Koniec drahým známkam? Pozrite sa, kde ušetríte na cestách!
31 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Slovenských vodičov čakajú od augusta prevratné zmeny na cestách. Vybrané úseky diaľnic a rýchlostných ciest budú oslobodené od poplatkov a pribudne aj nová jednodňová známka. Pozrite si, kde všade budete môcť jazdiť zadarmo!

Obchvaty miest bez diaľničnej známky

Ministerstvo dopravy pripravilo pre motoristov príjemnú novinku. Od 1. augusta 2024 nebudete musieť platiť za využívanie diaľničných obchvatov viacerých slovenských miest.

"Cieľom tohto opatrenia je odkloniť dopravu z centier miest na obchvaty a zlepšiť tak plynulosť premávky," uviedol pre portál O peniazoch minister dopravy Jozef Ráž.

Ktorých miest sa to týka? Podľa slov premiéra Roberta Fica pôjde o:

  • celý obchvat Bratislavy
  • Nitru
  • Žilinu
  • Poprad
  • Košice
  • Prešov
Ako spoznáte bezplatné úseky?

Na nespoplatnené úseky ciest budú podľa vyhlášky upozorňovať dopravné značky. "Začiatok vymedzeného úseku diaľnice, ktorý možno užívať bez úhrady diaľničnej známky, bude označený dopravnou značkou 'Úsek diaľnice nespoplatnený diaľničnou známkou'," informuje ministerstvo.

Koniec bezplatného úseku bude označený značkou "Úsek diaľnice spoplatnený diaľničnou známkou".

Nová jednodňová známka

Okrem bezplatných úsekov pribudne aj nový typ diaľničnej známky s platnosťou na jeden deň. Jej cena bude 5,40 eura.

"Jednodňová známka bude platiť v deň, ktorý si zákazník zvolí, a to až do polnoci. Nie 24 hodín od zakúpenia ako si mnohí myslia," upozorňuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

NDS tiež vysvetľuje: "Samotné nastavenie ceny vychádza zo smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, v ktorej je stanovená cena jednodňovej známky na deväť percent ceny ročnej."

Kde si kúpiť známku?

Známku si budú môcť motoristi zakúpiť na oficiálnych miestach NDS, prostredníctvom portálu eznamka.sk, cez oficiálnu aplikáciu či na predajných miestach po celom Slovensku.

NDS očakáva záujem o jednodňovú diaľničnú známku najmä zo strany zahraničných vodičov, ktorí budú Slovenskom len prechádzať.

 

Zdroj: cdb.sk

Čo si o tom myslia vodiči?

"Je to super nápad. Konečne nebudem musieť platiť celú známku, keď idem len raz za rok na výlet do Tatier," teší sa vodič Peter z Bratislavy.

Naopak skeptickejší je Juraj zo Žiliny: "Obávam sa, že sa tým len presunie zápcha z mesta na obchvat. Uvidíme, ako to bude fungovať v praxi."

Nech už budú dopady akékoľvek, je jasné, že od augusta čakajú slovenských vodičov na diaľniciach veľké zmeny. Sledujte aktuálne informácie a jazdite bezpečne!

TOTO rodičov poteší! Finančná injekcia pre rodiny prvákov
Rodičia prváčikov sa môžu tešiť na viac ako 100 eur navyše k bežnému prídavku na dieťa. Ako informuje ústredie práce na svojom webe, štát pokračuje v podpore rodín pri nástupe detí do školy. Kto má nárok na zvýšený príspevok a koľko peňazí vlastne... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik