Požiar v nelegálnom útulku: Na toto do konca života nezabudneme (FOTOGALÉRIA)
31 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Ľudia, zaoberajúci sa pomoci nechceným a túlavým zvieratám na Honte už o nelegálnom útulku v Hontianskych Moravciach počuli všeličo, no na to, aby mohli konať, im chýbali dôkazy. V uplynulých dňoch útulok vyhorel a to, čo tam hasiči a dobrovoľníci z Centra prevýchovy zvierat - Karanténnej stanice (CPZ KS) v Novej Bani našli, im doslova lámalo srdcia. O svoju veľmi zlú skúsenosť sa podelili na Facebooku.

Telefón v CPZ KS Nová Baňa zazvonil v utorok ráno, okolo pol siedmej. Hasiči ich informovali o požiari v nelegálnom útulku a o popálených, či uhorených psoch na mieste. Už keď tam urýchlene vyrazili, tušili, že bude problém. „Počuli sme kadečo, dôkazy, ktoré by to zastavili, ale chýbali. To čo sme tam našli, bolo peklo na zemi,“ uvádzajú z CPZ KS na sociálnej sieti.  

Predpeklie

„Prvá budova zhorená, okolo niekoľko klietok, s uhorenými psami, ktoré sa tam spálili zaživa. Nechápeme, prečo ich nepustila majiteľka všetky von, prečo ich vynášala s klietkami… stratili poslednú šancu žiť… Pohľad na zhorené telá bol strašný, ale horšie výjavy čakali úplne mimo plameňov,“ predznamenáva CPZ KS.

Chmelár triumfuje: "Mal som pravdu už pred 9 rokmi!" (VIDEO)
Eduard Chmelár, známy slovenský publicista a mierový aktivista, sa dočkal zadosťučinenia po takmer desiatich rokoch. Mestský súd Bratislava IV minulý týždeň rozhodol, že policajná razia v rómskej osade Vrbnica v roku 2015 bola diskriminačná a... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Hala smrti roky ukrývala strašnú pravdu

„Už na diaľku bol cítiť zápach, všade bol neporiadok, chodby plné odpadu. Tma, smrad, prach, bordel.  Miestnosti boli zabarikádované, z mnohých trčali cez diery vo dverách, zúfalé psie nosy. V niektorých boli totálne zdivelé, zošalené zvieratá, ktoré sa brodili neskutočnými množstvami vlastných výkalov, v iných boli len ich mŕtvoly. Tie menej plaché sa doslova driapali na slobodu, iné útočili, tie divé sa skrývali pomedzi odpad a škrabali po stenách. Hrôza, naozaj hrôza,“popisujú z CPZ KS.

Takto má vyzerať pomoc?!?

„Toto miesto mal byť azyl, depozit, mali tam dostať pomoc. A osoba, ktorá ich tam navláčila, ich takto zradila. Vieme, že zberateľstvo je choroba, stretávame s sa s podobnými prípadmi často. Ale toto,“ nechápu z CPZ KS s tým, že majiteľka tam roky nikoho nepúšťala, takže veľmi dobre vedela, čo robí.

Aj osada by bola vykúpením

To, čo popisujú z Karanténnej stanice nájdete na Facebooku. Okamžite boli zalarmovaní okrem hasičov aj štátni policajti, samosptáva, enviropolícia a Regionálna veterinárna a potravinová správa. Pomôcť prišli aj pracovníci dvoch blízkych štátnych karanténnych staníc.

Nikoho to nenechalo chladným

„Toto normálny človek nepochopí, len neveriaco krúti hlavou, ako to mohlo zájsť až sem. Mŕtve ovce, mačky v klietkach vonku na slnku, kde mali v miske už čistý moč a spali na vrstve výkalov. Až nám zvieralo žalúdok, keď za nami naťahovali labky cez mreže a mraučali tak zúfalo, že na to naozaj nikdy nezabudneme,“ pokračujú z CPZ KS. Po tom, ako obstarali svojich zverencov a vrátili sa na zhorenisko, zisťovali približné informácie o počtoch zvierat a kde všade by sa mohli skrývať. Väčšina z nich sa tam dostala vo veku mláďat.

Milan Uhrík: Časy sa menia, "Slniečkarov" ide roztrhnúť (VIDEO)
Europoslanec a predseda hnutia Republika má na leto jednu zlú správu pre slniečkárov. Pripomína ju, keďže v médiách tak akosi zanikla v množstve iných správ, ktoré sú pre nich možno ďaleko lepšie. Ide o výbory v Európskom parlamente, o ktorých... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Odchyt bol strašný

Ledva sme dýchali, vzduch v tých miestnostiach bol tak plný amoniaku, že bol prakticky nedýchateľný. Bojovali sme s divými, panicky zúrivými psami, ktoré si rozhrýzali jazyky, liezli po stenách a skákali do okien. Snažili sme sa ich čo najrýchlejšie doslova vhadzovať do klietok, inak sa nedalo. Úplne prepnuté zvieratá, ktoré snáď mesiace nevideli denné svetlo. Všetky zavreté zvieratá sme odtiaľ dostali. Aj väčšinu ujdených, čo tam už ráno pobehovali - niektoré budeme musieť chytať do odchytiek. Chceme sa poďakovať všetkým zložkám, čo tam dnes v tom pekle boli,“ dodávajú z CPZ KS s tým, že najväčšia skupina psov je núdzovo vo Veľkom Krtíši a iné budú musieť byť umiestnené v rôznych útulkoch po regióne, keďže sami to nezvládnu.

„Každé peklo raz skončí, nesmieme dovoliť, aby sa situácia zopakovala,“ uzatvárajú status z CPZ KS.

Facebook / CPZ KS Nová Baňa
Facebook / CPZ KS Nová Baňa
Facebook / CPZ KS Nová Baňa
Facebook / CPZ KS Nová Baňa
Facebook / CPZ KS Nová Baňa
Facebook / CPZ KS Nová Baňa
Facebook / CPZ KS Nová Baňa
Facebook / CPZ KS Nová Baňa
Facebook / CPZ KS Nová Baňa
Facebook / CPZ KS Nová Baňa

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydenni