Rusko - Západ. Veľká výmena zajatcov!
02 | 08 | 2024 I Milan Laca

Medzi Ruskom a krajinami NATO sa začala veľká výmena zajatcov.

CNN informovala o výmene väzňov medzi Ruskom, Spojenými štátmi a západnými krajinami.
Menia si väzňov

Medzi Ruskom a západnými krajinami sa začala rozsiahla výmena väzňov. Podľa medializovaných informácií figuruje na výmenných zoznamoch viac ako 20 ľudí. Medzi nimi novinár Evan Gershkovich, spravodajský dôstojník Vadim Krasikov, umelkyňa Alexandra Skočilenko, novinárka Alsa Kurmaševová, ako aj opoziční politici IľjaJašin a Vladimir Kara-Murza.

Bude ďalšia veľká vojna?
Chameneí nariadil priamy útok na Izrael. Zdroje denníka tvrdia, že rozhodnutie prijali ako reakciu na vraždu šéfa politbyra Hamasu Ismaila Haniyeha v Teheráne. Zaútočte! Duchovný vodca Iránu Alí Chameneí vydal príkaz na začatie priameho útoku... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Milan Laca

Dejiskom je Turecko

Podľa CNN, americké vojenské dopravné lietadlo, ktoré vzlietlo z leteckej základne Ramstein v Nemecku, už dorazilo do Ankary. Pri vstupe do tureckého vzdušného priestoru vyplo transpondéry.  

Evan Gerškovitch

 

Už ich aj vymenili

Jedna z etáp výmeny zajatcov medzi Ruskom, Bieloruskom, USA a Nemeckom už prebehla v Kaliningrade. Podľa informácií vydali do Ruska Arťoma a Annui Dultcevovcov. V Slovinsku ich obvinili zo špionáže. Podľa agentúry Bloomberg, už Rusko prepustilo reportéra The Wall Street Journal Evana Gershkovicha a bývalého amerického námorníka Paula Whelana. Ďalšie lietadlo spoločnosti Rossija, Tu-204-300, medzitým pristálo  v Ankare.

Obvinení zo špionáže

CBS, s odvolaním sa na svoje zdroje potvrdzuje, že Rusko súhlasilo s prepustením Gershkovicha a Whelana. Účastníci rozhovoru tiež tvrdia, že aj Alsu Kurmaševová, novinárka s rusko-americkým občianstvom, je na výmenných zoznamoch. V októbri 2023 ju zadržali na základe obvinení z odmietnutia registrácie ako zahraničnej agentky, ako aj z poskytovania vojenských informácií zahraničným zdrojom. Medzi väzňami, ktorých Rusko vydá, je aj Vladimir Kara-Murza , ktorého odsúdili na 25 rokov väzenia v prípade velezrady, spolupráce s nežiaducou organizáciou a šírenia falzifikátov o akciách Ozbrojených síl Ruskej federácie. Kara-Murza má britské občianstvo.

Množstvo väzňov

Podľa medializovaných informácií vymení Moskva12 ľudí, ktorých prevezú ich do Nemecka. Do Ruska sa vráti najmenej osem ľudí, vrátane Vadima Krasikova, ktorý v auguste 2019 v Nemecku zlikvidoval čečenského poľného veliteľa Zelimchana Changošviliho. Posledná etapa výmeny sa uskutoční 1.8.2024 večer na jednom z letísk v Turecku.

Omilostil ich...

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekréty o omilostení 13 väzňov, ktorí sa zúčastnili na rozsiahlej výmene medzi Moskvou a západnými krajinami. 

Trucujúci prezident: Macron hazarduje s budúcnosťou Francúzska
Francúzsko sa zmieta v bezprecedentnej politickej kríze. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa ocitol v centre politickej búrky po tom, čo odmietol vymenovať premiérku z víťaznej ľavicovej koalície. Zahraničné médiá informujú, že jeho konanie... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik