Vojna v justícii! Kosová obviňuje političku z manipulácie súdov
01 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Súdnictvo nesmie byť zneužívané na zvyšovanie klesajúcich preferencií politických strán. Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová to uviedla v reakcii na stredajšiu (31. 7.) tlačovú konferenciu exministerky spravodlivosti a podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej.
        

"Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová sa v mene všetkých sudcov SR dôrazne ohradzuje voči neprípustným výrokom poslankyne politickej strany Sloboda a Solidarita Márie Kolíkovej, ktorá účelovo a bez kontextu spojila zrušenie analytického centra, ako organizačnej jednotky Ministerstva spravodlivosti SR, s jej akousi obavou z chaosu a korupcie, ktorá súvisí s fungovaním súdov," uvádza sa na webe Kancelárie Súdnej rady SR.
        

Podľa Kosovej je neprípustné, aby politici zneužívali súdnictvo na zvyšovanie klesajúcich preferencií a pretláčali do spoločnosti negatívne nastavenie voči sudcom výrokmi, ktoré urážajú sudcov.
        

"Ak bývalá ministerka spravodlivosti tvrdí, že tu nebude nikoho, kto by na základe informácií posúdil, čo súdna reforma urobila na Slovensku, predsedníčka súdnej rady jej pripomína, že sú tu predsedovia súdov, sudcovia a zamestnanci súdov, ktorí na túto otázku odpoveď poznajú. A poznali ju aj počas prípravy novej súdnej mapy, avšak ich názor tvorcov súdnej mapy nezaujímal," uvádza sa v reakcii Kosovej. Predsedníčka Súdnej rady SR podotkla, že o útokoch na súdnictvo bude informovať Európsku sieť súdnych rád.
        

Kolíková informovala na stredajšej tlačovej konferencii o zrušení analytického centra. Okrem iného uviedla, že bez centra by nemohla byť realizovaná reforma justície. Zrušenie analytického centra vníma ako priestor pre chaos a korupciu, s ktorou súvisí fungovanie jednotlivých súdov. Analytické centrá podľa nej nastavujú politikom na základe objektívnych dát zrkadlo o tom, čo sa v krajine deje.

Minister spravodlivosti chce odvolať Juraja Klimenta z funkcie sudcu Najvyššieho súdu SR
Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) podal disciplinárny návrh na sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta. Navrhuje jeho odvolanie z funkcie sudcu. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytli z tlačového oddelenia Ministerstva... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik