Irán sľubuje pomstu za Haniyehovu smrť. Blízky východ balansuje na pokraji širšieho konfliktu
02 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Situácia na Blízkom východe opäť balansuje na pokraji toho, čo experti opísali ako "eskalujúci a nestabilný konflikt", keď Irán prisľúbil tvrdý trest pre Izrael, ktorý je podľa neho zodpovedný za atentát na politického vodcu Hamasu Ismaíla Haníju.

Veľký počet ľudí sa vo štvrtok ráno zhromaždil na Teheránskej univerzite na Haníjovom pohrebe, uviedla iránska štátna televízia Press TV. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí viedol pohrebné modlitby za Haníja.

Iránsky najvyšší vodca vo vyhlásení na svojej oficiálnej webovej stránke uviedol, že pomsta je "našou povinnosťou" a že Izrael si "pripravil tvrdý trest" zabitím "drahého hosťa v našom dome".

Predseda iránskeho parlamentu Mohammad Bagher Qalibaf vo štvrtok na pohrebnom sprievode za Haníja na Teheránskej univerzite povedal, že Irán považuje za povinnosť reagovať na izraelský zločin v správnom čase a na správnom mieste. Poznamenal, že Izrael zaplatí vysokú cenu za zločin, ktorý spáchal na iránskom území.

Izrael nepriznal zodpovednosť za útok v Teheráne

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že Izrael "bude vyžadovať veľmi vysokú cenu za akúkoľvek agresiu proti nám na akomkoľvek fronte", ale nespomenul zabitie Haníju. "Pred nami sú náročné dni," dodal.

Vodca Hamasu sa stal terčom izraelského útoku v stredu skoro ráno počas návštevy Iránu po tom, čo sa zúčastnil na inaugurácii nového iránskeho prezidenta Masouda Pezeshkiana, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil Hamas. Šéf vojenského krídla Hamasu Muhammad Deif bol minulý mesiac zabitý pri izraelskom nálete v Gaze, uviedla vo štvrtok izraelská armáda.

Totálna vojna?

Liou Čungmin, profesor na Inštitúte blízkovýchodných štúdií Šanghajskej univerzity medzinárodných štúdií, verí, že atentát na Haníja v Teheráne má čiastočne za cieľ sabotovať iránsku politiku a usporiadanie v regióne. Liou však poukázal na to, že je príliš skoro povedať, že Irán vpochoduje do totálnej vojny s Izraelom. Poznamenal, že konflikt medzi Hizballáhom a Izraelom sa však pravdepodobne bude stupňovať.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu zvýšilo svoje cestovné odporúčanie pre Libanon na štvrtú úroveň, ktorá hovorí "Necestujte". Ministerstvo zahraničných vecí odporučilo Američanom v Libanone, aby podľa možnosti odišli, ak je to možné. Niekoľko leteckých spoločností, vrátane Air France a Turkish Airlines, zastavilo lety do Bejrútu kvôli eskalácii napätia medzi Izraelom a Hizballáhom.

"Zdá sa, že priama odveta proti Izraelu, najmä v súčasnom kontexte, sa rýchlo blíži, pretože Izrael je už zapletený do konfliktov s Hizballáhom, Hamasom a ďalšími iránskymi regionálnymi spojencami. Riziko eskalácie konfliktu v budúcnosti je veľmi vysoké," Wang Jin, pridružený profesionálfessor z Inštitútu blízkovýchodných štúdií na Severozápadnej univerzite v Xi'ane, povedal pre Global Times.

Proces zmierenia Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) usporiadala v stredu po atentáte mimoriadne zasadnutie.

Čína je znepokojená

Stály predstaviteľ Číny pri OSN Fu Cong v stredu na stretnutí povedal, že Čína je dôrazne proti atentátu na Haníja a dôrazne ho odsudzuje. Tento čin bol nehoráznym pokusom sabotovať mierové úsilie a bezohľadne pošliapal základný princíp Charty OSN o rešpektovaní suverenity a územnej celistvosti všetkých štátov, povedal.

Fu uviedol, že Čína je hlboko znepokojená zhoršením otrasov v regióne, ktoré môže tento incident vyvolať.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Jian vo štvrtok na otázku, či vražda Haniyeha podkope úsilie Pekingu pomôcť zjednotiť palestínske frakcie, povedal, že Čína podporuje vnútorné zmierenie Palestíny a je presvedčený, že je to dôležitý krok k vyriešeniu palestínskej otázky a realizácii mieru a stability na Blízkom východe.

Lin povedal: "Čína chváli palestínske frakcie za ich úsilie o Pekinskú deklaráciu a teší sa na deň, keď palestínske frakcie dosiahnu zmierenie a na tomto základe čo najskôr realizujú nezávislú štátnosť. Budeme pokračovať v spolupráci s príslušnými stranami na dosiahnutí tohto cieľa."

"Čím je situácia na Blízkom východe skľučujúcejšia, tým dôležitejšie je, aby sa medzinárodné spoločenstvo pokúsilo ochladiť situáciu a umožniť deeskaláciu. Čína je naďalej odhodlaná udržiavať mier a stabilitu na Blízkom východe a je proti vonkajšiemu zasahovaniu. Sme pripravení spolupracovať s príslušnými stranami, aby sme tvrdo pracovali na trvalom mieri a bezpečnosti v regióne," poznamenal Lin.

Minulý mesiac na pozvanie Číny zástupcovia 14 palestínskych frakcií, vrátane Fatahu a Hamasu, viedli rozhovory o zmierení a podpísali v Pekingu Pekinskú deklaráciu o ukončení rozdelenia a posilnení palestínskej národnej jednoty.Úsilie Číny o podporu zmierenia palestínskych frakcií je motivované ich vlastnými ašpiráciami. Dlhotrvajúca roztržka medzi Fatahom a Hamasom bráni pokroku smerom k realizácii spravodlivej veci palestínskeho ľudu na obnovenie ich legitímnych národných práv, povedal Liu a poznamenal, že Hajního vražda môže skomplikovať proces zmierenia, ale nezmení širší trend smerom k vnútornej jednote v Palestíne.

Minister Šutaj Eštok chce počuť problémy regiónov: "My ideme za ľuďmi, oni len trepú!"
V čase, keď sa slovenská politická scéna otriasa kontroverznými vyhláseniami, strana HLAS - sociálna demokracia prichádza s nečakaným ťahom. Namiesto mediálnych prestreliek sa rozhodli vyjsť priamo medzi ľudí v regiónoch - na čele s ministrom... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik