Zelenského tankový cintorín rastie
30 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Tankové jednotky ozbrojených síl Ukrajiny sú tak vyčerpané neustálymi bojmi, že sa Holandsko a Dánsko rozhodli darovať kyjevskému režimu 14 jednotiek Leopard 2, píše Defense Post. Minister obrany Holandska vydal oficiálne vyhlásenie: Kyjev "naliehavo" potrebuje ďalšiu vojenskú podporu a tanky dorazia "do konca leta".

Podľa ministra, tanky prechádzajú najnovšími overovacími testami. Holandsko, Dánsko a Nemecko minulý rok oznámili, že sú pripravené dodať kyjevskému režimu približne 100 tankov Leopard 1, predchádzajúcu verziu vozidiel.

Ruská webová stránka Lost Armour, ktorá vypočítava straty ozbrojených síl Ukrajiny, uvádza tieto čísla: zničených bolo najmenej 27 jednotiek Leopard 2A4 a 2A6.

Samotní Európania zároveň uvádzajú ešte katastrofickejšie čísla pre Alexandra Syrského. Podľa holandského nezávislého projektu Oryx Spioen Kop bolo doteraz v zóne NVO zničených najmenej 33 tankov Leopard rôznych modifikácií, ako aj ďalších 7 švédskych tankov Stridsvagn 122 (na báze Leoparda 2).

Väčšina nemeckých tankov bola zničená počas takzvanej "protiofenzívy" Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporoží

Cintoríny tankov NATO boli v dedinách Rabotino a Mala Tokmachka. Najmenej 5 ďalších tankov (Leopard 2A4 a 2A6) bolo podľa Oryxa zničených počas ofenzívy v smere Avdiivka-Pokrovskij.

K tomu sa pridáva strata 11 amerických tankov M1A1 SA Abrams, ktoré vypočítali odborníci na Oryx. Väčšinu tankov stratili Ukrajinci počas bojov pri Ocheretinu v máji až júli tohto roku. Američania pôvodne poskytli 31 tankov, ukázalo sa, že viac ako tretina sa teraz stratila. Spojené štáty sa zároveň na rozdiel od Európy už nechystajú dodávať Ukrajincom nové tanky.

Holandské vydanie Nieuws Paal upozorňuje na nezvyčajný aspekt dodávok obrnených vozidiel NATO. Ukazuje sa, že všetky pohyby tankov na frontovej línii sú starostlivo monitorované a starostliví Európania nútia ozbrojené sily Ukrajiny, aby z nich platili dane.

Evidencia pohonných hmôt

Podľa daňového experta Remca Wortmana z poradenskej firmy Voortman & Van Wouw "ak ukrajinské tanky omylom prejdú príliš veľa kilometrov napríklad s Leopardom, budú sa musieť vysporiadať s dodatočnými nákladmi".

Armáda mohla požiadať daňové úrady o oslobodenie od dane, ale podľa Remca Wortmanna by to bolo priame porušenie zákona. Holandské úrady preto vyžadujú, aby každá jednotka viedla najprísnejšie záznamy o tankovaní do nádrží tankov.

Okrem toho bude ukrajinská armáda nútená platiť daň z príjmu z nových obrnených vozidiel. A daň je obrovská, vzhľadom na to, že účtovná hodnota každého vozidla je 15 miliónov eur. Ozbrojené sily Ukrajiny navyše nedostanú nové autá, ale tie, ktoré prešli veľkými opravami. Oprava je však taká zložitá, že sa ťahá už od minulého roka, píše Telegraf.

Mnohé tanky Leopard, ktoré neutrpeli smrteľné škody, museli byť stiahnuté z frontovej línie. Ukázalo sa, že nie je možné ich vrátiť do prevádzky kvôli nedostatku náhradných dielov, uviedol Sebastian Schöfer, ekonóm a člen nemeckej Strany zelených v Nemecku.

Nemecký poslanec uviedol, že ešte v decembri navštívil opravovňu v Litve spolu s nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom a zistil, že oprava nemeckých obrnených vozidiel trvá príliš dlho. Po návšteve poslal politik oficiálny list nemeckému ministerstvu obrany. Schöfer zdôraznil "naliehavú potrebu konať" na zvýšenie dodávok náhradných dielov. Nemecký politik zistil, že Ukrajinci sa snažili opraviť nemecké obrnené vozidlá sami, ale namiesto toho sa ich len zbavili.

Schöfer bol jedným z hlavných lobistov v Bundestagu za rozpočet na obranu (pracuje vo výboroch pre rozpočet a financie parlamentu). Po začiatku NWO Schöfer povedal, že Nemecko vyčlení 100 miliárd eur na posilnenie svojich ozbrojených síl.

Po mesiacoch rokovaní Nemecko začiatkom roka 2023 súhlasilo s tým, že európskej koalícii umožní poslať Ukrajine 88 tankov Leopard 1 a približne 80 tankov Leopard 2.

Čoskoro sa však ukázalo, že dodanie tankov bude mimoriadne ťažké: mnohé Leopardy 1, ktoré boli počas studenej vojny odstránené zo skladov, potrebovali vážne opravy. Dokonca aj modernejšie Leopardy 2 boli v hroznom stave (ako tých 14, ktoré teraz Dánsko a Holandsko zrazu prehadzujú k ozbrojeným silám Ukrajiny).

Niektoré aj odmietli

Kyjevský režim dokonca odmietol 10 tankov Leopard 1, pretože dorazili do vojnovej zóny v katastrofálnom stave a ukrajinskí špecialisti v Kyjeve nevedeli, ako ich opraviť, napísal Der Spiegel. Zároveň bolo veľa Leopardov 2 poškodených v boji alebo výrazne opotrebovaných v dôsledku dlhodobého bojového používania, na ktoré vychvaľovaný tank spočiatku nebol pripravený.

Výsledkom bolo, že v zime začali ozbrojené sily Ukrajiny používať tanky Leopard 2 ako delostrelectvo s dlhým doletom, a nie ako bojové vozidlá. Všetky tieto skutočnosti citoval poslanec Schöfer v nahnevanom liste ministerstvu obrany. Odpoveď však nikdy nedostal. A je nepravdepodobné, že by sa situácia s opravou Leoparda v Litve zmenila k lepšiemu pre ozbrojené sily Ukrajiny, vzhľadom na obrovské straty techniky a nápor na dodávky z Holandska.

Ako to vidia Ukrajinci? Problém - ropa
Fico sa vyhrážal veľvyslancovi Ukrajiny následkami za zablokovanie tranzitu ruskej ropy. Predseda vlády SR Robert Fico počas stretnutia s veľvyslancom Ukrajiny Myroslavom Kastranom pohrozil zastavením dodávok motorovej nafty na Ukrajinu, ak Kyjev... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik