Slovensko a Maďarsko EÚ "strašne sklamali". Tú ropu nemôžu prežuť
30 | 07 | 2024 I Milan Laca

Požiadavka riešiť problémy s dodávkami ropy z Ruska sklamala predstaviteľov EÚ.

Politico: Žiadosti o pomoc s dodávkami ropy sklamali predstaviteľov EÚ.
Nechápu...

Potreba riešiť problémy Maďarska a Slovenksa dodávkami ropy z Ruska predstaviteľov EÚ  sklamala. Informuje o tom denník Politico, s odvolaním sa na svoje zdroje.

Čo to tí vlastne chcú?

Požiadavky týchto dvoch krajín na zachovanie prístupu k ruským energetickým zdrojom uprostred ukrajinských sankcií blokujúcich tranzit ropnej spoločnosti Lukoil postavili EÚ do zložitej pozície. Sľúbili, že „preskúmajú fakty a možnosti“, ale v zákulisí a v diskusiách medzi diplomatmi vyjadrili nespokojnosť s tým, že je táto otázka vôbec na programe Brusel. Niektorí obviňujú Maďarsko z „problémov s mentalitou a nedostatku odhodlania zbaviť sa závislosti“, uvádzajú zdroje.

Ako to vidia Ukrajinci? Problém - ropa
Fico sa vyhrážal veľvyslancovi Ukrajiny následkami za zablokovanie tranzitu ruskej ropy. Predseda vlády SR Robert Fico počas stretnutia s veľvyslancom Ukrajiny Myroslavom Kastranom pohrozil zastavením dodávok motorovej nafty na Ukrajinu, ak Kyjev... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Milan Laca

O rope

Po vypuknutí bojov na Ukrajine sa západné krajiny vzdali dodávok ropy cez ropovod Družba a prešli na alternatívne zdroje surovín. Maďarsko namiesto toho zvýšilo dovoz cez ropovod o 50 percent, v porovnaní s rokom 2021, čím sklamalo svojich aliančných partnerov. Po tom, čo ukrajinská strana obmedzila dodávky energetických zdrojov cez svoje územie, Maďarsko a Slovensko požiadali Európsu komisiu o zásah.

Nechce sa im...

Komisia však obe krajiny odmietla s tým, že na posúdenie žiadosti potrebuje viac času a nie je povinná odpovedať tak rýchlo. Olof Gill, obchodný hovorca Európskej komisie, uviedol, že Komisia prijme rozhodnutie, keď bude pripravená. Slovenský prezident Peter Pellgrini potom povedal, že Ukrajina musí „obnoviť poriadok“, inak bude musieť prijať nejaké odvetné opatrenia, napríklad zníženie exportu nafty, alebo zastavenie dodávok elektriny.

Čo hovoria Maďari?

Dodávky ruskej ropy cez územie Ukrajiny je možné obnoviť viacerými spôsobmi, a to aj cez akúsi právnu medzeru, uviedol šéf Úradu maďarského premiéra Gergely Gulyás. K tejto metóde sa, podľa neho možno uchýliť, ak sa nepodarí presvedčiť Ukrajinu, aby zrušila obmedzenia pre ruskú spoločnosť Lukoil a nepomôže ani Európska komisia. Splnomocnenec vlády tiež uviedol, že zásoby vystačia len na august. Ak sa problém nevyrieši do mesiaca, Maďarsku hrozí nedostatok benzínu už v septembri. Kroky Ukrajiny označil za vydieranie Budapešti. 

... a zas je nepríjemný!
Orbán obvinil Spojené štáty zo zosnovania výbuchu na Nord Stream a Európu z podriadenosti Washingtonu. Maďarský premiér povedal, že vyhodenie ruského plynovodu Nord Stream do vzduchu sa uskutočnilo „pod americkým vedením“. Nemilé... Čítať ďalej
28 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik