DOSTAL Trump TAJNÝ DAR 10 miliónov dolárov od egyptského diktátora?
03 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Americké tajné služby a FBI roky vyšetrovali, či bývalý prezident Donald Trump prijal nelegálny dar 10 miliónov dolárov od egyptského prezidenta Abdela Fataha al-Sisiho počas svojej prezidentskej kampane v roku 2016. Toto šokujúce odhalenie prináša denník Washington Post na základe rozsiahleho vyšetrovania.

Podozrivé vybratie hotovosti v Káhire

Podľa zistení Washingtonu Post, päť dní pred Trumpovou inauguráciou v januári 2017 vybrala organizácia napojená na egyptskú tajnú službu z káhirskej banky takmer 10 miliónov dolárov v hotovosti.

"V rámci štátnej Národnej banky Egypta boli zamestnanci čoskoro zaneprázdnení ukladaním balíkov 100-dolárových bankoviek do dvoch veľkých vriec," uvádza denník. Štyria muži následne "odniesli tašky, ktoré americkí predstavitelia neskôr v zapečatených súdnych spisoch opísali ako spolu vážiace 200 libier a obsahujúce značnú časť egyptskej rezervy americkej meny."

Vyšetrovanie CIA a FBI

Americké tajné služby a FBI sa o tomto podozrivom výbere dozvedeli v roku 2019. Dovtedy už dva roky vyšetrovali spravodajské informácie CIA, ktoré naznačovali, že egyptský prezident Sisi sa snažil dať Trumpovi 10 miliónov dolárov na podporu jeho prezidentskej kampane v roku 2016.

Takýto príspevok by potenciálne porušil federálny zákon zakazujúci zahraničné dary pre amerických politikov. Vyšetrovatelia sa tiež snažili zistiť, či tieto peniaze mohli súvisieť s Trumpovým rozhodnutím vložiť do svojej kampane 10 miliónov dolárov z vlastných prostriedkov v posledných dňoch pred voľbami.

Trumpov tábor odmieta obvinenia

Hovorca Donalda Trumpa Steven Cheung ostro odmietol tieto tvrdenia: "Uvedené vyšetrovanie nenašlo žiadne pochybenie a bolo uzavreté. Žiadne z obvinení alebo narážok, o ktorých sa informuje, nemá žiadny skutočný základ."

Cheung ďalej obvinil Washington Post, že "dôsledne hrá za hlupákov, ktorí nenávidia Trumpa z Deep State a herci so zlými úmyslami, ktorí predávajú hoaxy a podvody."

Vyšetrovanie nakoniec uzavreté bez obvinení

Podľa zistení Washingtonu Post vyšetrovanie spochybnil William Barr, Trumpov druhý generálny prokurátor. Prokurátor menovaný Barrom nakoniec vyšetrovanie uzavrel bez toho, aby bolo podané trestné obvinenie.

Prokurátor Michael Sherwin, ktorý prípad uzavrel, pre Washington Post uviedol, že si stojí za svojím rozhodnutím.

Táto prekvapivá správa prichádza v čase, keď Trump opäť kandiduje na prezidenta USA. Hoci vyšetrovanie bolo uzavreté bez obvinení, zostávajú otázky ohľadom možného zahraničného vplyvu na americké voľby.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik