EÚ chce SUPERKOMISÁRA pre zbrane a ŠPICĽOVANIE online!
01 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Už onedlho sa v EÚ zase o krok priblížime k väčšej kontrole nášho virtuálneho priestoru. Európska komisia, jej Generálne riaditeľstvo pre komunikačné siete, obsah a technológie, vypísalo tender za 12 mil. eur na „naplnenie cieľov zákona o digitálnych službách“. Ten v EÚ vstúpil do platnosti vo februári. Projekt má trvať 36 mesiacov.

Projekt je rozdelený na tri časti a pôjde v ňom o zvýšenú kontrolu obsahu na sociálnych sieťach. EK takisto stále viac hovorí aj o potrebe komisára pre obranu, ktorého úlohou bude v podstate prevziať kontrolu nad zbrojárskym priemyslom v EÚ od národných štátov, teda zjednotiť politiku zbrojenia v EÚ.

Tri časti projektu

Hodnota prvej je tri a pol milióna eur a v tejto časti pôjde o implementáciu systémov monitoringu a varovania v oblasti architektúr, funkcionalít a trhových trendov v oblasti veľmi veľkých online platforiem (VLOP) a veľmi veľkých vyhľadávacích služieb (VLOS).

V druhej etape za 5 mil. eur pôjde o zbieranie dôkazov a kontrolu dodržiavania zákona.

Tretia časť, ktorej hodnota je 3,5 milióna eur by sa bude venovať online reklame a trhoviskám.

Veľmi veľké platformy

Ono to znie tajomne, no pritom ide o služby, ktoré v EÚ používa viac, ako 45 miliónov používateľov mesačne. A to sú v prvom rade META, Google, ale zrejme aj TikTok a tiež X, ktorá sa EK obzvlášť nepáči. Zamerať sa pritom bude chcieť na šírenie ilegálneho obsahu; negatívny vplyv na základné práva (ochrana zákazníkov, sloboda prejavu, či ochrana osobných dát); vplyv na občianske prejavy, voľby a bezpečnosť; ale aj vplyv vo vzťahu k rodovo podmienenému násiliu.

Vojna v justícii! Kosová obviňuje političku z manipulácie súdov
Súdnictvo nesmie byť zneužívané na zvyšovanie klesajúcich preferencií politických strán. Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová to uviedla v reakcii na stredajšiu (31. 7.) tlačovú konferenciu exministerky spravodlivosti a podpredsedníčky SaS... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Komisár pre obranu

Európska komisia tiež hovorí o vytvorení postu komisára pre obranu pre aktuálne volebné obdobie EK. Portál EuroNews upozorňuje, že jeho úloha bude pri zjednocovaní roztriešteného priemyslu veľmi ťažká, pretože sa očakáva s odporom krajín, ktoré by chceli zastávať vlastné národné záujmy. Mnohí však tvrdia, že je to jediný spôsob, ako vybudovať začínajúci priemysel EÚ a udržať blok v bezpečí. Odvolávajú sa na zvýšenú agresiu Ruska a ochabovanie podpory z USA.

„Musíme“ zbrojiť

Mnohí politici teraz pripúšťajú, že Európa, ktorá bola dlho zvyknutá šetriť na vojenských výdavkoch, musí po vojne na Ukrajine zlepšiť svoju hru. Von der Leyenová 18. júla informovala, že od roku 1999 do roku 2021 sa kombinované výdavky na obranu v bloku zvýšili o 20 percent, zatiaľ čo v Rusku o 300 percent a v Číne o 600 percent. 

Pôvodný priemysel EÚ však nie je dostatočne silný na to, aby uspokojil tento slabý dopyt: väčšina akvizícií v oblasti obrany členskými štátmi sa stále uskutočňuje mimo Európy. Globálnemu trhu dominujú americké spoločnosti. V rámci Európy sú na čele britské systémy BAE, ktorých príjmy z obrany sú takmer dvojnásobné v porovnaní s ich najbližším rivalom v EÚ, talianskym Leonardom.

To zanecháva niekoľko medzier v dodávateľskom reťazci. Analytička Sophia Besch definovala muníciu a sledovanie ako dve oblasti, ktoré chýbajú v spôsobilosti EÚ. 

Roztrieštená zbrojná politika

Kým za zjednocovanie trhov je zodpovedná EÚ, vojenskú politiku zatiaľ riešil každý národný štát a práve v tom je problém. Systém veta členských štátov tiež umožňuje skeptikom, akým je Maďarsko, blokovať rozhodnutia Bruselu v oblasti obrany vrátane podpory Ukrajiny.

„Obranná priemyselná základňa EÚ je v súčasnosti neuveriteľne roztrieštená. Európske spoločnosti vo všeobecnosti stále reagujú na potreby jedného národného klienta - ich ministerstva obrany," povedal Dylan Crosson z jedného z bruselských think-tankov a s jeho názorom súhlasia aj politici v Bruseli.

DENNÍK SME VYHLÁSIL VOJNU SLOVENSKEJ REPUBLIKE
Bývalý príslušník SIS Peter Tóth sa opäť ozval na sociálnych sieťach. Jeho najnovší komentár, zverejnený na platforme Telegram, vám prinášame v plnom a necenzurovanom znení: "Už vari týždeň denník SME organizuje a uvádza do praxe dezinformačnú... Čítať ďalej
01 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik