Ako pomôcť tínedžerom zmysluplne stráviť letné prázdniny
03 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Absencia školskej rutiny u dospievajúcich môže spôsobiť nárast pocitov izolácie, úzkosti či celkovej nepohody. Upozornila na to Liga za duševné zdravie (LDZ). Rodičom adolescentov odporúča viesť ich počas leta k zmysluplným aktivitám, obmedzeniu času pred obrazovkou či vnútornému rozvoju.
        

Liga podotkla, že pocity mladých v lete závisia od toho, akými aktivitami vyplnia svoj voľný čas. "Nie každý sa totiž okamžite vyberie na kúpalisko či na hory, niekto len napríklad zatiahne v izbe roletu, aby mu slnko nesvietilo do monitora. Je dôležité, aby dospievajúci načerpali v lete čerstvé sily," ozrejmili odborníci.
        

Rodičom odporúčajú v rámci možností sledovať, koľko času trávia deti pred obrazovkou. "Len veľmi málo detí a dospievajúcich sa úspešne samoreguluje, pokiaľ ide o videohry alebo sociálne médiá," vysvetlili. V prípade mladších detí radia skúsiť nastaviť isté pravidlá. "Napríklad hodina vonku/20 minút na počítači. Nútená pauza od virtuálnych svetov môže podnietiť ich chuť objavovať skutočný svet," uviedla liga.
        

Radí tiež nájsť most medzi záujmami dieťaťa a aktivitami vonku či spojiť ho s kamarátmi. "Je dôležité, aby váš tínedžer nebol v kontakte s kamarátmi len cez sociálne siete. Skontaktujte sa tak s rodičmi jeho kamarátov či spolužiakov a zorganizujte spoločnú grilovačku či dovolenku," odporúčajú odborníci.
        

Rodičia tiež môžu skúsiť dieťaťu pomôcť nájsť vhodnú brigádu či motivovať ho k vnútornému rozvoju. "Predstavte napríklad svojmu tínedžerovi princípy všímavosti (mindfulness). Všímavosť spočíva v zameraní sa na prítomnosť, je o plnom zapojení sa do čohokoľvek, čo práve robíme – bez rozptyľovania alebo posudzovania a uvedomení si svojich myšlienok a pocitov bez toho, aby sme sa v nich stratili," priblížila liga.

Československá ikona M. Hofmann v koži disidenta!
Po úspešnej premiére na karlovarskom festivale je od štvrtka (1. 8.) v slovenských kinách najnovší počin režiséra a scenáristu Jiřího Mádla Vlny. Dobový film vráti divákov do Československa konca 60. rokov, Pražskej jari a následnej okupácie. V... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik