Búrka v súdnictve: Disciplinárne konanie pre prominentného sudcu
30 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Zdá sa, že spravodlivosť si predsa len nájde svoje cestičky a tí, ktorí sa skutočne spolupodieľali na likvidácii právneho štátu sa jej predsa len dočkajú. Došlo na čurillovcov a zdá sa, že dôjde aj na sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta. Denník N informuje, že minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SSD) žiada o jeho „vyzlečenie z talára“.

Susko sudcovi Najvyššieho súdu Klimentovi vyčíta tri veci, ktoré sa týkajú Mareka Paru, poradcu premiéra, okrem iného ide aj o vyjadrenia pre denník SME. Pán sudca je na svoju osobu veľmi citlivý, preto Ficovo konštatovanie z tlačovej besedy poňal, ako vyhrážku a obrátil sa na rôzne Európske inštitúcie.,

Tri Klimentove skutky

Susko na Klimenta podal dsciplinárny návrh, podľa ktorého navrhuje trest za tri veci týkajúce sa advokáta a premiérovho poradcu Mareka Paru.

Podľa ministra Kliment v r. 2022 pochybil, vzatím Paru do väzby skôr, ako sa rozhodlo o námietke zaujatosti.

Druhý prípad sa týka Klimentovho vyhlásenia rozhodnutia o vzatí Paru do väzby, pričom hovoril o „zdvihnutom prste všetkým, ktorí by chceli páchať trestnú činnosť“.

Tretí skutok, ktorý má minister na mysli sa týka výrokov Klimenta o Marekovi Parovi v rozhovore pre Denník SME, píše Denník N.

O aké výroky šlo

Ešte 5, júna t.r. vyšiel v Denníku Sme rozhovor Sudca Kliment: Fica sa nezľaknem, poznáme sa od vysokej školy (2. časť rozhovoru)

„Je to súčasť ťaženia proti mne. Advokát Para bol najprv s Ficom ako jeho poradca na tlačových besedách, kde o mne bola reč, a následne podal podnet adresovaný ministerstvu spravodlivosti. Aby to nevyzeralo, že minister koná sám. Ten podnet nie je len na mňa, ale aj na kolegu Štifta. To ma naštartovalo asi najviac, že si dovolili zaútočiť aj na kolegu Štifta, ktorého považujem za najerudovanejšieho sudcu trestnoprávneho kolégia, o čom svedčí aj fakt, že sa stal predsedom zjednocovacieho senátu. K podnetu sa vyjadríme podrobne v písomnom stanovisku, ktoré máme poskytnúť predsedovi Šikutovi do tridsiatich dní,“ povedal Kliment pre SME v rozhovore z 5. júna 2024 s názvom

„Bez zachádzania do detailov však môžem povedať, že advokát Para argumentuje o údajne nepriateľskom vzťahu medzi nami tým, ako som sa vraj vyjadroval na jeho adresu pred jeho terajšou manželkou a svokrom, čo sa z ich strany, samozrejme, dezinterpretuje. Ešte šťastie, že sudca (Peter) Šamko zverejnil Threemu a rovnako sú už verejne známe nahrávky z poľovníckej chaty a môžem poukázať na to, ako sa advokát Para vyjadruje o iných svojich kolegoch, o prokurátoroch a sudcoch vrátane mňa a akým spôsobom komentuje rozhodovaciu činnosť nielen našu, ale celého Najvyššieho súdu,“ konštatoval na inom mieste Kliment.

Vyšetrovateľ obvinil prokurátora Šúreka, bývalého šéfa NAKA Daňka a vyšetrovateľov Čurillu a Ďurku
Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie Kevin Dlabaj obvinil zo zneužitia právomocí verejného činiteľa prokurátora Michala Šúreka, bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka a vyšetrovateľov Pavla Ďurku a Jána Čurillu. Denníku N to potvrdil Daňko, ktorému... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

"Výhražky" od premiéra

O disciplinárnom konaní voči Klimentovi hovoril na tlačovej besede už aj premiér Robert Fico (Smer-SSD), keď skonštatoval, že na jeho mieste by zo súdu radšej odišiel. Kliment Ficovo konštatovanie pochopil ako vyhrážky obrátil aj na orgány Európskej komisie, informuje Denník N.

„Spolu s kolegom (Petrom) Štiftom sme napísali list podpredsedníčke Európskej komisie a eurokomisárke pre spravodlivosť Věre Jourovej a takisto sme sa obrátili na Európsku sieť súdnych rád a jej prezidentku výkonného výboru Daliu Vasarieneovú. Odtiaľ nám obratom odpísali, že túto informáciu zaradia na program svojho nasledujúceho rokovania. Zároveň požiadali o súhlas na poskytnutie týchto informácií prezidentovi Európskej asociácie sudcov, prezidentovi Európskej asociácie najvyšších súdov a prezidentovi súdnych rád Európskej únie. Súhlas sme, samozrejme, dali,“ povedal Kliment nedávno.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik