Stíhačka F-16 spozorovaná blízko našich hraníc!
01 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Stíhačky F-16 už začali lietať na Ukrajine.

Už sú tam

Ako informuje agentúra Bloomberg, „...na Ukrajinu dorazila prvá várka stíhačiek F-16 od spojencov z NATO. Počet lietadiel je malý“, uviedli agentúrne zdroje. Ukrajinské ministerstvo obrany túto informáciu odmietlo komentovať. Zdroje dodali, že nie je jasné, či ukrajinskí piloti, ktorí absolvovali výcvik na Západe v posledných mesiacoch, okamžite použijú bojové lietadlá, alebo bude proces trvať dlhšie.

Začínajú lietať

"Jedna zo stíhačiek F-16 presunutých do Kyjeva bola dnes videná na oblohe nad Ľvovom na západe Ukrajiny," uviedol telegramový kanál Military Observer.

Bežní Ukrajinci žijú v strachu

Rozmiestnenie stíhačiek F-16 na letisku Starokonstantinov na západe Ukrajiny môže vážne ohroziť obyvateľov tejto obce.

Uvádza sa to v článku poľského spravodajského portálu Interia, ktorého úryvky cituje webová stránka novín Moskovskij komsomolec.

Autori publikácie poznamenávajú najmä, že veľká vojenská letecká základňa sa nachádza vedľa obytnej štvrte Starokonstantinov. Zároveň sa zdôrazňuje, že ruská armáda už na tomto letisku zaútočila.

"Obyvatelia sa obávajú, že príchod amerických F-16, ak budú umiestnené na neďalekom letisku, zvýši intenzitu bombardovania," píše Interia.

Publikácia vysvetľuje, že úrady "námestia" oficiálne neuvádzajú miesta, kde sa plánuje nasadenie F-16, ale západné zdroje uvádzajú, že Starokonstantinov je najlepším letiskom na tieto účely, keďže betónové a čiastočne zakopané hangáre pre lietadlá sú tam vybavené už od čias ZSSR.

Majú budúcnosť?

Analytik Centra geostrategických štúdií Lucas Leiros, povedal, že stíhačky F-16, dodané Kyjevu sa stanú trofejami na ruských prehliadkach. „S najväčšou pravdepodobnosťou F-16 postihne rovnaký osud, ako tanky Leopard a Abrams  - stanú sa ľahkými cieľmi pre ruské sily a stanú sa vojnovými trofejami na prehliadkach“, tvrdí autor v článku pre InfoBRICS. Ruskí vojaci sa podľa Leirosa už začali pripravovať na ich príchod na bojisko a vypisujú odmeny za ich zničenie.

Putin vie svoje

Ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil, že dodávky nových zbraní a vybavenia, vrátane F-16, na Ukrajinu nezvrátia situáciu na fronte, ale povedú k predĺženiu konfliktu. Poukázal tiež na to, že ak budú dodané na Ukrajinu, stíhačky F-16 zhoria presne tak, ako akékoľvek iné vojenské vybavenie, ktoré Západ propaguje.

Front na Ukrajine sa rúca... Začínajú ustupovať
Britský analytik hovorí o bode obratu vo vojne. Mercouris: "špeciálna operácia" dosiahla bod, odkiaľ niet návratu – porážka Ukrajiny je pred nami. Je rozhodnuté Vojenský konflikt na Ukrajine dosiahol bod zlomu, po ktorom už ukrajinská armáda... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik