Biela ruža za každého baníka: Handlová si pripomenie obete podzemných tragédií
30 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Verejnosť bude v Handlovej 10. augusta spomínať na obete banských nešťastí. Deň bielych ruží reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku, keď pri výbuchu v handlovskej bani 10. augusta 2009 zahynulo deväť baníkov a 11 banských záchranárov.
        

"Každoročne si tento pamätný deň v Handlovej pripomínajú zástupcovia mesta, ústavní činitelia, predstavitelia samospráv, inštitúcií a verejnosť. V tomto roku to bude po 15. raz," uviedla hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
        

Obete baní si ráno pripomenie delegácia Hornonitrianskych baní Prievidza spolu so záchranármi položením vencov k Pomníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne a neskôr i k pomníku na Ulici 29. augusta. Na Kostole sv. Kataríny sa o 9.30 h rozozvučia na päť minút zvony, ktoré pripomenú posledné spojenie s baníkmi v podzemí. "Počas celého dňa môžu pozostalí, verejnosť, delegácie položiť k pomníku na Ulici 29. augusta bielu ružu. Večer o 18.00 h sa bude konať stretnutie pri pomníku za účasti ústavných činiteľov, vedenia mesta a ďalších delegácií, členov Handlovského baníckeho spolku a verejnosti," doplnila Paulínyová.
        

Pomník baníkov na Ulici 29. augusta v Handlovej si ľudia spontánne vybrali v roku 2009 ako miesto piety a spomienky. Položením bielej ruže vzdávajú úctu baníkom aj z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania v baniach na celom Slovensku. "Pre mesto je vzácne, že banícke spolky a cechy na území Slovenska tento symbol prijali a v rôznych kútoch baníckych miest sú banícke pamätníky ovenčené bielymi ružami, čím symboliku v podobe bielej farby ruže ako symbolu nevinnosti a zelených lístkov ako farby nádeje, aby sa takáto tragédia už nikdy nestala, nachádzame vo viacerých kútoch Slovenska," spomenula hovorkyňa mesta.
        

Deň obetí banských nešťastí SR schválil parlament v roku 2010. V tento pamätný deň si Slovensko pripomína spolu 476 obetí nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry. Rovnako viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území.

 

Čo sa v roku 2009 stalo v bani v Handlovej? Pozrite si video:

Príčiny pondelňajšej čelnej zrážky motocyklov v Pribyline vyšetruje polícia
Okolnosti a príčiny pondelňajšej (29. 7.) tragickej zrážky troch motocyklov v Pribyline v okrese Liptovský Mikuláš, vyšetruje polícia. Zahynuli pri nej dvaja ľudia, tretiu zranenú ženu previezli do nemocnice. TASR o tom v utorok informoval Peter... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik