Draxler: Chceli potupiť voličov Smeru, nevydalo
01 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Ľavicový politik a bývalý minister školstva Juraj Draxler sa baví na jednom z názorových prieskumov, v rámci ktorých sa kaviareň pokúsila dokázať, že voliči Smeru sú konšpirátori ľahko ovplyvniteľní propagandou, no nevyšlo jej to. Prieskum preto odporúča aj študentom, či dokonca odborníkom, ako odstrašujúci príklad toho, ako sa prieskumy nerobia.

Bývalý minister školstva na niekoľkých príkladoch otázok vysvetľuje, že presne takto sa prieskumy robiť nemajú. A nevyšiel ani prieskum, ktorý zverejnil Denník N, keďže ten preukázal len to, čo Draxler hovorí už dávno – slovenská spoločnosť je rozdelená tak, že menšiny počuť ďaleko viac, ako väčšinu. Navyše pri prieskumoch podľa neho treba rátať aj s „just faktorom“. Nespochybňuje však ani existenciu ľudí, ktorí „zjedia“ každú proruskú propagandu.

Pobavený exminister

„Organizácia zvaná Stredoeurópske observatórium digitálnych médií (CEDMO) v ktorej pozadí je napríklad Globsec, spravila prieskum názorov. Pokúsili sa dokázať, že voliči vládnych strán sú, zjednodušene povedané, vyšinutí konšpirátori ľahko ovplyvniteľní propagandou. Úprimne, toto síce píšem na FB a teda trochu fejsbúkovským hovorovým štýlom, ale naozaj odporúčam daný prieskum aj odborníkom či študentom. Aby si pozreli, ako sa prieskumy nemajú robiť,“ konštatuje Draxler a upozorňuje na jednu z ústredných otázok, do akej miery ľudia veria tvrdeniu, že západné médiá a vlády klamú verejnosť o fungovaní sankcií a že v Rusku je v skutočnosti blahobyt.

F. Kuffa: Pre úspešnosť zonácie NP je dôležitá komunikácia s neštátnym sektorom
Vlastníci pozemkov vnímajú zonáciu národných parkov (NP) skôr negatívne, a tak je pre hľadanie konsenzu dôležitá komunikácia zo strany správy NP s neštátnym sektorom. Na utorkovom diskusnom fóre Budúcnosť Krivánskej Malej Fatry, ktoré sa konalo na... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Takto sa to nerobí

„Každý slušnejší sociológ vám hneď povie, že takto sa otázky nemajú klásť. Jednak je to zložená otázka, takže respondent má odpovedať jednou odpoveďou na niekoľko vecí, jednak nie je vôbec jasné, aké je v tých zložených otázkach skutkové tvrdenie,“ vysvetľuje Draxler s tým, že aj keby sa takýto postup dal použiť na zistenie všeobecnej nálady, no čo si predstaviť pod pojmom blahobyt?

Nevydalo, pakov z nich nespravili

„Na otázku môžete odpovedať, že súhlasíte, ak si ju interpretujete tak, že médiá často o Rusku zavádzajú a Rusi sa majú materiálne pomerne dobre, ale aj, že nesúhlasíte, ak vám tam slovo blahobyt evokuje žiť ako vo Švajčiarsku. Otázku je naozaj možné interpretovať veľmi rôzne. No a tak im to aj dopadlo, voliči Smeru odpovedali zhruba fifty fifty, polovica s výrokom súhlasí a polovica nie. Ak zmyslom bolo spraviť z voličov Smeru ultra proruských antizápadných pakov, tak to vôbec nevyšlo,“ konštatuje politik. Pripomína, že pri prieskumoch treba brať do úvahy množstvo ďalších vecí. Navyše on sám dlhodobo zdôrazňuje, že sympatie k Rusku u nás prejavujú hlavne ľudia, ktorí sa cítia byť oklamaní západným systémom.

Funguje aj „just faktor“

„Navyše tu hrá svoju rolu aj „just faktor" - ak sa ma už zase pýtajú, čo si myslím o Rusku, tak im JUST poviem, že je tam všetko super, aj keď si to dajme tomu nemyslím. Len preto, aby som dal najavo, že s ľuďmi, ktorí sa ma to pýtajú (médiá, pochybné mimovládky) nesúhlasím ako celkom. Je to úplne bežné, biologicky podmienené chovanie v rôznych situáciách - ľudia sa rozdeľujú do táborov. Úplne rovnaký človek vám pri trochu hlbšej konverzácii, alebo ak vás neberie ako nepriateľa, môže potom povedať niečo realistickejšie či komplexnejšie,“ vysvetľuje Draxler.

Draxler píše,, že nevyšla ani snaha „zhovadiť“ voličov súčasnej vládnej koalície nevyšla ani pri očkovaní, keďže sa nepriklonili k tomu, že by vakcíny všeobecne spôsobovali zvýšenú chorobnosť, pričom tento názor je trošku výraznejší u voličov SNS a Republiky. Ani tam však neprevláda.

TOTO rodičov poteší! Finančná injekcia pre rodiny prvákov
Rodičia prváčikov sa môžu tešiť na viac ako 100 eur navyše k bežnému prídavku na dieťa. Ako informuje ústredie práce na svojom webe, štát pokračuje v podpore rodín pri nástupe detí do školy. Kto má nárok na zvýšený príspevok a koľko peňazí vlastne... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Úboho dizajnovaný prieskum

„Ostatné otázky obsahujú pomerne komplikované tvrdenia viažuce sa k nie tak veľmi všeobecne debatovaným veciam (či útok vo Vrbéticiach bol dielom ruských tajných služieb, či nejaký čiarový kód označuje ukrajinské potraviny, ktoré sú nebezpečné - opäť zložená otázka), a v zásade ich zaradenie do prieskumu nedáva zmysel. Naozaj veľmi úboho dizajnovaný prieskum,“ píše znechutený Draxler a pridáva link na článok Denníka N Prieskum: Konšpiračným teóriám najviac veria voliči Smeru, SNS a Republiky. Mnohí vravia, že svet klame a v Rusku je blahobyt

Extrémy počuť viac

Draxler ako už mnohokrát podčiarkol, že verejná mienka u nás je väčšinou rozdelená na stred, ktorý tvorí väčšinu obyvateľstva a ďaleko menšie, no aj ďaleko hlasnejšie extrémy.

„A zároveň, z politiky sa vytratili výraznejšie, prierezové témy. A tak politici často pracujú s tými extrémnejšími názormi, lebo sa potrebujú chytiť aspoň niečoho. Je ale značne chybné tvrdiť, že celé obyvateľstvo je rozdelené tak, ako by sa to zdalo na prvý pohľad, ak pozeráme sociálne siete či vnímame vyjadrenia politikov. Bohužiaľ, médiá k tomuto krivému obrazu prispievajú. Typický príklad, aj keď zďaleka nie jediný, je postoj k Rusku. Ak vyťahujete fakty, ktoré sa ich ideologickému videniu sveta nehodia, okamžite z vás spravia človeka, ktorý sa nevie na svet racionálne pozerať, verí propagande z východu, a podobne,“ dopĺňa politik.

Nespochybňuje ani existenciu fanatikov

„Pritom, ešte raz, iste, sú aj ľudia, ktorí naozaj bezducho opakujú hocičo, čo príde z ruských kanálov (podobne, ako to platí opačne o "antiruských" kanáloch a ich prívržencoch), vrátane pomerne nechutnej rétoriky o ukrofašistoch atď., a sú pomerne hluční a aktívni. Ale to neznamená, že takíto sú všetci, ktorí majú napríklad čiastočné pochopenie pre ruské postoje v niektorých otázkach medzinárodnej politiky. A že je to úzko viazané na stranícke preferencie (Smer rovná sa en bloc "prokremeľské postoje"). Tu im vlastný prieskum ukazuje, že to tak nie je Bolo by milé, keby sa jeho výsledkov odteraz aj chceli v mediálnej praxi držať,“ uzatvára Juraj Draxler.

Štubniak vyzýva na odchod z EÚ: "Treba utekať kade ľahšie, aj s holým zadkom" (VIDEO)
Po dlhšej prestávke sa pred časom do verejného priestoru vrátil aj Juraj Štubniak so svojim nedeľným pozvaním na kávu. Youtuber sa v ňom veľmi kriticky vyjadril voči vývoju, v ktorom Európska únia pokračuje aj po eurovoľbách už len voľbou Ursuly... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik