Uvažovali ste nad tým, prečo je more slané? (VIDEO)
02 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Voda, voda, všade voda, ani kvapka na pitie. To je veta strateného námorníka z básne Samuela Taylora Coleridgea, ktorá skvele charakterizuje problémy so životom na mori. Človek na prežitie potrebuje vodu, no tá morská je príliš slaná na to, aby ju mohol piť. Prečo je tomu tak, vysvetlil portál britanica.com.

Morská voda tvorí asi 97 percent všetkej vody na povrchu Zeme. To, že je slaná, má „na svedomí“ aj dážď, ale aj ľudská činnosť. Doslova „premiantom“ v slanosti je more medzi Izraelom a Jordánskom, ktorého názov hovorí o tom, že kvôli koncentrácii soli v ňom nič neprežije.

Na úvod pár čísel

V skutočnosti je väčšina Zeme pokrytá nepitnou vodou; oceány pokrývajú 70 percent zemského povrchu a tvoria asi 97 percent všetkej vody. Priemerný obsah soli v oceánskej vode je 35 promile, čo – hoci to nemusí znieť ako veľa – predstavuje 120 miliónov ton soli na kubickú míľu morskej vody. A v oceáne je asi 1 386 000 000 kubických kilometrov vody.

Minister financií na seba prezradil: Kto ho inšpiroval? (VIDEO)
O ministrovi financií Ladislavovi Kamenickom (Smer-SSD) je známe, že medzi jeho koníčky patrí maľovanie obrazov. Aj v jeho pracovni visí ním namaľovaný obraz M. R. Štefánika. Na sociálnej sieti prezradil, ktorý majster štetca bol jedným z jeho... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Kde sa toľká soľ berie?

Soli, ktoré robia morskú vodu pre človeka nepoživateľnou, väčšinou pochádza zo zeme. Dažďové kvapky tiež nahromadia oxid uhličitý z atmosféry, čo vodu mierne okyslí. To spôsobí eróziu hornín, z ktorých zachytáva malé množstvo soli a ďalších minerálov.

V tomto bode je voda ešte v podstate čerstvá; je v ňom trochu soli, ale zvyčajne nie dosť na to, aby sa nedalo piť. Nakoniec si však väčšina dažďovej vody nájde cestu do oceánu. Akonáhle sa tam dostane, niektoré z rozpustených minerálov - napríklad vápnik - sa z vody odstránia biologickými procesmi, ale soľ má tendenciu zostať. K ďalšej soli prispieva podvodná hydrotermálna a sopečná činnosť, vysvetľuje Britanica.

Človek má dôležitý vplyv

Koncentráciu soli v moriach ovplyvňuje aj činnosť človeka. Odpadové látky a znečistenie je natoľko veľké, že mení chemické zloženie morskej a oceánskej vody a to môže mať vplyv na morský život. Práve preto je dôležitá ochrana oceánov.

Pixabay.com | Mŕtve more

Extrém slanosti

Jediné more, v ktorom je koncentrácia solí taká vysoká, že v ňom nemôže prežiť žiaden živočích, má podľa toho aj názov – Mŕtve more. Je položené nižšie, ako je hladina svetového oceánu a stále sa pomaličky vyparuje. A môže za to aj ľudská aktivita – ťaží sa v ňom množstvo soli a liečivého bahna. Koncentrácia solí v Mŕtvom mori zabezpečuje, že je skutočne doslova „husté“ a fotky z neho, na ktorých si ľudia ležia na hladine, rozhodne nie sú z fotošopu.

Para sa dozvedel, že hlúposť nie je len vidieť, ale aj počuť
Demokrat Juraj Šeliga sa v utorok, 30. júla vo videu vyjadril, že beztrestnosť pokračuje. Reagoval tým na fakt, že prokurátor Šurek je jedným z tých, ktorí boli obvinení zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Ďalšími boli bývalý šéf NAKA... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik