V Teheráne bol zabitý šéf Hamasu Ismaíl Haníja
31 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Atentát na šéfa Hamasu: V Iráne zabili najmocnejšieho muža teroristov

V Teheráne bol zabitý šéf palestínskeho hnutia Hamas Ismaíl Haníja . Stalo sa tak v dôsledku útoku na jeho bydlisko.

"Šéf politbyra palestínskeho hnutia odporu Hamas Ismaíl Haníja bol umučený v Teheráne," uviedla tlačová agentúra Mehr s odvolaním sa na vyhlásenie Zboru islamských revolučných gárd (IRGC). Smrť Haníju potvrdilo aj hnutie Hamas. Vo svojom vyhlásení uviedlo, že bol zabitý pri "zradnom sionistickom zásahu v jeho rezidencii v Teheráne".

Okrem toho bol zabitý jeden z Haniyehových osobných strážcov. Túto informáciu už potvrdilo hnutie Hamas.

Útok pripisujú Izraelu

K vražde vodcu Hamasu sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil. Útok však analytici iránskej štátnej televízie takmer okamžite začali pripisovať Izraelu, ktorého predstavitelia sľubovali Haníju a ďalších šéfov Hamasu zabiť v odvete za teroristický útok na Izrael z vlaňajšieho 7. októbra.

Hovorca Hamasu Sámí abú Zuhrí pre agentúru Reuters povedal, že vražda Haníju je závažnou eskaláciou, ktorej cieľom je zlomiť vôľu Hamasu. Dodal, že hnutie bude aj napriek tomu pokračovať vo svojej ceste. "Sme presvedčení o víťazstve," vyhlásil. Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Músa abú Marzúk označil zabitie Haníju za zbabelý čin, ktorý "nezostane bez odozvy".

Jeden z izraelských ministrov označil zabitie Haníja za správne

K zabitiu lídra teroristického hnutia Hamás Ismáíla Haníju sa vyjadril jeden z izraelských ministrov, krajne pravicový Amichaj Elijahu, ktorý to označil za správnu vec. Informuje o tom dnes server The Times of Israel (ToI), podľa ktorého izraelský premiér Benjamin Netanjahu dal pokyn svojej vláde, aby sa k tejto veci nevyjadrovala. Podľa Hamasu jeho lídra zabil v Teheráne Izrael.

"Už žiadne imaginárne 'mierové' / kapitulačné dohody, žiadne milosrdenstvo pre týchto synov smrti," napísal podľa ToI Elijahu na sieti X v príspevku spojenom s článkom informujúcim o Haníjovom zabití. "Haníjova smrť robí svet o niečo lepším miestom," dodal.

Americká lietadlová loď v Čiernom mori? Plávajúca rakva, varujú experti
Napätie v Čiernom mori rastie a s ním aj špekulácie o možnom vstupe amerických vojnových lodí do týchto strategických vôd. Odborníci však varujú - pre USA by to mohol byť smrtiaci krok. Montreux konvencia blokuje americké ambície Kľúčovým... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik