Obľúbená lokálna TV stanica NÁHLE ukončila vysielanie
02 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Na východe Slovenska skončila v krátkom čase svoje vysielanie ďalšia lokálna televízna stanica. KTV – Kežmarskú televíziu si na Spiši po takmer 19-tich rokoch fungovania diváci nepozrú. Televízia na sociálnej sieti informovala o svojom konci, ako aj o jeho dôvode, odvoláva sa na konanie samosprávy. Tá tvrdí, že televíziu chce modernejšiu.

Kežmarská televízia už zhruba dva týždne nevysiela. Mesto s firmou, ktorá ju prevádzkuje, nepredĺžilo zmluvu. Tento krok odôvodnilo záujmom o vyváženú informovanosť verejnosti. Plánujú vraj nový koncept prezentácie mesta. Ukončenie vysielania vysvetlil aj prevádzkovateľ televízie, no mesto trvá na svojom - ide len o modernizáciu a objektivizáciu. Hlavný denník požiadal o vyjadrenie priamo kežmarskú radnicu, ktorá tvrdí, že Vysielanie mestskej televízie v Kežmarku bude pokračovať, obsah vysielania cenzurovalo vedenie televízie.

Nevysielajú

„Kežmarská televízia oznamuje divákom, že z dôvodu neuzatvorenia zmluvy medzi Mestom Kežmarok a vysielateľom o výrobe a vysielaní Kežmarského magazínu a Infokanálu, prerušuje vysielanie odo dňa 17. 7. 2024,“ oznámila Kežmarská televízia v stredu 17. júla vo večerných hodinách na sociálnej sieti.

Minister financií na seba prezradil: Kto ho inšpiroval? (VIDEO)
O ministrovi financií Ladislavovi Kamenickom (Smer-SSD) je známe, že medzi jeho koníčky patrí maľovanie obrazov. Aj v jeho pracovni visí ním namaľovaný obraz M. R. Štefánika. Na sociálnej sieti prezradil, ktorý majster štetca bol jedným z jeho... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Samospráva reagovala v krátkom čase

„Mesto Kežmarok má záujem o otvorenú, vyváženú, objektívnu a pravdivú informovanosť verejnosti. Takto nastavené podmienky neboli pre súkromnú KTV s.r.o. (v skutočnosti ide o firmu rEhit spol. s r. o., pozn. red) akceptovateľné a majiteľ firmy sa rozhodol spoluprácu s mestom ukončiť. Mesto Kežmarok pripraví ucelený koncept mediálnej prezentácie mesta tak, aby Kežmarčania vedeli o všetkom dôležitom čo sa v meste udeje a zároveň ponechá priestor všetkým obľúbeným programom,“reagovalo po pár hodinách priamo mesto Kežmarok.

Odmietol odvysielať besedu

„Situácia sa začala meniť v marci tohto roku, keď si mesto Kežmarok objednalo besedu k udalostiam, ktoré sa udiali na neplánovanom rokovaní mestského zastupiteľstva zvolanom poslancami mesta,“povedal pre Korzár Oto Vojtičko, riaditeľ KTV. Besedu odmietol odvysielať po konzultácii s právnikmi. Domnieval sa totiž, že prezentované boli len názory vedenia mesta, pričom oponenti – mestskí poslanci nedostali možnosť vyjadriť sa.

Tlaky a zastavenie vysielania

„Od tohto momentu som pociťoval stupňujúci tlak a pokusy korigovať vysielaný obsah. Takýto prístup sa prieči mojej profesionálnej cti a bol pre mňa neakceptovateľný. Keďže som s mestom Kežmarok nemal uzatvorený zmluvný vzťah, rozhodol som sa vysielanie televízie pozastaviť,“ dodal Vojtičko.

Facebook / KTV - Kežmarská televízia

Chcú modernizovať komunikáciu mesta

„Dôvodom je celkový redizajn mediálnej komunikácie mesta. Tak ako sa zmenili vizuálne i obsahovo Kežmarské noviny a sociálne siete, tak chce mesto priniesť obyvateľom lokálnu televíziu, ktorá si v dnešnej dobe vyžaduje pružný, dynamický i vyvážený obsah a moderný vzhľad. Snahou mesta je presiahnuť aj hranice Kežmarku a osloviť tak publikum aj v blízkych okresoch. O všetkých novinkách v rámci ďalšej mediálnej komunikácie budeme verejnosť informovať včas,“ uviedla pre Korzár Elena Mirgová, vedúca kancelárie primátora mesta.

Para sa dozvedel, že hlúposť nie je len vidieť, ale aj počuť
Demokrat Juraj Šeliga sa v utorok, 30. júla vo videu vyjadril, že beztrestnosť pokračuje. Reagoval tým na fakt, že prokurátor Šurek je jedným z tých, ktorí boli obvinení zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Ďalšími boli bývalý šéf NAKA... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Cenzúra zo strany KTV

“Mesto Kežmarok sa dôrazne dištancuje od nepravdivých správ o tom, že malo zasahovať do obsahu vysielania Kežmarskej televízie. So znepokojením však musíme skonštatovať, že televízia cenzurovala príspevky objednané mestom, čo viedlo k prerušeniu spolupráce medzi mestom a televíziou,“ uvádza kežmarská radnica vo svojom exkluzívnom vyjadrení pre Hlavný denník.

Vo vyjadrení sa uvádza, že u Kežmarskej televízie a teda spoločnosti rEhit spol. s r. o. (konateľom je tá istá fyzická osoba) si 19 rokov mesto objednávalo spracovávanie a vysielanie programov na základe zmlúv a objednávok.

„Nakoľko však vedenie televízie obsah vysielania cenzurovalo, mesto zmluvu po jej vypršaní viac nepredĺžilo,“ píše ďalej kežmarská samospráva vo svojom vyjadrení.

Nepravdivé informácie

„Mesto Kežmarok nijakým spôsobom neovplyvňovalo a neovplyvňuje obsah vysielania Kežmarskej televízie. Jej prevádzkovateľom je súkromná firma, ktorá má všetky potrebné oprávnenia na televízne vysielanie a môže vysielať aj naďalej. Mesto si objednávalo tvorbu programov a ich vysielanie. Na fungovanie televízie nemalo a nemá žiaden vplyv. Naďalej môže pokračovať vysielanie prenosov, športových podujatí aj omší, prípadne ďalšieho obsahu. Rozhodnutie, či bude Kežmarská televízia vysielať alebo nie, je výhradne na súkromnej firme rEhit, s. r. o. a jej konateľovi,“ ozrejmil situáciu v meste primátor Ján Ferenčák.

Navrhol riešenia

Primátor mesta sa v snahe riešiť situáciu stretol s konateľom firmy a ako jedno z riešení ponúkol odkúpenie licencie na KTV mestom s tým, že by bola možná ďalšia spolupráca, no ponuka bola odmietnutá.

Počas spolupráce, trvajúcej 19 rokov mesto za vysielanie zaplatilo viac, ako 2,2 milióna eur. Okrem toho spolufinancovalo technické vybavenie vysielateľa. Vo vyhlásení uvádza, že tieto prostriedky budú schopní pri zachovaní kvality vysielania vynaložiť oveľa efektívnejšie. Primáto Ján Ferenčák tvrdí, že po spustení novej televízie bude vysielanie v Kežmarku pokračovať.

„Nová televízia už však bude patriť všetkým Kežmarčanom, a nie súkromnej firme,” dodal Ferenčák pre HD.

Prezident odsúdil pri spomienke na rómsky holokaust šírenie ideológií nenávisti
Prezident SR Peter Pellegrini odsúdil pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu šírenie nenávistných ideológií. Na sociálnej sieti vyzval na spomienku za obete tohto nezmyselného násilia, ktoré sa nesmie opakovať. "Prenasledovanie ľudí... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik