Lipšic vs. minister vnútra: Búrlivá výmena názorov po obvinení ´Čurillovcov´
30 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

V posledných hodinách otriasla slovenskou politickou scénou správa o obvinení blízkych spolupracovníkov bývalého špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Inšpekcia ministerstva vnútra obvinila prokurátora Michala Šúreka a troch bývalých vyšetrovateľov NAKA vrátane ex-šéfa tejto elitnej policajnej jednotky. Táto situácia vyvolala búrlivé reakcie na oboch stranách politického spektra.

Minister vnútra: "Padni, komu padni"

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok reagoval na situáciu ráznym vyhlásením na sociálnych sieťach. Vo svojom príspevku zdôraznil princíp "padni, komu padni", pričom však upozornil na potrebu rešpektovania zákonnosti a faktov:

"Nebudem komentovať obvinenia a vynášať predčasné závery, ako to robili moji politickí predchodcovia, a už vôbec nie skladať nejaké pochybné pexeso na štýl Veroniky Remišovej, pretože orgány činné v trestnom konaní musia konať nezávisle bez akéhokoľvek politického tlaku," uviedol minister.

Šutaj Eštok ďalej kritizoval prístup Daniela Lipšica, ktorý sa podľa neho správa pokrytecky: "Čo ma ale zaujalo je, že bývalý špeciálny prokurátor a strojca politickej pomsty Igora Matoviča - Daniel Lipšic už teraz píše na Facebooku, že sú nevinní a kritizuje obvinenie, pričom práve on v minulosti vyhlasoval, že o obvinených má rozhodovať až súd.

Pre mňa osobne je prioritou rešpektovanie zákonov a práv a ako minister vnútra a predseda Hlasu garantujem, že doba politických procesov a pomsty sa skončila a na Slovensku konečne opäť začalo platiť "padni, komu padni", ale nie na základe falošných obvinenií, ale na základe dôkazov a faktov."

Lipšic: "Nedá sa mlčať"

Daniel Lipšic nezostal ministrovi nič dlžný a na svojom facebookovom profile zverejnil rozsiahle vyhlásenie s názvom "NEDÁ SA MLČAŤ". V ňom ostro kritizoval obvinenia voči svojim bývalým kolegom:

"Po rokoch vyhrážok zo strany oligarchov a politikov bolo dnes vznesené obvinenie môjmu kolegovi bývalému prokurátorovi ÚŠP Michalovi Šúrekovi, ako aj (v tom čase) vyšetrovateľom NAKA Ľubomírovi Daňkovi, Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi," napísal Lipšic.

Bývalý špeciálny prokurátor vo svojom príspevku vysvetlil, že podobný procesný postup, z ktorého sú obvinení jeho kolegovia, bol v minulosti bežnou praxou: "Tento procesný postup preto nebol nikým nikdy spochybnený. Samozrejme, vtedy išlo len o 'hrubokrké' zločinecké skupiny, a nie o vplyvné 'biele goliere'."

Prokurátor Šúrek: Gladiátor spravodlivosti?

Lipšic vo svojom vyhlásení osobitne vyzdvihol prácu prokurátora Michala Šúreka: "Prokurátor Michal Šúrek počas celej svojej kariéry dozoroval a pojednával najťažšie trestné veci vrátane prípadov vrážd, zločineckých skupín, drogových gangov, či podvodov na DPH. Nikdy neuhol – ani o milimeter."

Na záver svojho príspevku sa Lipšic obrátil priamo na Šúreka so slovami podpory: "Mišo, drž sa. V aréne spravodlivosti potrebujeme aj gladiátorov. Gladiátorov, ktorí bojujú – nebojácne a podľa pravidiel. Tento boj ešte nie je dobojovaný. Som však presvedčený, že ho spolu raz dobojujeme."

Búrka v súdnictve: Disciplinárne konanie pre prominentného sudcu
Zdá sa, že spravodlivosť si predsa len nájde svoje cestičky a tí, ktorí sa skutočne spolupodieľali na likvidácii právneho štátu sa jej predsa len dočkajú. Došlo na čurillovcov a zdá sa, že dôjde aj na sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta. Denník... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik