Ukrajinský premiér Šmyhaľ: O obnovení tranzitu ropy sa nebudeme baviť
31 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ: Sankcie proti ruskému Lukoilu neohrozujú energetickú bezpečnosť Slovenska

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal to dnes napísal na komunikačnej platforme Telegram. Ukrajina zastavila tranzit ruskej ropy z Lukoilu ropovodom Družba cez svoje územie asi pred dvoma týždňami. Odôvodnila to tým, že v júni zaradila Lukoil na svoj sankčný zoznam.

Nebude sa o tom baviť

"Sankcie, ktoré zaviedla Národná bezpečnostná rada Ukrajiny, neohrozujú energetickú bezpečnosť Slovenska a Európy vo všeobecnosti. Preto ich zrušenie nie je predmetom diskusie. Hrozbou je Rusko a jeho hybridná energetická vojna proti Slovákom, jeho vydieranie a politické ultimáta," poznamenal Šmyhaľ.

Varovanie najvyšších štátnikov

Slovensko aj Maďarsko, ktoré je tiež postihnuté prerušením dodávok, kritizovali rozhodnutie Ukrajiny pozastaviť tranzit ropy. Slovenský prezident Peter Pellegrini minulý týždeň varoval, že ak Kyjev neobnoví tranzit, Slovensko bude musieť prijať odvetné opatrenia. V pondelok pohrozil, že Slovensko by mohlo prestať dodávať naftu na Ukrajinu zo slovenskej rafinérie Slovnaft.

Premiér Robert Fico predtým povedal, že Slovensko prestane dodávať palivo Ukrajine, ak bude Kyjev naďalej blokovať tranzit ruskej ropy. Rafinéria Slovnaft, ktorá potrebuje ruské suroviny, zastaví dodávky nafty do Kyjeva, pohrozil Fico. Zároveň zdôraznil, že Slovensko nezmení svoj postoj k ukrajinskému konfliktu pre problémy s dodávkami ropy.

Šmyhaľ si ide iba svoje

"Slovensko je náš spoľahlivý partner, od ktorého neočakávame vydieranie ani zastrašovanie. Vyhrážanie sa Ukrajine, ktorá sa bráni proti agresorovi, aby teroristický štát (Rusko) nemohol naďalej zarábať nadmerné zisky poškvrnené krvou, je pochybný spôsob konania," napísal ukrajinský premiér.

... o akom vydieraní je reč? Pustia ropu, ale majú PODMIENKU!
Ukrajina si dala podmienku na obnovenie tranzitu ruskej ropy. Reuters: Kyjev je pripravený vyriešiť otázku tranzitu ruskej ropy na Slovensko. Ale máme podmienku! Ukrajina je pripravená vyriešiť otázku tranzitu ruskej ropy na Slovensko, ak... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik