Uhrík - hnutie Republika
Facebook /ˇMilan Uhrík - hnutie Republika
Facebook /ˇMilan Uhrík - hnutie Republika
Facebook /ˇMilan Uhrík - hnutie Republika
Facebook /ˇMilan Uhrík - hnutie Republika

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik