Chmelár triumfuje: "Mal som pravdu už pred 9 rokmi!" (VIDEO)
30 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Eduard Chmelár, známy slovenský publicista a mierový aktivista, sa dočkal zadosťučinenia po takmer desiatich rokoch. Mestský súd Bratislava IV minulý týždeň rozhodol, že policajná razia v rómskej osade Vrbnica v roku 2015 bola diskriminačná a nezákonná.

"Cítim zadosťučinenie. Verím, že ho cítia aj občania Vrbnice, ktorí už deväť rokov bojujú za svoje práva," uviedol Chmelár vo svojom rozsiahlom statuse na sociálnej sieti.

Brutálny zásah v Zelený štvrtok

Chmelár pripomenul udalosti z apríla 2015, keď polícia vtrhla do rómskej osady: "Na Zelený štvrtok v apríli 2015 vtrhla do rómskej osady polícia a urobila tam raziu, ktorá sa vymykala všetkým služobným predpisom. Mlátili ľudí obuškami hlava nehlava a tých, ktorí protestovali, že nič neurobili, zahriakli slovami: „Si len špinavý Cigán.“ Po policajnej akcii zostalo takmer 20 zranených."

Publicista bol jedným z mála, ktorí sa osobne presvedčili o následkoch zásahu: "Ja sám som videl zmlátených ľudí do krvi, a rozprával som sa s traumatizovanými deťmi s modrinami po celom tele."

Súd: Diskriminácia a porušenie ľudskej dôstojnosti

"Mestský súd Bratislava IV uznal, že policajná pátracia akcia bola diskriminačná a predstavovala nezákonné obťažovanie na základe etnického pôvodu žalobcov, pričom došlo k porušeniu ich ľudskej dôstojnosti. Súd takisto rozhodol, že pátracia akcia bola diskriminačná aj z dôvodu, že pátracie akcie v daný deň boli vykonané v okrese Michalovce výlučne v rómskych komunitách. V dôsledku toho súd uložil SR zastúpenej ministerstvom vnútra povinnosť zaplatiť každému zo šiestich žalobcov 2000 eur ako náhradu spôsobenej nemajetkovej ujmy.Okrem toho súd Slovensku nariadil, aby sa na webe ministerstva vnútra žalobcom verejne ospravedlnilo," uvádza v príspevku Chmelár a pokračuje:

"Stojím si za všetkým, čo som vtedy povedal. Toto sa nesmie stať žiadnemu občanovi Slovenskej republiky. To je principiálna vec. Ak pripustíme svojvoľné násilie polície, dnes to bol Róm, zajtra to môžete byť vy. Rovnako trvám na mojom vyhlásení, že riešenie rómskej problematiky nie je represívne, ale sociálne a ekonomické. O tri roky neskôr, keď Pellegriniho vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v obci Ploské ponúkla cirkvám, že im zaplatí zvýšený počet kňazov, ktorí budú ochotní pracovať v rómskych komunitách, neveril som vlastným ušiam," zdôraznil Chmelár.

Riešenie nie je v represii, ale v sociálnom a ekonomickom prístupe

Chmelár dlhodobo tvrdí, že riešenie rómskej problematiky nie je v represii: "Poznám situáciu v rómskych osadách veľmi dobre ... títo ľudia potrebujú v prvom rade prácu, školy pre deti, pitnú vodu, kanalizáciu, odvoz smetí a mnoho iných vecí, nie kázanie."

Publicista vyzdvihol pozitívne príklady starostov, ktorí úspešne riešia problémy rómskych komunít, ako napríklad bývalý starosta Bidoviec Viliam Bačo: "Nedal im nič zadarmo, ak chceli nové byty, museli si ich sami postaviť. Dnes bývajú v čistom, takto získané obydlia si viac vážia a starajú sa o ne, starosta sa postaral aj o novú cestu do osady, vďaka čomu sa tam ľahšie dostane sanitka i školský autobus. Tárajov, ktorí majú silné reči a vždy zaručene „vedia“, čo majú robiť, je na Slovensku strašne veľa. Starostov, za ktorých hovoria výsledky, však už oveľa menej. Takýchto ľudí treba pozorne počúvať, od takýchto ľudí treba získavať skúsenosti, s takýmito ľuďmi treba pripraviť riešenie, ktoré odstráni tento dlhodobý problém systémovo, zákonne a hlavne účinne."

Výzva pre vládu

Na záver Chmelár apeluje na súčasnú vládu: " Mnohí mi vtedy zazlievali, že som sa postavil proti štátnej moci na stranu zbitých ľudí, zastávali sa policajtov a žalovali sa, že Rómovia sú takí a takí. Nikdy som nespochybňoval problémy s rómskou komunitou, ale musíme ich riešiť ústavne, civilizovane a hlavne efektívne. V neposlednom rade, o riešení takýchto záležitostí, ktoré dlhodobo sužujú nielen obyvateľov Slovenska, ale v konečnom dôsledku aj jeho ekonomiku, by sme mali hovoriť oveľa viac ako o taľafatkách spojených s otváracím ceremoniálom olympijských hier. Ľudia totiž od tejto vlády očakávajú predovšetkým pozitívne výsledky, ktoré zlepšia ich život."

Ministerka kultúry sa bráni: "Nezakázala som Marvelovku!
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová sa ocitla v centre pozornosti po tom, čo sa na sociálnych sieťach začali šíriť správy o údajnom zákaze vstupu maloletých na najnovší film z produkcie Marvel Studios. V snahe uviesť veci na pravú mieru... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik