Vydierajú nás - hovorí gruzínsky premiér
01 | 08 | 2024 I Milan Laca

USA pozastavili pomoc Gruzínsku.

Blinken: USA považujú kroky Gruzínska za nezlučiteľné s členstvom v NATO a EÚ.

Tlačia na nich 

Washington pozastavuje pomoc Gruzínsku. Kroky jeho vlády považuje za nezlučiteľné s členstvom v Európskej únii a NATO. Vyhlásil to americký minister zahraničia Antony Blinken, informuje Ministerstvo zahraničných vecí.

Nech si rozmyslia...

„Po antidemokratických krokoch gruzínskej vlády som oznámil komplexné preskúmanie bilaterálnej spolupráce medzi Spojenými štátmi a Gruzínskom. Spojené štáty pozastavujú pomoc vo výške viac ako 95 miliónov dolárov na podporu gruzínskej vlády“. povedal Blinken. "Nepravdivé a antidemokratické vyhlásenia Tbilisi sú nezlučiteľné s normami členstva krajiny v Európskej únii a NATO", povedal Blinken.

Nemajú na vojny a predsa hrozia? (VIDEO)
USA nie sú pripravené na dlhotrvajúci konflikt ani s Čínou, ani s Ruskom. Spojené štáty nie sú pripravené na dlhotrvajúci konflikt ani s Čínou, ani s Ruskom, tým menej s oboma v rovnakom čase. Varovanie Tento záver obsahuje správa o národnej... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Milan Laca

Nedajú sa

Gruzínsky premiér rakli Kobachidze predtám povedal, že obrat v gruzínsko-amerických vzťahoch nastane, ak sa Washington stretne s Tbilisi na polceste. Tbilisi je pripravené zresetovať vzťahy s americkými partnermi, ktoré boli v posledných troch až štyroch rokoch poškodené.

Problémom je zákon

Gruzínsky parlament prijal 14. mája zákon o zahraničných agentoch. Dokument počíta s vytvorením registra mimovládnych organizácií a médií, ktoré dostávajú peniaze zo zahraničných zdrojov. V zozname budú právnické osoby alebo médiá, ktorých viac ako 20 % príjmov pochádza zo zahraničného financovania. Zákon sa nevzťahuje na fyzické osoby. Rokovanie o návrhu zákona sprevádzali protestné zhromaždenia.

Opozícii sa nepáči

Opoziční politici sa domnievajú, že zákon „O transparentnosti zahraničného vplyvu“ je v rozpore s klauzulou ústavy krajiny, ktorá zaväzuje vládne orgány prijať všetky opatrenia na vstup krajiny do EÚ a NATO. Podľa nich, zákon  bráni európskej integrácii.

Neustúpia!

Predseda gruzínskeho parlamentu ŠAlva Papuašvili vyhlásil, že prosperitu a mier v Gruzínsku neobetujú kvôli vstupu do Európskej únie. Európska byrokracia v procesoch integrácie do EÚ zaradila Gruzínsko za Ukrajinu. To však splnilo všetky požiadavky ešte pred Kyjevom. 

Nechcú ísť proti Moskve

Premiér Irakli Kobachidze tiež vyhlásil, že víťazstvo strany bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho „Jednotné národné hnutie“ v parlamentných voľbách povedie k tomu, že sa zastaví európska integrácia krajiny a na jej území sa otvorí druhý front. "Preto je zvolenie Gruzínskeho sna naopak nevyhnutnou podmienkou pre ďalší pokrok krajiny vo všetkých smeroch, a to aj na ceste európskej integrácie", povedal Kobachidze. Parlamentné voľby v Gruzínsku budú 26. októbra 2024.

Americká lietadlová loď v Čiernom mori? Plávajúca rakva, varujú experti
Napätie v Čiernom mori rastie a s ním aj špekulácie o možnom vstupe amerických vojnových lodí do týchto strategických vôd. Odborníci však varujú - pre USA by to mohol byť smrtiaci krok. Montreux konvencia blokuje americké ambície Kľúčovým... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik