Polícia PREKAZILA teroristický plán: Mladík z Moravy strojil útok na bratislavský Pride
01 | 08 | 2024 I Bari Zajaček/ TASR

Česká polícia podľa serverov Voxpot a Deník N zadržala na Morave v spolupráci so slovenskou políciou spoluzakladateľa skupiny, ktorá plánovala teroristický útok na Dúhový Pride v Bratislave. Hovorca českej polície David Schön odmietol okolnosti prípadu komentovať, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.
        

Podľa vrchného štátneho zástupcu v Olomouci Radima Dragouna vzal súd mladistvého Čecha do väzby pre obavu z marenia vyšetrovania a možného opakovania trestnej činnosti, informoval český Deník N. Mladík podľa neho nie je stíhaný za prípravu útoku na pochod v Bratislave, lebo od ďalšieho konania sám dobrovoľne upustil.
        

Obvinený je z trestných činov založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu práv a slobôd človeka a z podpory a propagácie terorizmu. Dospelému by za to hrozil 15-ročný trest, v jeho prípade bude nižší.
        

"Okolnosti prípadu, ktorý vyšetrujú slovenskí kolegovia, nebudeme z taktických dôvodov žiadnym spôsobom komentovať," povedal spravodajkyni TASR hovorca českej polície Schön. Dodal, že momentálne v ČR nie je známa žiadna hrozba útoku zo strany skupiny ani jednotlivca. Zostáva však všeobecné riziko s ohľadom na bezpečnostnú situáciu vo svete, vojnový konflikt na Ukrajine aj v Palestíne. Prípadné hrozby podľa neho česká polícia rieši aj v spolupráci s partnermi v zahraničí.
        

Slovenská polícia informovala o odhalení nebezpečnej skupiny ľudí, ktorá plánovala útok na bratislavský Pride 18. júla. Uviedla, že členovia skupiny medzi sebou šírili na rôznych internetových platformách neonacistickú symboliku, nenávistné prejavy a podnecovanie k násiliu.
        

Podľa českých médií proti nim zakročila 17. júla vo viacerých štátoch vrátane Česka. Práve na Morave kriminalisti z Národnej centrály proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite zadržali neplnoletého Čecha. Podľa nich je spoluzakladateľom skupiny, ktorej členovia sa navzájom radikalizovali a plánovali zaútočiť v Bratislave.

Zrada národa? Zelenskyj čelí obvineniu z predaja ukrajinskej zeme
Kyjevský líder čelí ostrým obvineniam z výpredaja národného bohatstva, informuje portál svpressa.ru. Írsky europoslanec nešetrí kritikou a varuje pred katastrofou. Zrada národných záujmov? V nečakanom zvrate udalostí sa Vladimir Zelenskyj,... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik