POZOR na teplo: Vysoké teploty môžu dnes potrápiť najmä juh Slovenska
01 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Vysoké teploty môžu byť počas dňa najmä na juhu Slovenska. Teplota tam môže miestami dosiahnuť 34 stupňov Celzia. Meteorológovia preto vydali pre viaceré okresy výstrahu prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.
        

Výstraha sa týka takmer celého Nitrianskeho kraja a viacerých okresov v Banskobystrickom, Trnavskom a Bratislavskom kraji. Platí predbežne vo štvrtok od 13.00 h do 18.00 h. Meteorológovia očakávajú, že teplota v daných lokalitách dosiahne 33 až 34 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," pripomenuli.

V horúčavách netreba zabúdať na pravidelný pitný režim

 Počas horúčav je dôležité dodržiavať pravidelný pitný režim. Piť treba v menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu. Základom je čistá pitná voda, sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru a kofeínu. Pripomenuli to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
        

"Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne. Závisí napríklad od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti, ale aj od telesnej aktivity, zloženia a množstva stravy, teploty ovzdušia či zdravotného stavu. (...) Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až tri litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia," uviedli.
        

Ideálne je počas horúčav piť vodu doplnenú o minerálne vody. Nápoje by mali byť skôr vlažné, nie ľadové. "Obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a naviac podporia vylučovanie vody z organizmu," apelovali odborníci. Malým deťom treba tekutiny ponúkať, pretože majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu.
 

Ministerstvo zdravotníctva: Al-Khaldi zostáva šéfom záchranárov
Vo výberovom konaní na post riaditeľa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR uspel Osama Al-Khaldi. Prihlásení boli dvaja uchádzači. Vyplýva to z výsledkov výberového konania, ktoré sa uskutočnilo 25. júla. Ministerstvo... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik