Slováci pijú ako dúhy, nemocnice praskajú vo švíkoch!
30 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Najnovšie štatistiky odhaľujú alarmujúci trend v slovenskom zdravotníctve. Psychiatrické oddelenia sa plnia pacientmi, ktorí si privodili problémy nadmerným pitím alkoholu. Experti bijú na poplach - situácia je vážnejšia, než sa zdá!

Alkohol plní nemocnice, ambulancie zívajú prázdnotou

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo v roku 2022 hospitalizovaných neuveriteľných 10 570 pacientov kvôli psychickým problémom spôsobeným alkoholom. To predstavuje viac ako štvrtinu všetkých psychiatrických hospitalizácií!

Dr. Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) však upozorňuje na znepokojujúci paradox: "Dalo by sa očakávať, že diagnóza závislosti od alkoholu bude prevládať aj v ambulantnej liečbe. Podľa dát je však spomedzi diagnóz liečených ambulantne závislosť od alkoholu až piata v poradí za depresiami, úzkosťami a inými psychickými poruchami."

Rýchla detoxikácia nestačí!

Ďalším alarmujúcim zistením je, že viac ako polovica hospitalizácií trvá menej ako dva týždne. Dr. Okruhlica vysvetľuje: "V týchto prípadoch nejde o liečbu závislosti. Do ústavnej liečby prijímajú pacientov s akútnymi stavmi, kde je potrebná hospitalizácia aspoň na niekoľko dní na takzvanú detoxifikáciu a prekonanie abstinenčných príznakov."

Experti však varujú, že takáto krátkodobá liečba nestačí. Dr. Okruhlica dodáva: "Liečba samotnej závislosti trvá nasledujúce týždne a mesiace v psychiatrických ambulanciách. A je rozhodujúca z hľadiska udržania abstinencie u ľudí, ktorí majú závislosť."

Hrozí epidémia recidív?

Odborníci sa obávajú, že pacienti, ktorí po prepustení z nemocnice nepokračujú v ambulantnej liečbe, sú v obrovskom riziku návratu k pitiu. Dr. Okruhlica varuje: "Pacientom, ktorí v liečbe nebudú pokračovať aj ambulantne, hrozí recidíva."

ZVRÁTENÁ KRÁDEŽ: Zlodeji sa zamerali na záchranný čln, doplatia na to nevinní!
Záchranárom zo Spolku ochrancov vôd Octopus, ktorí aj toto leto dohliadajú na bezpečnosť návštevníkov Veľkého Draždiaka v bratislavskej Petržalke, niekto ukradol záchranný čln. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti. Na mestskú... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik