Politická BÚRKA okolo STVR: Opozícia žiada prehodnotenie 'nevhodných' nominácií
03 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Nové mená v Rade Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) vyvolali búrku nevôle v opozícii. Po tom, čo ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS) vymenovala štvoricu nových členov, opozícia spustila lavínu kritiky a varuje pred ohrozením nezávislosti verejnoprávnych médií.

Kto sú noví členovia Rady STVR?

Vo štvrtok 1. augusta ministerka kultúry oficiálne vymenovala štyroch nových členov Rady STVR: Petra Benčuríka, Jozefa Krošláka (bývalý hovorca Vladimíra Mečiara), Lukáša Machalu (generálny tajomník MK SR, opozíciou označovaný za "konšpirátora") a Jarmilu Mikušovú. Ministerstvo kultúry informovalo, že "päťčlenná hodnotiaca komisia zasadala 24. júla a vypočula 19 kandidátov, ktorí splnili formálne požiadavky a zúčastnili sa na osobnom pohovore."

Opozícia: Nevhodné nominácie ohrozujú dôveryhodnosť STVR

Strana SaS reagovala na nominácie ostrou kritikou. Predseda strany Branislav Gröhling pre TASR vyhlásil: "Vymenovanie politikov alebo ľudí s kontroverznou minulosťou do orgánov STVR je neakceptovateľné a zníži dôveryhodnosť verejnoprávneho média. Zaručene to bude viesť k zníženiu dôveryhodnosti celej inštitúcie. Vyzývame preto vládu a najmä ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby svoje nominácie do Rady STVR prehodnotili."

Varovanie pred návratom cenzúry

Poslanec KDH Jozef Hajko vyjadril obavy z možného návratu k praktikám spred roka 1989: "Slovensko sa tak de facto vracia pred rok 1989, keď to, čo sa bude vysielať, kto a za akých podmienok bude obsah tvoriť, určovalo rozhodnutie politickej strany." Tieto slová naznačujú vážne obavy z možného politického vplyvu na obsah vysielania STVR.

Kritika "konšpirátora" v Rade STVR

Bývalá ministerka kultúry Natália Milanová (Za ľudí) sa osobitne vo svojom statuse na sociálnej sieti zamerala na nomináciu Lukáša Machalu: "Konšpiračný úradník Lukáš Machala si plní svoj sen. Dostal funkciu v štátnej televízii. Lukáš Machala ako nový člen rady štátnej televízie bude teraz dohliadať na ideologickú nezávadnosť jej programovej skladby a relácií." 

Remišová: Totálny výsmech demokracie

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová nešetrila na sociálnej sieti kritikou: "Pretlačenie konšpirátora Machalu do rady STVR je len ďalší dôkaz katastrofy a babráctva vo vládnej koalícii. Na odbornosť sa už nikto nehrá, premiér krajiny je zacyklený v nenávisti, spravodlivosť 'zabezpečujú' trestne stíhaní a obžalovaní ľudia a totálny výsmech je aj táto nominácia plochej Zeme. Konšpirátori, babráci a kriminálnici si žijú svoj sen za peniaze nás všetkých." Tieto ostré slová poukazujú na hlboké rozdelenie politickej scény a obavy z možného zneužitia verejnoprávnych médií.

Čo prinesie budúcnosť STVR?

V septembri budú poslanci Národnej rady SR voliť ďalších piatich členov Rady STVR. Nová Rada bude mať významné právomoci, vrátane možnosti voliť a odvolávať generálneho riaditeľa. Situácia okolo STVR bude nepochybne jednou z horúcich tém slovenského politického a mediálneho diskurzu v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch.

MO zatiaľ nedisponuje oficiálnou cenovou ponukou USA na dodanie vrtuľníkov Viper
Ministerstvo obrany (MO) SR zatiaľ nedisponuje oficiálnou cenovou ponukou USA na dodanie 12 bojových vrtuľníkov Viper. Po doručení sa k nej vyjadrí v stanovenom termíne. Pre TASR to uviedli z tlačového oddelenia rezortu obrany. "Ministerstvo... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik