Žena, muž alebo nadčlovek? Imane Chelifová búra hranice a súperky! (FOTO)
03 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Olympijské hry v Paríži sa stali dejiskom nečakanej kontroverzie. Imane Chelifová, alžírska boxerka s nezvyčajne vysokou hladinou testosterónu, šokovala svet svojím 46-sekundovým víťazstvom. Jej príbeh, od predaja kovového šrotu až po olympijský ring, vyvoláva otázky o férovosti v športe a definícii ženskej identity v atletike.

Z chudoby až na olympijský ring: Neuveriteľný príbeh kontroverznej boxerky

Imane Chelifová, 25-ročná alžírska boxerka, sa stala stredobodom pozornosti na olympijských hrách v Paríži. Jej príbeh je plný zvratov, kontroverzií a nečakaných úderov - a to nielen v ringu.

Z kovového šrotu do boxerských rukavíc

Chelifová vyrastala v chudobných pomeroch v severozápadnom Alžírsku, uvádza portál Sportweb. "Do školy som dochádzala autobusom do susednej dediny. Aby som naň mala peniaze, predávala som kovový šrot," spomína na svoje ťažké detstvo. Paradoxne, box nebol jej prvou voľbou. "Začínala som s futbalom. Môj otec dievčenský box neschvaľoval," priznáva Imane.

Raketový vzostup a prvé kontroverzie

Od debutu v roku 2018 zaznamenala Chelifová pozoruhodný vzostup. V Tokiu 2021 sa dostala až do štvrťfinále. Skutočný rozruch však spôsobila na majstrovstvách sveta v roku 2023. "Bola diskvalifikovaná pred finálovým zápasom kvôli vysokej hladine testosterónu," uvádza prezident Medzinárodnej boxerskej federácie (IBA) Umar Kremlev. "Testy DNA jasne preukázali, že má chromozómy XY."

Olympijská dráma: 46 sekúnd, ktoré šokovali svet

Napriek kontroverzii Chelifová súťaží na olympiáde v Paríži. Jej zápas s Taliankou Angelou Cariniovou trval len 46 sekúnd. "Nie je to správne. Toto nie je pre mňa prehra. Odchádzam so vztýčenou hlavou, no zlomeným srdcom," vyhlásila plačúca Cariniová po zápase.

Boh, pas a MOV: Kto má pravdu?

Chelifová sa bráni: "Hovoria, že nesmiem zápasiť so ženami. Ale ja som samu seba nestvorila, takú ma stvoril Boh." Medzinárodný olympijský výbor (MOV) stojí za ňou: "Všetci športovci dodržiavajú pravidlá oprávnenosti a platné lekárske predpisy."

Šport, etika a budúcnosť fair play

Prípad Imane Chelifovej otvára množstvo otázok o férovosti v športe, rodovej identite a etike. Jedno je isté - tento príbeh ešte zďaleka nie je u konca. Bude Chelifová pokračovať v turnaji? A ak áno, za akú cenu?

Imane Chelifová
Imane Chelifová
Instagram
Imane Chelifová
Imane Chelifová
Instagram
Imane Chelifová
Imane Chelifová
Instagram
Imane Chelifová
Imane Chelifová
Instagram
Imane Chelifová
Imane Chelifová
Instagram
Imane Chelifová
Imane Chelifová
Instagram
Imane Chelifová
Imane Chelifová
Imane Chelifová
Imane Chelifová
Imane Chelifová
Imane Chelifová

Po rozplavbe skolabovala. Plavkyňa Potocká v opatere lekárov
Toto vidíme neradi. Slovenská plavkyňa Tamara Potocká po skončení rozplavby skolabovala, odniesli ju na nosidlách a museli jej poskytnúť lekársku starostlivosť. Nepostúpila tak do semifinále na 200 m pol.pr. na olympijských hrách v Paríži. V... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik