Trump alebo Harrisová? Historik sa v predpovediach ešte nepomýlil
31 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Historik Allan Lichtman má za sebou množstvo predpovedí prezidentských volieb v USA. Všetky jeho predpovede boli zatiaľ úspešné. Teraz tvrdí, že viac „kľúčov od Bieleho domu“ majú v rukách Demokrati. A to napriek tomu, že o jeden z nich prišli odstúením Joea Bidena z prezidentského boja. Aby ho vyhrala Kamala Harrisová, musel by jej protivník získať ďalšie tri kľúče.  

Lichtmanovu metódu predpovedí výsledkov amerických volieb údajne preveril čas. V čom spočíva metóda trinástich kľúčov? Sám Lichtman hovorí, prečo si myslí, že Harrisová bude úspešnejšia, hoci prieskumy sú vyrovnané. Čas si predsa len ešte necháva, situácia sa ešte totiž môže celkom zmeniť.

Lichtmanove predpovede

Allan Lichtman svoju metódu vyvinul v roku 1981 a doteraz ju úspešne overil na všetkých prezidentských voľbách. Vychádzal pri nej od prezidentských volieb, kedy vyhral Abraham Lincoln v r. 1860 až po rok 1980, kedy bol za prezidenta zvolený Ronald Reagan, približuje portál tvnoviny.sk. Aktuálne do amerických volieb zostávajú tri mesiace a historik je presvedčený o pravdepodobnej výhre Harrisovej.

HROZÍ TOTÁLNA VOJNA! Raketový útok na Golanských výšinách zabil aj deti (FOTO)
Raketový útok na Izraelom okupovaných Golanských výšinách zasiahol futbalové ihrisko. Izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz v sobotu povedal, že Izrael v tomto momente čelí "totálnej vojne". Raketa Hizballáhu vypálená na izraelskú... Čítať ďalej
28 | 07 | 2024 | Diana Zaťková

Trinásť kľúčov do Bieleho domu

Lichtman vyvynul systém trinástich tvrdení, ktoré nazýva kľúčmi, na ktoré sa dá odpovedať spôsobom pravda verzus nepravda. TVnoviny vysvetľujú, že sú sformulované na základe teórie, podľa ktorej sú voľby najmä hodnotením výkonu strany, z ktorej pochádza odchádzajúci prezident.

„Ak je šesť a viac odpovedí v neprospech dosluhujúceho prezidenta a jeho strany, tak táto strana Biely dom znovu nezíska,“ vysvetľuje portál.

Bidenovo odstúpenie nebolo prekvapením

Ani Lichtmana neprekvapilo odstúpenie aktuálneho prezidenta, keďže tomu predchádzali silnejúce dohady o jeho zdravotnej nespôsobilosti. Tie len podčiarklo jeho vystupovanie počas diskusie s Donaldom Trumpom koncom júna. Harrisovej nominácia bola viac menej istá, keďže ju podporil aj Biden, aj potrebné množstvo delegátov, aj keď oficiálny výber kandidátov prebehne až vo štvrtok (1. augusta) a kandidát, v danom prípade kandidátka by mala byť potvrdená najneskôr 7. augusta.

Predpoveď oznámi v auguste

Lichtman informoval, že svoju predpoveď oznámi koncom augusta, no stále si je istý víťazstvom Harrisovej. Otázne sú podľa neho ešte tri kľúče – kým aktuálne ich podľa neho Demokrati držia osem, Republikáni len päť.

​Čo by mohlo jeho predpoveď ovplyvniť

Lichtman tvrdí, že situáciu by mohol zamiešať vstup prípadného tretieho kandidáta, pričom ako o možnosti hovorí o Robertovi Kennedym, synovcovi Johna F. Kennedyho. Inak v primárkach nevidí žiaden vážny súboj.

„Tento nezávislý uchádzač je v prieskumoch silnejší ako ktorýkoľvek kandidát tretej strany v posledných desaťročiach a získava podporu zhruba desiatich percent registrovaných voličov vo všetkých štátoch, kde sa bojuje o priazeň,“ myslí si Lichtman. Ďalším kľúčom by mohla byť zahraničná politika.

„Ide o kľúč k úspechu a neúspechu v zahraničnej politike, pričom oba sú neisté vzhľadom na dve vojny, ktoré zúria na Blízkom východe a na Ukrajine,“ uzatvára Lichtman.

13 Lichtmanových kľúčov do Bieleho domu
  1. Strana súčasného prezidenta má v Snemovni reprezentantov viac kresiel než v predchádzajúcom funkčnom období snemovne.
  2. V strane súčasného prezidenta nedošlo k závažnému boju o nomináciu.
  3. Kandidát je súčasným prezidentom.
  4. Neexistuje výraznejší kandidát tretej strany či nezávislý kandidát.
  5. Ekonomika nie je počas predvolebnej kampane v recesii.
  6. Reálny ekonomický rast na obyvateľa sa počas súčasného funkčného obdobia prezidenta rovná priemernému rastu počas predchádzajúcich dvoch období alebo je vyšší.
  7. Administratíva úradujúceho prezidenta priniesla zásadné zmeny v národnej politike.
  8. Za súčasnej administratívy sa neodohrali dlhšie trvajúce sociálne nepokoje.
  9. Súčasnú administratívu nezasiahol žiadny veľký škandál.
  10. Súčasná administratíva nemá na konte závažné zlyhanie v zahraničných alebo vojenských záležitostiach.
  11. Súčasná administratíva dosiahla významný úspech v zahraničných alebo vojenských záležitostiach.
  12. Kandidát strany súčasného prezidenta má charizmu alebo je národným hrdinom.
  13. Kandidát druhej strany nie je charizmatický, ani nie je národným hrdinom.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik