Od výstrelov v Handlovej po psychiatriu: Atentátnik STRÁCA obhajcov!
01 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Od atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SSD) v Handlovej na výjazdovom rokovaní ubehlo jedenásť týždňov a vyšetrovanie stále prebieha. Oficiálne informácie hovoria o tom, že atentátnik Juraj Cintula bol sfanatizovaný opozičnými stranami a že nekonal sám.  Denník SME sa pozrel na to, čo je aktuálne s atentátnikom.

V rámci celého prípadu policajná inšpekcia prešetruje postup ochranky, na závery vyšetrovania čaká aj ministerstvo vnútra. To zatiaľ hovorí o verzii, že motívom atentátnika bol nesúhlas s krokmi súčasnej vlády. Cintula tvrdí, že premiéra zastreliť nechcel, chcel len aby skončil na premiérskom poste. Aktuálne podľa Denníka SME prišiel o druhého obhajcu.

Postup ochranky prešetruje inšpekcia

Atentátnik na premiéra strieľal 15. mája na námestí v Hadlovej po výjazdovom zasadnutí vlády. Zasiahli ho štyri rany do brucha a bedrovej kosti. Ministerstvo vnútra v stredu v stanovisku pre SME uviedlo, že čaká na výsledky vyšetrovania samotného zásahu. Postup ochranky prešetruje policajná inšpekcia.

Pre tých, ktorým roky nevadili úniky zo spisov, je aj video z policajnej stanice, na ktorom atentátnik hovorí, že jeho motívom bol nesúhlas s krokmi súčasnej vlády.

Prieskum odhalil, čo si Slováci myslia o tvrdeniach o atentáte na R. Fica
Slováci konšpiračným teóriám, že atentát na premiéra Fica bol zinscenovaný, neveria. Ukázal to prieskum Väčšina Slovákov neverí tomu, že atentát na premiéra Roberta Fica (predseda strany Smer-SD) bol zinscenovaný a boli pri ňom použité slepé... Čítať ďalej
29 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Nechcel ho zastreliť

Strelca – 71-ročného Juraja Cintulu polícia zadržala tesne po atentáte.

V období pred atentátom sa zúčastňoval mnohých protivládnych protestov, jedným z nich bol aj ten počas predchádzajúceho výjazdového rokovania vlády v Dolnej Krupej. Cintula aj pri výsluchu vo vyšetrovacej väzbe potvrdil, že nesúhlasí s politikou vlády Roberta Fica, no premiéra zastreliť nechcel. Mieril vraj tak, aby premiéra neohrozil na živote, ale aby ho vyradil z funkcie a donútil prestať vykonávať post predsedu vlády.

Nový obhajca

Cintula ani pri rozhodnutí súdu o väzbe nepodal sťažnosť. Ešte koncom mája ho preventívne umiestnili do väzenskej nemocnice v Trenčíne, kde je na pozorovaní na psychiatrickom oddelení.

Z úradnej povinnosti mu bola pridelená advokátka, no tá sa pár dní po atentáte vzdala jeho zastupovania z osobných dôvodov. Ako nový obhajca bol Cintulovi pridelený Branislav Šuba, ktorý však tiež od obhajoby odstúpil.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik