Žitňanská bráni svoj zákon, Tomáš hovorí o "časovanej bombe"
01 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Sociálne médiá sa v posledných dňoch zmenili na bojisko medzi ministrom práce Erikom Tomášom a bývalou poslankyňou Janou Žitňanskou. Ide o horúcu tému krátenia opatrovateľských príspevkov, ktorá rozdelila politickú scénu a vyvolala búrlivú diskusiu na sociálnej sieti.

Tomášove obvinenia: Žitňanská je zodpovedná za problém

Minister Tomáš vo svojom statuse na sociálnej sieti ostro zaútočil na Žitňanskú: "Bývalá vládna poslankyňa Za ľudí a súčasná členka strany Demokrati Jana Žitňanská sa prihlásila k autorstvu zákona, kvôli ktorému sa od 1. júla 2024 krátia opatrovateľské príspevky aj opatrovateľom v dôchodkovom veku."

Ďalej minister tvrdí: "Vyhovára sa na to, že za zákon v roku 2022 hlasovalo celé plénum parlamentu, vrátane vtedajšej opozície. To je síce pravda, veď kto by nehlasoval za zákony v prospech zdravotne znevýhodnených ľudí, ale akosi zabúda prizvukovať to, že účinnosť tej najcitlivejšej časti zákona posunula až na 1. júl 2024."

"Takže ešte raz, pani Žitňanská spôsobí svojim zákonom problém, túto časovanú bombu nechá novej vláde a ešte si vymýšľa, že na ňu upozorňovala. Keby to nebolo také trápne, tak je to aj smiešne," dodáva Tomáš.

"Určite zrušíme krátenie opatrovateľských príspevkov pre opatrovateľov v dôchodkovom veku a zrušíme, alebo výrazne obmedzíme aj krátenie opatrovateľských príspevkov pre opatrovateľov v ekonomicky aktívnom veku," uzatvára minister.

Žitňanská kontruje: Minister klame a zabúda na vlastné slová

Jana Žitňanská však tieto obvinenia rázne odmieta a poukazuje na Tomášove vlastné vyjadrenia: "Minister Erik Tomáš hlasoval za zákon, ktorý dnes kritizuje. Neskôr sa ním dokonca chválil, keď povedal: 'Plníme náš ďalší záväzok v oblasti sociálnych služieb, a to je zlepšovanie podmienok pre všetkých, ktorí sa doma starajú o svojich blízkych odkázaných na pomoc.'"

Žitňanská tiež tvrdí, že na problém upozorňovala: "Hovorila som to v čase, keď sa zvyšovali dôchodky, hovorila som o tom presne takto pred rokom, keď na tento problém verejne upozornila aj Komora opatrovateliek, písala som o tom statusy, hovorila o potrebe zastavenie krátenia príspevku na nejednej tlačovke…" 

Historický kontext a zmeny v zákone

Žitňanská vysvetľuje: "Roky tu boli opatrovatelia dôchodcovia, ktorí sa celý život starali o svojich blízkych so zdravotným znevýhodnením. A ich dôchodky boli častokrát ani nie 300 Eur." Poukazuje na to, že aj napriek valorizácii dôchodkov sa situácia týchto ľudí výrazne nezlepšila.

Ďalej uvádza: "Dlhé roky preto dôchodcovia - opatrovatelia žiadali, aby aj oni mali nárok na plný príspevok na opatrovanie. To sme teda zákonom v roku 2022 zmenili." Žitňanská zdôrazňuje, že za tento zákon hlasovali všetci prítomní poslanci, vrátane vtedajšej opozície.

Tento spor medzi Janou Žitňanskou a Erikom Tomášom ukazuje, aká komplexná a citlivá je téma sociálnych príspevkov. Zostáva otázkou, ako sa situácia bude vyvíjať ďalej a či sa podarí nájsť riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým zainteresovaným stranám.

Daňový škandál v Bratislave: Prokurátor upozorňuje na nezákonný postup
Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR upozornil bratislavské mestské zastupiteľstvo na porušenie zákona pri prijatí všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým sa od januára 2024 zvýšili v Bratislave dane z nehnuteľnosti. Na štvrtkovej... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik