Chorváti nám ponúkajú ROPU, ale za akú CENU? Blanár VARUJE pred PACSOU!
03 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár prekvapil verejnosť svojím najnovším statusom na sociálnej sieti. Odhalil v ňom zákulisné ťahy Európskej komisie a Chorvátska, ktoré sa zdajú byť namierené proti slovenským záujmom v otázke dodávok ropy.

Podozrivá zhoda okolností

"Dostali sme list od podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa ohľadom zastavených dodávok ropy cez Ukrajinu. A zhodou okolností aj od predsedu chorvátskej vlády, ktorá vraj vie garantovať ropu pre nás," uviedol minister Blanár. Táto nápadná časová zhoda vyvoláva oprávnené otázky o možnej koordinácii medzi Bruselom a Záhrebom.

Nejasné podmienky chorvátskej ponuky

Minister však upozorňuje na kľúčové nejasnosti v chorvátskej ponuke: "Ale za akú cenu? A v akej kapacite? To dnes nikto nevie. A ako by to štát vedel za danú firmu garantovať..." Tieto otázky zostávajú nezodpovedané, čo vrhá tieň pochybnosti na úprimnosť chorvátskej ponuky.

Európska komisia hrá o čas?

Blanár ďalej odhalil, že "Európska komisia odkladá rozhodnutie k našej žiadosti, aby využila možnosti asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou." Namiesto toho Komisia zasiela ďalšie otázky, čo môže byť vnímané ako taktika na oddialenie riešenia.

Slovensko sa nevzdáva

"Problém tu však je a my ho riešime tak, aby bolo dostatok ropy a neboli drahšie pohonné hmoty pre obyvateľov a pre národné hospodárstvo," zdôraznil minister. Slovensko aktívne hľadá alternatívne riešenia, pričom sa spolieha aj na existujúcu zmluvu slovenskej rafinérie s maďarským koncernom MOL.

Výzva pre Európsku komisiu

Na záver minister adresoval jasnú výzvu Bruselu: "Očakávame, že Európska komisia bude obhajovať záujmy členských krajín v súlade s asociačnou dohodou s Ukrajinou." Zároveň však varoval: "Nečakáme a hľadáme aj iné riešenie, ak Európska komisia nebude konať."

Táto situácia jasne ukazuje, že Slovensko čelí komplexným geopolitickým výzvam v otázke energetickej bezpečnosti. Budúce dni ukážu, či Európska komisia skutočne stojí za záujmami svojich členských štátov, alebo sleduje iné, skryté agendy.

 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik