Hurá, ich ekonomika je zachránená. Pozrite, čo vymysleli v USA
31 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Americký Kongres našiel novú metódu, ako zachrániť americkú výrobu: vyčistiť pôvod americkej vlajky.

Vlajka sa tak stala ústredným bodom obchodného protekcionizmu. Táto myšlienka použitia "čistokrvnej" americkej vlajky však nemusí nevyhnutne oživiť americkú výrobu, ani nemôže posilniť americké vlastenectvo; namiesto toho len odhaľuje ilúzie a slabosť amerického nacionalizmu a zdôrazňuje škaredú stránku amerických politikov.

Podľa správ amerických médií Kongres schválil zákon o americkej vlajke, ktorý vyžaduje, aby federálna vláda nakupovala iba americké vlajky, ktoré boli kompletne vyrobené v USA. Zástancovia tohto opatrenia tvrdia, že v roku 2017 USA doviezli približne 10 miliónov amerických vlajok a 99,5 percenta z nich pochádzalo z Číny. Je čas, aby americké vlajky pochádzali z krajiny, ktorú zastupujú, uviedli predkladatelia návrhu.

Ak vlajka musí pochádzať z USA, mali by sa na domácom trhu vyrábať aj iné symboly USA, ako napríklad sošky Sochy slobody?

Extrémizmus amerického obchodného protekcionizmu dosiahol úroveň nezmyslu. Čo bude ďalej? Budú americkí zákonodarcovia zveličovať čínsku "nadmernú kapacitu vlajok", alebo budú požadovať, aby každý steh na hviezdach a pruhoch bol ručne šitý "čistokrvnými" Američanmi?

Zástancovia návrhu uviedli, že zmena je viac než len symbolická - veria, že podporí pracovné miesta a výrobcov v USA. Politici majú ružový názor: veria, že môžu oživiť americkú výrobu a zároveň viesť vlasteneckú vzdelávaciu kampaň. V roku 2015 však hodnota dovozu americkej vlajky bola podľa federálnych údajov len 4,4 milióna dolárov. Namiesto toho, aby politici prijali zásadnú ekonomickú politiku na skutočné oživenie americkej výroby, míňajú energiu na záležitosť v hodnote len niekoľkých miliónov dolárov. Zjavne to nie je zásadné riešenie výrobných problémov USA, ale iba fasádny projekt.

"Toto je typický prípad snahy USA o "oddelenie" od Číny vo forme psychologickej vojny a politického predvádzania," povedal pre Global Times Shen Yi, profesor na univerzite Fudan. Niektorí americkí politici, ktorí nerozumejú praktickým otázkam výroby vlajok, ako sú náklady na prácu a výrobu, slepo manipulujú s politikou pre politický zisk založený výlučne na ich predstavivosti.

Vadí im "Made in China"

Tvárou v tvár mnohým krízam, ako je domáce sociálne rozdelenie a politická polarizácia, sa Kongres USA rozhodol uprednostniť otázku vlajky. Dôvod je jednoduchý: Niektorým politikom chýba schopnosť riešiť skutočne dôležité záležitosti, ale musia sa javiť ako schopní, a preto sa zameriavajú na významné témy súvisiace s "národnými symbolmi", aby získali politický vplyv. Ako sarkasticky zdôraznili niektorí používatelia siete, vo svete sa deje veľa významných udalostí, napriek tomu sa USA rozhodli venovať čas triviálnym záležitostiam.

Návrh odráža obavy amerických politikov, že americká výroba je zatienená výrobkami "Made in China". Zdá sa, že sú posadnutí návratom výroby späť do USA. Zákon o americkej vlajke je len špičkou ľadovca dvojitej stratégie USA: zatváranie dverí čínskemu dovozu a snaha o podporu domáceho rozvoja tovární prostredníctvom reindustrializácie.

To, čo USA robia, je však v podstate vylepšená verzia protekcionizmu a zovšeobecňovanie konceptov národnej a ekonomickej bezpečnosti, zamerané na udržanie priemyslu a pracovných miest v USA. Je iróniou, že sa to môže vypomstiť. Zákon o americkej vlajke riskuje, že americkým spotrebiteľom vzniknú dodatočné náklady na nákup vlajok, pretože USA nemusia byť schopné vyrábať tovar tak lacno a efektívne ako Čína.

USA sa vždy stavali do pozície zástancu voľného obchodu, ale teraz sa zdá, že základným princípom voľného obchodu v americkom štýle je "americký záujem na prvom mieste". Koniec koncov, ani vlajku sa nedá kúpiť na globálnom trhu - to je skutočne vtip o globalizácii.

V súčasnosti návrh zákona čaká na podpis prezidenta Joea Bidena, aby sa stal zákonom. V budúcnosti, keď sa "čistokrvná americká vlajka" zdvihne vysoko, to, čo za ňou ľudia môžu vidieť, nie je takzvaný symbol identity, odhodlania a hodnôt ako jedného národa, ale skôr americký nacionalizmus a politická úzkosť. Keď sú dôstojnosť a hodnoty USA také krehké, že ich treba zabezpečiť miestom pôvodu vlajky, ktorou mávajú, samo o sebe to odráža úpadok amerického impéria.

Americká lietadlová loď v Čiernom mori? Plávajúca rakva, varujú experti
Napätie v Čiernom mori rastie a s ním aj špekulácie o možnom vstupe amerických vojnových lodí do týchto strategických vôd. Odborníci však varujú - pre USA by to mohol byť smrtiaci krok. Montreux konvencia blokuje americké ambície Kľúčovým... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik