Prvé F-16 sú na Ukrajine! Vedeli o tom Rusi?
31 | 07 | 2024 I Milan Laca

Bloomberg: Prvá várka stíhačiek F-16 dorazila na Ukrajinu.

Kyjev už má prvé americké stíhačky.

Už sú tam

Ako informuje agentúra Bloomberg, „...na Ukrajinu dorazila prvá várka stíhačiek F-16 od spojencov z NATO. Počet lietadiel je malý“, uviedli agentúrne zdroje. Ukrajinské ministerstvo obrany túto informáciu odmietlo komentovať. Zdroje dodali, že nie je jasné, či ukrajinskí piloti, ktorí absolvovali výcvik na Západe v posledných mesiacoch, okamžite použijú bojové lietadlá, alebo bude proces trvať dlhšie.

Čakali na ne dlho

Tlačová agentúra napísala, že presun lietadiel F-16 bol "dlho očakávaným krokom", ktorý trval viac ako rok. Prezident  Zelenskyj  sa sťažoval, že F-16, ktoré Kyjevu sľúbili západné krajiny, stále neprišli. Biely dom vydal 10. júla spoločné vyhlásenie lídrov Dánska, Holandska a USA o plánoch vyslať na Ukrajinu stíhačky F-16. Americký prezident Joe Biden povedal, že „pracujeme s našimi spojencami v NATO, aby sme zabezpečili, že Ukrajina bude toto leto lietať na F-16“. Neskôr Zelenskyj informoval o dohode s Poľskom, ktorá, ako tvrdil, urýchli dodávku týchto stíhačiek na Ukrajinu.

Načo im tie stíhačky budú?
Spojené štáty obmedzia Ukrajine používanie zbraní, ktorými budú vybavené F-16. Spojené štáty obmedzia Kyjevu používanie zbraní na stíhačkách F-16. Budú ich môcť použiť na ruskom území „v reakcii na útoky zo zahraničia“, napísali The Wall Street... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Milan Laca

Majú budúcnosť?

Analytik Centra geostrategických štúdií Lucas Leiros, povedal, že stíhačky F-16, dodané Kyjevu sa stanú trofejami na ruských prehliadkach. „S najväčšou pravdepodobnosťou F-16 postihne rovnaký osud, ako tanky Leopard a Abrams  - stanú sa ľahkými cieľmi pre ruské sily a stanú sa vojnovými trofejami na prehliadkach“, tvrdí autor v článku pre InfoBRICS. Ruskí vojaci sa podľa Leirosa už začali pripravovať na ich príchod na bojisko a vypisujú odmeny za ich zničenie.

Putin vie svoje

Ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil, že dodávky nových zbraní a vybavenia, vrátane F-16, na Ukrajinu nezvrátia situáciu na fronte, ale povedú k predĺženiu konfliktu. Poukázal tiež na to, že ak budú dodané na Ukrajinu, stíhačky F-16 zhoria presne tak, ako akékoľvek iné vojenské vybavenie, ktoré Západ propaguje.

Rusi už niečo vedeli?

Ruská armáda podnikla v noci masívne útoky na miesta rozmiestnenia, letiská a sklady ozbrojených síl Ukrajiny. Zasiahli miesto dočasného nasadenia zahraničných žoldnierov v blízkosti letiska v Boryspiľ v Kyjevskej oblasti. Okrem toho udereli na sústredenie ukrajinských ozbrojených síl v Svetlovodsku, na cvičisko v Žitomirskej oblasti, v Brovaroch pri Kyjeve, ako aj na vojenskú jednotku vo Voznesensku, kde opravovali tanky. Terčami boli aj vojenské letiská v Mirgorode pri Poltave a v Krivom Rogu. Ďalej to bol sklad v Brovaroch s americkými zbraňami, sklad a železničná stanica v Kremenčugu, sklady v mestách Nižyne, Čerenihiv, Šostka, či Sumy. Ukrajinské médiá informovali aj o výbuchoch v Kyjeve, Kyjevskej oblasti a ďalších regiónoch. Výstrahy pred náletom zneli v noci po celej Ukrajine.

Američania sa snažia dohnať Rusko (VIDEO)
USA sa pokúsili otestovať hypersonické zbrane. Americká armáda a námorníctvo vykonali spoločný test hypersonických zbraní, no nehovoria, či bol úspešný, uvádza The War Zone. Sledovali ich Na základe varovaní, vydaných lietadlám a lodiam, sa... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik