BANKY v plusoch, ale tváriа sa, ako OBETE. Minister odhaľuje FAKTY!
03 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Banky za prvý polrok 2024 podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SSD) dosiahli čistý zisk 547 miliónov eur, no cez médiá sa snažia vzbudiť dojem, ako sú na tom zle. Vraj ich poškodilo dodatočné zdanenie bánk zo strany vlády. Aká je pravda, podrobne vysvetlil minister na sociálnej sieti.

Kamenický prináša fakty, ktoré banky "pozabudli" pri svojom plači nad údajným slabým ziskom. Podľa neho mali banky druhý najvyšší zisk v histórii samostatnej republiky. Medzi faktami uvádza reálne čísla, ktoré dokladá aj grafom, ktorý vypracovala NBS. Nezabúda pripomenúť, že aj banky sa len spolupodieľajú na naprávaní zlej situácie, ktorú tu zanechali minulé vlády.

Nalejme si čistého vína

„S údivom sledujem, ako sa slovenské banky najnovšie v médiách posťažovali, že ich čistý zisk za prvých 6 mesiacov roka 2024 dosiahol LEN 547 miliónov eur, čo je o 3,1 percente menej ako za rovnaké obdobie 2023. Hotová katastrofa,“ konštatuje Kamenický s tým, že banky, zastrešené Slovenskou bankovou asociáciou (SBA), v médiách zamlčali niekoľko zásadných faktov

Fakt č. 1

„Ak by čistý zisk bánk za rok 2024 dosiahol 1,1 miliardy eur (2x 550 miliónov eur), tak by to bol druhý historicky najvyšší čistý zisk bánk od vzniku Slovenskej republiky,“ píše Kamenický.

Fakt č. 2

„Tento druhý historicky najvyšší zisk dosiahli banky naprieķ obnoveniu zdanenia bánk zo strany vlády. Opäť sa potvrdilo, že tvrdenie bánk, ako veľmi trpia bankovou daňou, neobstoja,“ vysvetľuje ďalej minister.

NEPOUČITEĽNÝ Korčok: Po prezidentskom fiasku MIERI do parlamentu
Zdá sa, že Ivan Korčok tým, ktorí ho nevolili, ich rozhodnutie skutočne nezabudol a ani tak skoro nemieni zabudnúť. Veď napokon, sám nám to počas volebnej noci, tesne po zverejnení výsledkov, sľúbil. Najnovšie informácie, ktoré priniesol Denník N... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Fakt č. 3

„Banky porovnávajú pokles čistého zisku v 1. polroku 2024 oproti roku 2023 o -3,1 percenta, teda oproti roku, kedy banky dosiahli historicky najvyšší čistý zisk od vzniku SR, t.z. 1,2 miliardy eur!!! Banky akosi zabudli uviesť, že čistý zisk 1,2 mld. eur z roku 2023 stúpol oproti čistému zisku 833 mil. eur z roku 2022 o neuveriteľných 45 percent, čo bol tiež historický rekordný zisk,“ pokračuje Kamenický.

Fakt č. 4

„Sťažovanie sa bánk na pokles čistého zisku bánk o 3,1 percenta po rekordnom náraste o 45 percent v predchádzajúcom roku považujem za absurdné,“ píše Kamenický a prikladá graf vypracovaný NBS.

Facebook / Ladislav Kamenický - minister financií SR

Fakt č. 5

„Netreba zabúdať ani na to, že keď sme bankám na začiatku roka zaviedli bankovú daň, ako vtedy opozícia vykrikovala, že vraj ohrozujeme stabilitu slovenských bánk a ako to banky poškodí. Nie je to pravda. Pritom sa banky daňou len podieľajú na náprave rozbitých verejných financií zo strany terajšej opozície,“ pripomína ďalej minister.

Fakt č. 6

„Spomínate si, ako samotné banky kričali, že ich banková daň výrazne poškodí? Dnes sa ukazuje, že aj napriek zavedeniu dane sa bankám mimoriadne darí a vyplakávajú zbytočne,“ uzatvára Kamenický svoje argumenty.

„Na to, aby niekto musel slovenské banky poľutovať, nesedia čísla a ani ich aktuálne obrovské zisky. Žiaľ to víno, ktoré sa banky pokúšajú nalievať občanom, je stále veľmi mútne,“ dodáva Kamenický na záver.

Politológ: TOTO tu nebolo od čias BREŽNEVA!
Člen premiérovho poradného systému a politológ Eduard Chmelár je pohoršený vydieraním Európskej komisie, aké predvádza v prípade Slovenska a Maďarska. Na sociálnej sieti otvorene píše, že situácia mu začína pripomínať Brežnevovu politiku, akú... Čítať ďalej
03 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik