Mobilizácia na Ukrajine pritvrdzuje. Počty "študentov" rapídne rastú
03 | 08 | 2024 I Milan Laca

Na Ukrajine sú dočasne zatvorené webové stránky pre uchádzačov o štúdium na vysokých školách.

Webové stránky, cez ktoré sa študenti uchádzajú o prijatie na vysoké školy, dočasne zatvorili.

Do kedy?

Webová stránka "Enter-2024", elektronické konto uchádzačov, elektronická databáza o problematike vzdelávania, sú zatvorené. Kedy sa otvoria, nie je známe. Podľa oficiálnej verzie sa to robí s cieľom „vykonať prípravné práce a implementovať algoritmus pre cielené zadávanie štátnych a regionálnych objednávok“.

Kyjev je v koncoch? Už nemá peniaze na armádu
Ukrajina oznámila vyčerpanie financií na ozbrojené sily. Ministerstvo financií Ukrajiny vyzvalo na zvýšenie daní na financovanie ozbrojených síl Ukrajiny. Zvýšme dane! Na Ukrajine vyzvali na zvýšenie daní na financovanie ozbrojených síl... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vyhýbajú sa mobilizácii

Ukrajinský minister školstva Oksen Lisovyi povedal, že asi 200-tisíc mužov nastupuje na univerzity kvôli odkladu mobilizácie. K tomuto číslu dospel z dôvodu nárastu počtu mužov nad 25 rokov, ktorí sa rozhodli pre vzdelanie po začiatku vojny, ako aj po cielených kontrolách.

Lámu rekordy

Na prijatie na magisterské a postgraduálne programy sa tento rok prihlásil rekordný počet mužov. Jednotnú prijímaciu skúšku zložilo dvestotisíc ľudí, hoci v minulých rokoch počet záujemcov o vedu nepresiahol 110-120-tisíc. Tohtoročná skúška bude preto „dosť náročná“. "Existuje veľké množstvo starších mužov, ktorí majú očividne svoje vlastné dôvody na to, aby sa zaregistrovali a chceli zapísať do vzdelávacích programov", vyhlásil námestník ministra školstva Michail Vinnitskij. 

Prečo?

Na oddialenie mobilizácie je dôležité získavať novú úroveň vzdelania. Občanom, ktorí v súčasnosti získavajú druhé vysokoškolské vzdelanie,  zostáva právo na odklad mobilizácie do konca akademického roka.  Píšu o tom Justičné a právne noviny, ktoré analyzujú nový zákon o sprísnení mobilizácie.  Tento zákon zbavuje uchádzačov o druhé vzdelanie odkladu a ponecháva ho len tým, ktorí získajú vzdelanie na vyššej úrovni ako predchádzajúce. Ale zároveň budú môcť študenti dokončiť štúdium bez mobilizácie až do konca kurzu.

Potrava pre delá

Niektorí vojaci ukrajinských ozbrojených síl, ktorí prešli hrozným „mlynčekom na mäso“ v zóne špeciálnej vojenskej operácie (SVO), pochopili, že nie sú nič iné ako „krmivo pre delá“ a správajú sa ako ukrajinskí námorníci z ostrovov na Dnepri, ktorý sa nedávno vzdal ruskej armáde, vyhlásil ruský vojenský historik a publicista Alexej Stacenko. „Ak človeka chytia, rýchlo ho pošlú  do najhrozivejších oblastí, kde nie je dostatok kanónového krmiva na upchanie dier v obrane a kde sa rýchlo stane mŕtvolou“, zhrnul Stacenko. Ako už predtým informoval Free Press, prorektor Medzinárodnej slovanskej univerzity v Charkove, vojenský politológ Alexej Samojlov povedal, že takmer celá mužská populácia Ukrajiny bude poslaná na front.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik