PLANÉTA v červených číslach: Ročné zdroje Zeme vyčerpané už DNES
01 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Svet vo štvrtok vyčerpal všetky obnoviteľné zdroje planéty, ktoré mali vydržať do konca roka. Od roku roku 1970 sa Deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme (Earth Overshoot day) presunul z 29. decembra až na súčasný 1. august. TASR o tom informovala Frédérique Hazéová zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.
        

"Ľudstvo za necelých osem mesiacov spotrebovalo viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta obnoviť za celý rok," upozornila riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann. Znamená to podľa jej slov, že ľudia dnešným dňom ulovili viac rýb, vyrúbali viac stromov, intenzívne využili viac pôdy, ako príroda dokáže za rok poskytnúť.
        

WWF Slovensko podotkol, že významné kroky vedúce k zmene sú v rukách vlád a súkromného sektora, ale dôležité sú aj každodenné rozhodnutia a voľby ľudí. "Stačí si uvedomiť, že sme sami súčasťou prírody a zodpovednosť za jej budúcnosť nesieme spoločne," uzavrela Plassmann.

POZOR na teplo: Vysoké teploty môžu dnes potrápiť najmä juh Slovenska
Vysoké teploty môžu byť počas dňa najmä na juhu Slovenska. Teplota tam môže miestami dosiahnuť 34 stupňov Celzia. Meteorológovia preto vydali pre viaceré okresy výstrahu prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik