Trucujúci prezident: Macron hazarduje s budúcnosťou Francúzska
01 | 08 | 2024 I Bari Zajačková
Francúzsko sa zmieta v bezprecedentnej politickej kríze. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa ocitol v centre politickej búrky po tom, čo odmietol vymenovať premiérku z víťaznej ľavicovej koalície. Zahraničné médiá informujú, že jeho konanie vyvoláva obavy o stav demokracie v krajine a stavia ho do pozície autokrata, ktorý ignoruje vôľu voličov. 
Pobúrenie naprieč politickým spektrom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron čelí čoraz ostrejšej kritike za svoje odmietanie vymenovať premiérku z víťaznej ľavicovej koalície Nouveau Front Populaire (NFP). Mnohí považujú jeho konanie za nebezpečný precedens a ohrozenie demokratických princípov. Zatiaľ čo Macron tvrdí, že potrebuje čas na vytvorenie stabilnej väčšiny, jeho oponenti vidia v jeho taktike zúfalý pokus udržať sa pri moci za každú cenu. Kritici z celého politického spektra obviňujú Macrona z autoritárskych manérov a varujú pred nebezpečnými následkami jeho konania. 

Macronovo trucovanie rozčuľuje aj pravicu

"Keď sa jeden politický blok umiestnil na prvom mieste v hlasovaní... ten blok vyhral. Taká je logika, taká je tradícia," vyhlásil konzervatívny politik Charles de Courson. "Macron musí ako premiéra vymenovať kandidáta z Nouveau Front Populaire. Skutočnosť, že to už odmietol urobiť, je negáciou demokracie."

Keď už aj pravicoví politici kritizujú prezidentovo pohŕdanie parlamentnými procedúrami, je zrejmé, že Macron zašiel priďaleko.

Patová situácia po tesnom víťazstve ľavice

NFP získala v predčasných voľbách 182 z 577 kresiel, čo jej podľa tradície dáva právo navrhnúť premiéra. Koalícia sa po dlhých rokovaniach zhodla na 37-ročnej Lucii Castets, skúsenej úradníčke ochotnej hľadať kompromisy.

Macron však jej vymenovanie odmieta s tým, že počká až do konca olympijských hier. "Problémom nie je to, či máme meno, ale či môžeme mať väčšinu v zhromaždení," tvrdí prezident.

Hazardná hra s demokraciou

Experti sa zhodujú, že Macron sa snaží získať čas v nádeji, že sa ľavicová koalícia rozpadne. "Ide o posledný riskantný hazard prezidenta, ktorý ušiel z cesty – a za svoje zúfalé postavenie nemôže viniť nikoho iného, iba seba," informuje The Guardian.

Lucie Castets apeluje na prezidenta: "Musí brať výsledky parlamentných volieb vážne a nechať vládnuť krajine blok, ktorý viedol tieto výsledky. Je čas, aby Macron prestal trucovať a urobil správnu vec."

Situácia vo Francúzsku zostáva napätá. Mnohí sa obávajú, že Macronovo konanie podkopáva základy demokracie a môže viesť k nebezpečnému precedensu do budúcnosti.

Americká lietadlová loď v Čiernom mori? Plávajúca rakva, varujú experti
Napätie v Čiernom mori rastie a s ním aj špekulácie o možnom vstupe amerických vojnových lodí do týchto strategických vôd. Odborníci však varujú - pre USA by to mohol byť smrtiaci krok. Montreux konvencia blokuje americké ambície Kľúčovým... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik