Paríž 2024 v zajatí dezinformácií: Čo sa stalo v ženskom boxe?
02 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Olympijský boxerský turnaj v Paríži sa začal nečakaným zvratom, keď alžírska boxerka Imane Khelifová zvíťazila nad svojou talianskou súperkou Angelou Cariniovou už po 46 sekundách zápasu. Táto udalosť okamžite vyvolala búrlivé reakcie na sociálnych sieťach.

Rýchle víťazstvo s trpkou príchuťou

Cariniová a Khelifová si vymenili len niekoľko úderov, než talianska boxerka nečakane odstúpila zo zápasu. "Cítila som silnú bolesť v nose a s dospelým prístupom boxerky som povedala 'dosť', pretože som nemohla, nechcela som dokončiť zápas," vysvetlila Cariniová po stretnutí so slzami v očiach.

Napriek rýchlemu víťazstvu sa Khelifová nestretla s oslavami, ale skôr s vlnou kritiky a obvinení na internete. Mnohí diskutujúci ju na základe jej fyzického zjavu označili za muža súťažiaceho v ženskej kategórii.

Fakty verzus fámy

Imane Khelifová sa narodila a dodnes žije ako žena. Jej cesta k profesionálnemu boxu však nebola jednoduchá. "Boxu som sa chcela venovať už v detstve, ale môj otec bol proti. Podľa neho to nie je ženský šport," povedala Khelifová v jednom z rozhovorov.

Alžírska boxerka trpí ochorením vývoja pohlavných orgánov, ktoré sa prejavuje zvýšenou hodnotou testosterónu v jej tele. Práve kvôli tomu bola v roku 2023 diskvalifikovaná z majstrovstiev sveta po neúspešnom teste na testosterón.

"Nejde o žiadnu LGBTQ+ ideológiu, ani o muža vydávajúceho sa za ženu, ale o reálnu osobu ženského pohlavia s vážnym ochorením," vysvetľuje športový lekár Dr. Ahmed Benali.

Športová dilema, nie politická otázka

Alžírsky olympijský výbor vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil "klamstvá" a "neetické útoky a očierňovanie našej váženej športovkyne Imane Khelifovej nepodloženou propagandou zo strany niektorých zahraničných médií."

Otázka, či takáto športovkyňa môže profesionálne súťažiť, zostáva však otvorená. Experti sa zhodujú, že by mala byť riešená športovými manažérmi a organizátormi, nie politikmi či internetovými komentátormi.

"To, či Khelifová môže súťažiť, je komplexná otázka, ktorá si vyžaduje odborný prístup. Nemala by byť zneužívaná na šírenie nenávisti," uzatvára športový analytik Pierre Dubois.

Olympijské hry v Paríži tak hneď na začiatku čelia kontroverzii, ktorá otvára dôležitú debatu o férovosti a inklúzii v športe.

"Hanba IOC!" Martina Navratilová kritizuje "neférový" Olympijský výbor za povolenie "mužským" boxerkám súťažiť v ženskom boxe

Kontroverzné rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vyvolalo ďalšiu vlnu kritiky. Tenisová legenda Martina Navratilová sa ostro vyjadrila k povoleniu dvom boxerkám, ktoré neprešli testami na pohlavie, súťažiť v ženskom boxe na olympiáde v Paríži.

"Je to viac než neférové - je to nebezpečné a úplne ignoruje, čo sa deje so ženami športovkyňami. Hanba MOV, že to dovolil!" napísala Navratilová na sociálnej sieti X.

Ide o alžírsku boxerku Imane Khelifovú a Lin Yu-ting z Taiwanu, ktoré boli v minulom roku vylúčené z majstrovstiev sveta po tom, čo testy DNA odhalili prítomnosť chromozómu XY. Medzinárodná boxerská asociácia (IBA) ich následne vylúčila zo svojich podujatí.

MOV však prevzal kontrolu nad olympijským boxerským turnajom po tom, čo IBA bola zbavená možnosti organizovať olympijské súťaže kvôli problémom s riadením. Boxerská jednotka MOV pre Paríž 2024 má menej prísne pravidlá, čo umožnilo týmto boxerkám súťažiť.

Rozhodnutie MOV vyvolalo ostrú kritiku nielen od Navratilovej, ale aj od mnohých ďalších športovcov a odborníkov. Poukazujú na bezpečnostné riziká a neférovosť voči ženám-športovkyniam.

Táto kontroverzia je len jednou z mnohých, ktorým čelia olympijské hry v Paríži. Okrem otázok bezpečnosti a ľudských práv sa diskutuje aj o účasti športovcov z krajín zapojených do konfliktov či o zákaze náboženských symbolov pre francúzskych športovcov.

Olympijské hry v Paríži tak čelia výzvam nielen na športovom poli, ale aj v etickej a spoločenskej rovine.

Hrôza REALITOU: Olympijský box povolil mužom MLÁTIT ženy v ringu (VIDEO+FOTO)
Olympiáda. Oslava pohybu, miesto, kde sa prepisujú svetové rekordy a kolíska fair play. To platilo ešte donedávna. Nad dianím na parížskych LOH sa však zastavuje rozum. Hlavne ženám, proti ktorým sa v boxerskom ringu môže postaviť aj muž. Asi... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik