Od Európskej komisie sme čakali odbornosť a nie plytký aktivizmus
31 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Slovensko obdržalo list od Európskej komisie. Komisia vytýka ďalšie problémy pri trestných kódexoch. Minister spravodlivosti dostal dva mesiace na nápravu, aj keď noviel už bolo niekoľko. K tejto téme sa vyjadrili aj Erik Kaliňák a Juraj Gedra (obaja SMER-SSD). Zhodne tvrdia, že odporúčania tejto správy nemôžeme považovať za objektívne a legitímne, ale zavádzajúce a aktivistické. Vo videu vysvetlili prečo.

"S Jurajom máme taký zlozvyk, že je nám jedno s kým diskutujeme, rozhodujúce sú pre nás fakty a argumenty, pretože našim cieľom je pravda a kvalita. Tá sa však už zo zásady vo vyjadreniach slovenskej opozície a mainstreamových novinárov nenachádza. Spohodlneli a namiesto argumentov už len na dennej báze klamú a strašia národ," uviedli šéf Úradu vlády Juraj Gedra s novozvolený europoslancom Erikom Kaliňákom a pokračujú:

"No v živote by nás nenapadlo, že by sme sa mohli s rovnakou úrovňou nekvality a zavádzania stretnúť aj na Európskej úrovni. Až sme si prečítali tohtoročnú správu o právnom štáte od Európskej komisie. Ale nie len nadpisy liberálnych médií, či polstranové zhrnutia, ale kompletných 50 strán a nestačili sme sa čudovať."

Tvrdia, že  „objektívnosť“, ale hlavne faktická presnosť tejto správy je žiaľ na úrovni článku Denníka N, ktorý mimochodom so SMEčkom a Aktualitami boli základnými zdrojmi pre vypracovanie tejto správy. Tiež potvrdili, že je samozrejmé, že k obsahu nemohli neprispieť protivládne, pardon mimovládne, ikony ako Zastavme korupciu, Via iuris, Transparency International, či priamo Lipšicova Špeciálna prokuratúra a áno, komisia sa pre navnímanie právneho štátu na Slovensku stretla dokonca aj so Sorošovou nadáciou otvorenej spoločnosti.

"Výsledok takéhoto „nestranného“ prístupu, kde takmer 50% informačných zdrojov tvoria odkazy na články vo vybraných médiách a vyjadrenia mimovládok?" Pýta sa Kaliňák. "Totálna jednostrannosť nezohľadňujúca desiatky strán vecných argumentov štátnych inštitúcií za slovenskú stranu," odpovedá jasne Gedra a Kaliňák doplnil: "Inak povedané politický dokument, ktorý má slúžiť médiám a opozícii na útoky voči vláde Roberta Fica, len preto, že neopakuje postoje európskej komisie pri vojne na Ukrajine, Green deale, migrácii, či práve veta členských štátov."

Poďme však ku konkrétnostiam (Tu vám redakcia HD prináša prepis videa)

G: Európska komisia napríklad vyčíta úradu vlády, že sme zrušili odbor prevencie korupcie.

K: Aká je realita?

G: Úrad vlády SR presunul tému prevencie korupcie z odboru na sekciu, teda sme tejto téme dali väčšiu váhu, finančnú podporu a dôležitosť. A tejto téme sa už budeme venovať inak, ako len strašením štátnych úradníkov a manažérov ako tomu bolo v minulosti.

K: Vraj na Slovensku neexistuje etický kódex pre vysokopostavených verejných činiteľov ako premiér či ministri a vzťahujú sa na nich len „isté predpisy“.

G Aká je realita?

K: V roku 2023 boli vládou prijaté takzvané zásady integrity, čo je len iný názov pre etický kódex. A tie „isté predpisy“? Ide o ústavný zákon o ochrane verejného záujmu – tá najvyššia možná úroveň zákonnej úpravy. Fakt neviem čo viac by sa tu dalo ešte spraviť.

G: Európska komisia od nás ďalej požaduje ochranné záruky pre sudcov pri trestnom čine ohýbania práva, ktorý považuje za obrovské nebezpečenstvo pre nezávislé súdnictvo.

K: Absolútny súhlas, tento trestný čin si vymyslela Kolíková, aby mala spôsob ako sa vyhrážať neposlušným sudcom a my by sme ho najradšej okamžite zrušili, ale nemôžeme.

G: Pýtate sa prečo?

K: Lebo Európska komisia ho bývalej vláde odsúhlasila ako jeden z míľnikov pri pláne obnovy a jeho zrušenie by znamenalo miliónové finančné sankcie práve zo strany európskej komisie.

G: Dámy a páni ešte raz, Európska komisia nás karhá za niečo, čo nám sama odobrila v pláne obnovy a teraz od nás chce, aby sme zrušili niečo, za čo nás následne bude pokutovať.

K: Absurdné a ako sa na Slovensku hovorí - ľavá ruka nevie, čo robí tá pravá.

G: No a samozrejme obrovský problém je aj paragraf 363, o ktorom každý človek znalý trestného práva vie, že chráni zákonnosť vyšetrovania a jeho využitie nie je prekážkou v ďalšom trestnom stíhaní, ale napráva krivdy napríklad také ako páchali Lipšicovci.

K: Ale keďže Lipšicovi a jeho mimovládnemu a mediálnemu stádu právo nič nehovorí, Európsku komisiu oklamali, že Generálny prokurátor môže šmahom ruky zastaviť stíhanie a to dokonca bez akéhokoľvek odôvodnenia.

G: Opäť nepravda, generálny prokurátor každé svoje rozhodnutie odôvodňuje na desiatkach strán, kde my ako verejnosť spoznávame nezákonnosti aj elitných vyšetrovateľov a prokurátorov.

K: A takto by sme mohli vo videu pokračovať ďalej, ale to budeme robiť vo vzťahu ku európskej komisii na úrovni expertov a reálnych argumentov nie na úrovni citovania článkov od neznalých novinárov, ktoré by ako zdroj neobstáli ani pri písaní bakalárskej práce a nie to ešte pri tak vážnom dokumente ako je správa o stave právneho štátu na Slovensku.

G: A práve preto závery a odporúčania tejto správy nemôžeme považovať za objektívne a legitímne, ale zavádzajúce a aktivistické.

Smrť Lučanského: Glück žiada Kolíkovú, aby niesla zodpovednosť (VIDEO)
Richard Glück je jedným z tých, ktorým nejasné okolnosti smrti bývalého policajného prezidenta generála Milana Lučanského „nedajú spávať“. Zrejme to tak vidí aj Mária Kolíková, ktorá sa opäť raz postavila pred novinárov, aby o smrti policajného... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik