Ľ. Okruhlica: Aj malé množstvo alkoholu môže škodiť zdraviu
31 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Aj malé množstvo alkoholu môže mať negatívny vplyv na ľudské zdravie, hlavne v prípade opakovaného pitia. Upozornil na to riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica s odvolaním sa na súčasné stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Zdôraznil tiež, že alkohol je silný karcinogén.

"Kedysi sa hovorilo o minimálnych množstvách alkoholu, ktoré nie sú škodlivé. V súčasnosti WHO na základe vedecky doložených dôkazov zdôrazňuje, že akékoľvek množstvo alkoholu predstavuje riziko pre zdravie," uviedol Okruhlica.

Konzumentom alkoholu radí, aby pili len sporadicky, v malých množstvách, ak sú zdraví a nejdú do práce. Ani takéto pitie však zo zdravotného hľadiska nepovažuje za bezrizikové.

Na Slovensku sa podľa WHO za posledných desať rokov zvýšilo percento konzumentov alkoholu. Kým v roku 2014 pilo alkohol 66 percent Slovákov nad 15 rokov, v súčasnosti je to 74 percent.

"Pijú u nás diabetici, ľudia s vysokým krvným tlakom a inými chronickými ochoreniami, pri ktorých alkohol zákonite spôsobuje skoršiu smrť. Taktiež môže byť príčinou rozvinutia týchto chronických ochorení. Rozhodne nemôžeme ľuďom hovoriť, že malé množstvo neškodí. Môže škodiť, a hlavne v prípade opakovaného pitia," doplnil Okruhlica.

Najväčšie percento úmrtí a poškodení zdravia v dôsledku alkoholu netvoria podľa odborníka alkoholici so závislosťou, ale pravidelní konzumenti alkoholu, ktorí závislosť nemusia mať. "Typicky ide o rakovinu, pretože alkohol je silný karcinogén a pri opakovanom pití sa po čase tak zmení imunitný systém, že dochádza k onkologickým ochoreniam," zdôraznil Okruhlica.

Riziko vzniku rakoviny sa podobne ako pri tabaku zvyšuje s rokmi pravidelného pitia. Najčastejšie ide o rakovinu v zažívacom trakte, od úst až po žalúdok a črevá. V prípade žien upozornil Okruhlica aj na najzastúpenejšiu rakovinu prsníka, ktorej príčinou takisto môže byť alkohol.

... o akom vydieraní je reč? Pustia ropu, ale majú PODMIENKU!
Ukrajina si dala podmienku na obnovenie tranzitu ruskej ropy. Reuters: Kyjev je pripravený vyriešiť otázku tranzitu ruskej ropy na Slovensko. Ale máme podmienku! Ukrajina je pripravená vyriešiť otázku tranzitu ruskej ropy na Slovensko, ak... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik