Eduard Chmelár: Zrada je potvrdená
01 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Politológ a člen premiérovho poradného tímu Eduard Chmelár uvažuje nad otázkou ministra zahraničných vecí Maďarska, Pétera Szijjártóa, ktorú si položil na sociálnej sieti: Sú len dve možnosti. Buď je Európska komisia taká slabá, že nedokáže brániť základné záujmy dvoch členských štátov proti kandidátskej krajine alebo sa to celé nevymyslelo v Kyjeve, ale v Bruseli, a nie je to ukrajinská vláda, ale Európska komisia, kto chce vydierať dve mierové krajiny za odmietanie dodávok zbraní.

Odpoveď prišla vo štvrtok, priamo od ukrajinského premiéra. Ten vyhlásil, že rozhodnutie Ukrajiny zastaviť nám tranzit ropy má plnú podporu EÚ a to aj napriek našej neutíchajúcej pomoci pre túto krajinu. Lenže Chmelár upozorňuje, že takto vzťahy fungovať nemôžu a Slovensko by malo podniknúť okamžité a rázne kroky. Chmelár tiež vysvetľuje, prečo neobstoja reči progresívcov a ani názory, že je to výmysel Kyjeva. Politológ preto uvažuje, či potrebujeme zotrvať v takejto EÚ, aj keď nie je zástancom bezhlavého odchodu z únie.

Szijjartóovi cez Slovensko odpovedal Šmyhaľ

„Dnes dostal odpoveď. Ukrajinský premiér Denis Šmyhaľ vyhlásil, že Kyjev má od Európskej únie pre svoje rozhodnutie „plné pochopenie". Ak je to tak, ide o nepriateľský krok nielen od ukrajinskej vlády, ale aj od Európskej komisie. Toto je škandál, aký v dejinách EÚ nemá obdobu,“ upozorňuje Chmelár a pripomína, že ako premiér, tak prezident podporujú Ukrajinu či už hlasovaním premiéra Roberta Fica za obrovský balík peňazí, alebo cez kroky prezidenta Petra Pellegriniho. Nehovoriac o posielaní energetických médií východnému susedovi.

„Tomuto hovoríte protieurópska a protiukrajinská politika? A toto má byť prejav vďačnosti za ňu?,“ pýta sa Chmelár.

Ukrajina má jednu smolu: Vlastného nadsluhujúceho prezidenta
Privretý kohútik s ropou cez ropovod Družba je pre Slovensko, Maďarsko a tiež Česko nepochybne veľký problém. Vracia sa k nemu aj armádny generál vo výslužbe Jozef Viktorín (hnutie Republika). Ten na Facebooku hovorí nie len o tom, že takto vyzerá... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Takto vzťahy fungovať nemôžu

„V ten istý deň, keď sa Európska komisia odmietla zaoberať sťažnosťou Slovenska a Maďarska, odsúhlasila ďalších 1,5 miliardy eur vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Šialené priority, po ktorých môžu prísť legitímne otázky, aký zmysel má za takýchto okolností členstvo v EÚ. Po tejto sabotáži našich záujmov nemajú význam žiadne pozičné hry, malo by prísť z našej strany rázne a okamžité blokovanie financií. Takto vzťahy vo vnútri EÚ nemôžu fungovať. Tieto sankcie nepoškodia Rusko, ktoré si rýchlo nájde nových klientov, ale Slovnaft, ktorý sa nestačí transformovať na nových zákazníkov,“ vysvetľuje Chmelár a za zavádzajúce považuje aj tvrdenie Kyjeva, že zákaz tranzitu ruskej ropy našu energetickú bezpečnosť neohrozí. Keď aj nie bezpečnosť, ceny určite áno.

Nešetrí ani slovenskú opozíciu

„Preto je v tejto súvislosti až nechutné, ako sa na celej dramatickej situácii priživuje opozícia. Práve toto sú momenty, keď by malo celé Slovensko držať spolu a stáť za našimi predstaviteľmi pri ochrane základných záujmov štátu. Namiesto toho politici Progresívneho Slovenska otvorene klamú a zavádzajú, absurdne obviňujú zo vzniknutej situácie Rusko a ešte si aj vymýšľajú, že odberom ruskej ropy pomáhame Rusku financovať vojnu,“ rozhorčuje sa Chmelár s tým, že Valášek a Hojsík nehanebne klamú.

Ako to?

„Musia totiž vedieť, že platby za odber ruskej ropy končia na účtoch Ruskej centrálnej banky vedenej v Európskej clearingovej banke. Tieto účty sú však zmrazené, takže my síce za ropu zaplatíme, ale Rusko nič nedostane. Navyše, podľa rozhodnutia Bruselu z minulého týždňa všetky dane odvedené z operácií na tomto účte sa posielajú ako finančná pomoc v Ukrajine. Čo zároveň znamená, že zastavením dodávok ropy z Lukoilu si vlastne Ukrajinci odrezali zdroj príjmov z Lukoilu - toto v Kyjeve naozaj nemohli vymyslieť,“ myslí si Chmelár.

Od výstrelov v Handlovej po psychiatriu: Atentátnik STRÁCA obhajcov!
Od atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SSD) v Handlovej na výjazdovom rokovaní ubehlo jedenásť týždňov a vyšetrovanie stále prebieha. Oficiálne informácie hovoria o tom, že atentátnik Juraj Cintula bol sfanatizovaný opozičnými stranami a že... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Je načase držať spolu

„Európska únia na čele so skorumpovanou Ursulou vyšetrovanou z trestnej činnosti nás zradila. Každý, kto má naozaj rád Slovensko, by v tejto chvíli mal ťahať za jeden povraz. Účelové reči o vlastenectve sú neúprimné až trápne, ak opozícia v takejto principiálnej veci podporí Kyjev a Brusel,“ píše ďalej Chmelár.

Uvažujme nad „plánom B“

„A my ostatní by sme zoči-voči realite týchto nepriateľských akcií mali začať seriózne rozmýšľať o tom, načo nám je za týchto okolností Európska únia. Vláda by mala vypracovať plán B. Keď ho má aj Nemecko, o to viac by ho malo mať Slovensko. Plán B by nemal byť bezhlavým útekom z EÚ, ako to nepremyslene navrhujú extrémistické sily, neopisuje žiadnu želateľnú situáciu. Je len prípravou na akokoľvek nechcenú možnosť, že toto spoločenstvo sa rozpadne,“ dopĺňa politológ a upozorňuje, že len naivný človek sa na zlé nepripraví. Po dnešku sme k zlému scenáru podľa neho o krok bližšie.

„Vystupovať z EÚ by bola nezmyselná partizánčina a civilizačná hlúposť. Ale brániť sa voči jej diskriminačným až nepriateľským krokom je najvyšší čas,“ uzatvára politológ.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik