Slovensko-ukrajinská roztržka: Kto vyhrá boj o ropu?
01 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Napätie medzi Ukrajinou a Slovenskom v otázke dodávok ruskej ropy sa stupňuje. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ po sérii rokovaní so slovenským premiérom Robertom Ficom zostáva neoblomný, dôvody ozrejmil v rozsiahlom statuse na sociálnej sieti X. Sankcie voči ruskému Lukoilu majú zostať v platnosti napriek obavám Slovenska o energetickú bezpečnosť. Šmyhaľ odmieta akékoľvek vydieranie či vyhrážky a trvá na tom, že skutočná hrozba pochádza z Ruska, nie z ukrajinských sankcií. 

Ukrajina trvá na sankciách voči Lukoilu napriek slovenským obavám

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ reagoval na obavy Slovenska ohľadom dodávok ruskej ropy po sérii rokovaní s premiérom Robertom Ficom. Sankcie voči ruskému Lukoilu zostávajú v platnosti, keďže podľa Ukrajiny neohrozujú energetickú bezpečnosť regiónu.

Ukrajina odmieta vydieranie a vyhrážky

Šmyhaľ jasne odmietol akékoľvek vydieranie či vyhrážky zo strany Slovenska. "Slovensko je náš spoľahlivý partner, od ktorého neočakávame žiadne vydieranie ani vyhrážky," uviedol ukrajinský premiér. Zdôraznil, že skutočná hrozba pochádza z Ruska a jeho "hybridnej energetickej vojny".

Potreba alternatívnych zdrojov energie

Ukrajinský premiér pripomenul, že Európska únia povolila niektorým krajinám vrátane Slovenska dočasne využívať ruskú ropu, ale s podmienkou aktívneho budovania alternatívnych kanálov. "Väčšina sa buduje," konštatoval Šmyhaľ.

Pokračovanie rokovaní

Napriek rozdielnym postojom obe strany plánujú pokračovať v rokovaniach. Ďalšie konzultácie by sa mali uskutočniť v októbri na dohodnutom medzivládnom stretnutí. Šmyhaľ vyjadril vďaku Ficovi za konštruktívne rokovania a vyjadril presvedčenie, že sa nájdu "vzájomne výhodné riešenia pre Ukrajinu, Slovensko a Európu".

Situácia okolo dodávok ruskej ropy zostáva napätá, no obe strany deklarujú snahu o dialóg a hľadanie kompromisov v záujme energetickej bezpečnosti regiónu. Čo prinesie tento diplomatický súboj a ako ovplyvní dodávky ropy do strednej Európy?

Eštok: Doba ZASTRAŠOVANIA poctivých vyšetrovateľov inšpekcie SA SKONČILA!
Vyšetrovateľ špecializovaného tímu na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS) Kevin Dlabaj obvinil bývalých vyšetrovateľov NAKA Pavla Ďurku a Jána Čurillu, bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomíra Daňka a bývalého prokurátora Úradu... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik