Kimov darček Putinovi
03 | 08 | 2024 I Milan Laca

Rusko používa proti Ukrajine raketový systém z KĽDR.

Severokórejské odpaľovacie zariadenie rakiet Bulsae-4 sa nachádza v pohraničnej zóne  Ruskej federácie a Ukrajiny. Fografiu tohto obrneného vozidla zverejnil 30. júla telegramový kanál KUP(18+). Spozorovali ho pri hraniciach s Charkovským regiónom.

Čo je to?

Ako vysvetlil portál Militarny , je to samohybný protitankový raketový systém dlhého doletu Bulsae-4, kroý vyrába KĽDR. S jeho pomocou môžu zasiahnuť ciele mimo oblasti viditeľnosti, na vzdialenosť viac ako 10 km, teda z bezpečnej vzdialenosti pre samotný komplex.

Samohybný ATGM Bulsae-4. Zdroj: Telegramový kanál KUP(+18) t.me/KUPua01

Ktoré európske štáty budú mať Rusi na muške? Kde budú ukrajinské stíhačky?
Odhalili rozmiestnenie ukrajinských F-16. Novinár TWZ Newdick: Väčšina ukrajinských F-16 bude mať základňu v Európe. Budú štartovať z Euróskych krajín? Väčšina ukrajinských stíhačiek F-16, ktoré tam presunuli západné krajiny, bude mať základňu... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Milan Laca

Nebezpečný stroj

Odpaľovacie zariadenie Bulsae-4 pozostáva z ôsmich otočných kontajnerov s raketami, umiestnených na podvozku severokórejského kolesového obrneného transportéra M-2010, s usporiadaním kolies 6x6.  Operátor môže v manuálnom režime prostredníctvom videa ovládať raketu, ktorá má veľké stabilizátory. Na cieľ útočí zhora, kde majú obrnené vozidlá najtenšie pancierovanie. Na navádzanie sa používa elektrooptická hlavica, v kombinácii s navádzaním cez optický kábel. Preto možno raketu počas letu opätovne zacieliť, ak sa zistí objekt s vyššou prioritou. 

Hádanky

Portál "Military" poznamenal, že komplex objavil ukrajinský letecký prieskum, keď bol na otvorenom priestranstve. Ukrajinské ozbrojené sily však použitie takéhoto raketového systému Rusmi zatiaľ nepotvrdili. Ako povedal pre Suspilnyho predstaviteľ charkovskej operačno-taktickej skupiny Vitalij Sarancev, armáda teraz neeviduje ani príchod tohto zariadenia, ani fakty o jeho použití, ale informácie preveruje.

screenshot videa youtube | Kórejské protitankové raketové systémy
 

Dodávky zbraní podľa portálu gordonua.com:

- V januári 2023 Spojené štáty tvrdili, že Severná Kórea dodáva zbrane agresorskej krajine Ruskej federácie. Severná Kórea to popiera  a obviňuje Spojené štáty zo „šírenia fám“.

- V novembri Bloomberg a Associated Press informovali, že Severná Kórea dodala do Ruskej federácie viac ako 1 milión kusov delostreleckej munície, ako aj balistické strely krátkeho doletu, protitankové strely a prenosné protivzdušné obranné systémy, pušky, mínomety, atď.

- Ruská federácia už  od KĽDR dostala desiatky balistických rakiet a odpaľovacích zariadení, napísal 4. januára 2024 The Wall Street Journal. The Washington Post poznamenali, že Ruská federácia odpaľovať  balistické rakety  zo Severnej Kórey. Túto informáciu potvrdil aj Biely dom.

Irán sľubuje pomstu za Haniyehovu smrť. Blízky východ balansuje na pokraji širšieho konfliktu
Situácia na Blízkom východe opäť balansuje na pokraji toho, čo experti opísali ako "eskalujúci a nestabilný konflikt", keď Irán prisľúbil tvrdý trest pre Izrael, ktorý je podľa neho zodpovedný za atentát na politického vodcu Hamasu Ismaíla Haníju... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik